Ajios Nikolaos

Lasíthin läänin pääkaupunki vuodesta 1904.  Ajíos on saaren vanhin matkailukohde, suomalaistenkin suosiossa viitisenkymentä vuotta. Se ei turistien poistuttua syksyllä kutistu kyläpahaseksi, kuten niin monet rannikon kylät, vaan on elävä ja vireä kaupunki talvellakin.

Ennen nykyistä kaupunkia alueella oli useampia erillisiä kyliä. Satama sijaitsi pohjoiseen päin lahdenpoukamassa, jossa on edelleenkin Pyhän Nikólaoksen kappeli, Porto di San Nicolo, kuten venetsialainen kutsumanimi oli. Satama oli suojassa sekä pohjois-että länsituulilta. Tämä oli kauppasatama, sotasatama oli Spinalongan puolella. Kostis-pasha, joka oli Lasíthin läänin ´maaherra´ 1867-71 päätti, että lääni tarvitsi hyvän sataman ja niin hän siirrätytti sen nykyiselle paikalle. Sataman kautta kulkee jonkin verran matkustaja- ja tavaraliikennettä.

Pyhä Nikolaos, meidän joulupukkimme, on merelläkulkevien suojelupyhimys, jonka nimipäivä on 6.12. Se on tietenkin paikallinen vapaapäivä, jota juhlitaan aamuliturgialla Nikolaoksen kappelilla. Samalla tietenkin viettävät nimipäiviään kaikki Nikolaokset, Nikot, Nikit ja Nikolettat.

Nykyinen Vulisméni, syvä pienvenesatama aivan kaupungin keskustassa kulki aiemmin nimellä Vromólimni ja Mandráki, mikä tarkoittaa pientä satamaa/suojattua aluetta. Vromólimnin nimestä (likajärvi) haluttiin päästä eroon ja niin Kostis-pasha (ks. Neapolis) kaivatutti kanavan meren ja siitä pienen kannaksen erottaman järven välille.

Jos satut paikalle oikeaan aikaan, saatat nähdä mytologisen Athena-jumalattaren kylpevän Vulisménissä. Englantilainen matkakirjailija Spratt kävi täällä vuonna 1853, siis silloin kun Vulisméni oli vielä järvi. Hän kertoo alueen asukkaiden kutsuvan paikkaa pohjattomaksi ja että sitä kautta saattoi saada yhteyden pahoihin henkiin. Spratt päätteli, että tässä oli muinoin ollut maanalaisen joen laskupaikka ja että sen katto oli joskus sortunut. Nykyisin Pohjattoman järven rannat ovat kaupunkilaisten kohtaamispaikkana, siellä on tavernoita ja kahviloita sekä näköalalla että ilman. Pohjaton tarkoittaa 64 metrin syvyyttä.

Kaupungin kukkulalla oli 1200-luvun alussa rakennettu linnoitus Mirabello , joka on jo 1300-luvulta lähtien ollut koko lahden ja alueen nimi.  Linnoituksen rakentajia olivat genovalaiset. Se rikkoutui vuoden 1303 maanjäristyksessä, mutta korjaaminen katsottiin tarpeettomaksi, sillä venetsialaiset olivat jo tuohon mennessä vakiinnuttaneet valtansa.  Vuonna 1537 saarta häirinneet tukkilaiset polttivat loputkin linnoituksesta. Turkkiaisvaaran kasvaessa tunnustettiin linnoituksen tarve uudelleen ja niin venetsialaiset antoivat kunnostuksen Mihail Klontzasin tehtäväksi. Turva oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä jo vuonna 1645 venetsialaisten päällikkö jätti linnoituksen turkkilaisten käsiin. Kreetalaiset hirttivät petturin, valloittivat takaisin linnoituksen ja tuhosivat turkkilaisten varuskunnan.  Venetsialainen yhdyskunta sijaitsi aivan linnoituksen ympärillä, nykyisen Venizelos-aukion tuntumassa.

Edellä mainittu edistyksellinen Kostis-pasha päätti myös, että kylään on saatava ruutuasemakaava, kuten Neapoliinkin, samalla kylästä tehtiin kaupunki. Tämän kaukonäköisyyden ansiosta kaupungin liikenne ei puuroudu kuin kesällä ajoittain. Myöhemmät kaupunkisuunnittelijat eivät ole olleet yhtä rohkeita. Samoihin aikoihin mm. Sfakiássa oli kapina turkkilaisia vastaan, jolloin monet sikäläiset jättivät kotinsa ja kontunsa ja asettuivat asumaan toiseen päähän saarta, Ajíos Nikólaokseen.

Ajíoksen itäpuolella heti kaupungin jälkeen tie kaartaa Almirósin rannan kautta. Almirós tarkoittaa suolaista ja merkitsee sellaista rantaa, jossa maanalainen vesi purkautuu mereen. Runsas ruokokasvillisuus on tästä merkkinä. Almirós-alueet alkavat kaikki olla jos suojeltuja, ne ovat tärkeitä kasvien, lintujen ja muiden eläinten biotooppeja.

 


Näytä Maliasta Ierápetraan ja Kalamafkan kautta takaisin suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 × two =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:15 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s