Anatolí

img_1878

 

Me halusimme jatkaa Ierápetrasta länteen ja nousta Anatolíin palataksemme sitä kautta Ajíokseen. Kyltit olivat olemattomat, lopulta sentään löysimme käsinmaalattuja kylttejä mitä mielikuvituksellisimmilla ripustuksilla. Tie puikkelehti kasvihuoneiden välissä, laski sementoituihin puronpohjiin, jossa vesi virtasi. Kyselimme tietä yhtenään ja lopulta olimme tasangon reunalla nousemassa ylös vuorille oikeaan suuntaan. Kalógerin kylän jälkeen näköalat olivat hienot erikoisen mallisten basalttikallioiden rytmittämässä maisemassa. Kaunis tie Anatolíin kulki mäntyjen ja tammien peittämillä rinteillä.

Anatolí merkitsee auringonnousua tai oikeastaan aamutähteä. Asiaaan perehtyneet väittävät sen olevan täällä komean. Sitä kannattaisi varmaan jäädä tänne odottelemaan. Kylä on päässyt mukaan uusiin ohjelmiin, joissa kylä sai perinnekylän statuksen. Vanhoja kivirakennuksia kunnostetaan ja uusia rakennetaan matkailijoiden käyttöön, joiden odotetaan saapuvan paitsi ihailemaan auringonnousua, myös liikkumaan ja lenkkeilemään luonnossa sekä nauttimaan paikallista herkuista kylän parissa tavernassa ja kahvilassa.
Anatolin valkoiset rakennukset näyttävät vuoren rinteillä pesiviltä valkoisilta linnuilta kun kylää katsoo alhaalta rannalta. Ja kun aurinko nousee ja valaisee kylän yläpuoliset vuorenkyljet, Pyhän Ristin kirkon, Drygiesin lähteet ja Karakasan luostarin, on se vaikuttava näky myös alhaalta nähtynä. Kuudessa sadassa metrissä sijaitseva kylä on ollut monen hengenmiehen koti. Damilasin suvun Antonios oli kirjailija ja kirjanpainaja, Neilos kouluja käynyt oppinut munkki Karkasian luostarissa, Dimitrios toimi kirjailijana ja kirjanpainajana Milanossa julkaisten vuonna 1476 Kreikan kieliopin. Anthimos Donosin ja Ioannis Olokalosin ajankuvaukset on vastikään julkaistu. Anatoli on siis ollut huomattava sivistyskeskus, jossa oli koulu jo venetsialaisena aikana. Turkkilaiskautena siellä oli salainen keskiyön koulu, johon saavuttiin oppimaan kreikkalaista sivistystä ja kieltä. Anatoli on kuin luonnon muovaama linnoitus vuorten sylissä, jossa myös kasvoi vastarinta turkkilaishallintoa vastaan.
Drygiesin lähteillä kylän itäreunalla on taverna, josta näkyy alas Ierapetraan. Siellä on myös pieni Agia Fotinin kappeli. Kylän asukkaat olivat mukana aloittamassa 70-luvulla Ierapetran rannikon kasvihuonebuumia. Samalla kun rannikon tasaiset alueet täyttyivät muovihuoneista, kasvoi niiden reunoille asumuksia, joista tuli kyliä, jotka vähitellen täyttyivät hotelleista ja villoista samalla kun kasvihuoneet vähenivät.


Näytä Maliasta Ierápetraan ja Kalamafkan kautta takaisin suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

four × one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:33 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s