Agarathun luostari

Kreetan Maku-kuva / AgarathosLUOSTARI

Agaráthun luostari (Moni Agarathou) sijaitsee korkealla kukkulalla Iraklionista kaakkoon (n. 20 km) Kastelli-Pediadan tasangon pohjoisreunalla.  Huomaat luostarin heti kun olet päässyt luostarin suuntaan vievälle tielle, joka ensin laskeutuu laakson pohjalla ja nousee sitten leveänä luostariin.  Miten ihmeessä kaikkiin munkkiluostareihin vie komea ja  leveä asfaltoitu tie ja naisluostareihin kapea ja kivinen?  Kauniiden entisöityjen rakennusten ikää on vaikea arvioida, mutta venetsialainen Markuksen leijona antaa viitteitä.  Venetsialaisaikan luostari oli jo suuri ja mahtava, sen vanhoja käsikirjoituksia on British Museumissa.  Neliskulmaiselle muurien suojaamalle pihalle johtaa sekä pohjoinen että eteläinen portti. Pohjoisportilla on säilynyt kivilaatta ja siinä vuosiluku 1583,  eteläportilla 1565. Luostari on ollut yksi saaren tärkeimmistä,  mistä jo kertoo se seikka, että monet apoteista ovat nousseet kirkollisessa hierarkiassa aivan huipulle, kuten Meletius Pigas, josta tuli Alexandrian patriarkka,  Kirillos Lukaris, josta tuli ekumeeninen patriarkka, Jerasimos Paleokapas, josta tuli Kreetan arkkipiispa.  Luostarin kirjasto oli kuulu oppineiden keskuudessa.  Luostari on myös mukana kapinoimassa saarta valloittavia turkkilaisia vastaan sekä myöhemmin vapauttamassa saarta turkkilaisherruudesta.

 

Kreetan Maku-kuva / Agarathos

Ensin soi rauta…

 

Kreetan Maku-kuva / Agarathos
Pihalla

LUOSTARIN HINDUSTANILAISET KASVOT

Pihalla kirkon edessä on monenlaisia signaalinantojärjestelmiä. Luostarissa maataloustöissä oleva hindumies Sidi kertoo, että ensin soi rauta, sitten puinen ksylofoni ja lopulta kun hartaushetki alkaa, kutsuvat kellot.  Niitä soitti nyt munkki, hartaus oli juuri alkamassa. Paikalla oli luostarin kaksi omaa munkkia ja kolmantena vieraileva pappi, josta päättelimme että liturgiasta on tuleva tavallista juhlavampi.  Seurasimme hetken seremoniaa, muita vieraita ei ollut lisäksemme paitsi Sidi, joka halusi kovasti keskustella kanssamme.  Poistuimme pihalle, jossa Sidi kertoi olleensa luostarin palveluksessa oliivien ja viinitarhojen hoitajana jo 16 vuotta.  Hän oli jo 47-vuotias, mennyt äskettäin naimisiin, vaimo ja lapset olivat Intiassa, jonne hän lähetti säännöllisesti rahaa. `Millainen palkkataso Suomessa on?  Mitä työmies tienaa?  Paljonko asuminen maksaa?  Entä ruoka?  Selviääkö siellä englannilla? Mitä puhelin maksaa?  Kamera?  Kylmää?  Miten kylmää; sellaista kuin täällä?  Missä se Firlandia sijaitsee, Thailandian vieressä?  Venäjän ja Ruotsin välissä, ihanko totta?  Yritimme kertoa, että meillä ei enää ole töitä ammattitaidottomille. Jos onnistuimme niin Sidi ei tule Suomeen.

Kreetan Maku-kuva / Agarathos

Sidi, Hindustanista

Luostarin viinitarhat olivat juuri heräämässä, ilta-aurinko loisti vastapuhjenneiden lehtien lävitse. Nyt on viininlehtikääryleiden, dolmádesten, aika. Kaksi maakotkaa (Aquila chrysaetos) ) liiti päittemme yllä. Komeita otuksia.

Kreetan Maku-kuva/ Agarathos

Luostarin tarhat olivat heräämässä kevääseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

12 − 10 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:16 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s