Asfendú

Kreetan Maku-kuva kreetanvaahterasta

Asfendu tarkoittaa kreetanvaahteraa

 

–   vaahterametsien kylä

Kun sfakialainen pitta oli nautittu, jatkoin matkaani. Marion oli kertonut käyneensä Kallikratissa nyt kun uusi tie on olemassa. Jos sataa ja pilvet roikkuvat alhaalla, ei sinne kannata mennä, sieltä on niin hienot näköalat, kannattaa odottaa kirkasta säätä. Pilvet repesivät juuri kun nousin Askifulta. Uusi hieno tie vasemmalle, asfalttiin maalattu 26 km. Mihin? Kyltit ilmestyivät kuukautta myöhemmin.

Kun pääsee huipulle, onkin tie vanhaa asfalttia, jossa paikoin hidasteina routavaurioita. Nii-in. Täällä ylhäällä niin on. Muuten hieno ja hiljainen tie ajella. Ylhäällä huipulla on isot mikkihiiren korvat, kuuntelevat selvästikin Libyanmeren ja ehkä Afrikan rannikonkin liikennettä. Aitoja, tarhoja, vesisäiliöitä, lampaita, vuohia, mehiläispesiä. Juuri kun pääsee ylös, alkaa tie viettääkin takaisin alas. Taskun pohjalla on pieni Asfendún (Asfendou) kylä pähkinäpuiden, viikunapuiden ja tammien keskellä. Vanhoja kivisiä raunioita, kivestä hakattuja ovenkamanoita, holvikaaria. Joskus täällä on ollut varakkuutta, ei kievehakkaajia tarvita köyhissä kylissä. Tämä paloi 1770 Daskalojanniksen kapinan yhteydessä ja uudestaan vielä 1821. Täällä 770 metrin korkeudessa asutaan vain kesällä. Ennen vanhaan mentiin talveksi rannikolle, jossa olivat oliivit ja puutarhat, tänne tultiin karjan perässä kesäksi. Rantakylät ovat eteläpuolella. Miten ihmeessä sinne on kuljettu? Laakson perältä vuoret ovat haljenneet, sieltä alkaa Asfendun rotko, joka putoaa jyrkästi etelään. Meri näkyy aivan alapuolella. Sieltäkö on kuljettu alas talvilaitumille Nomikianoon ja Frangokastelloon? Eteläpuolen jyrkänteen alla on myös kylän ihmeitä tekevä kappeli, Ajía Zoni.

Kylän ulkopuolella alan ihmetellä kukkivia puita? Voiko tuo olla tammi? Kukkiva tammi? Eikä. Minkä puun latvukset ovat tummanpunaisia tai oransseja tai keltaisia? Selvästi sama puu, mutta useita värimuunnoksia, rinteet täynnä! Hienoja, kuin ruska olisi tullut! Pysähdyn ja menen tutkimaan. Kreetan vaahterahan se on, endeeminen! Valtava määrä mehiläisiä pyörii puussa ja huumaa äänellään. Se selittää mehiläispöntöt. Nimi asfendu tarkoittaa vaaahterametsäkylää!

Samalla suunnalla on

–          Sfakia

–          Asfendu

–          Askifú

–          Katrén sola

–          Krapin tasanko

–          Kallikratis

–          Vrisses

Kreetan Maku-kuva Kallikratista

Lampaat muotoilevat puut ja pensaat

Kreetan Maku-kuva Asfendústa

Kreetanvaahteraa kasvaa metsikköinä Sfakiassa


Näytä Reitti 9 suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 × one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 10:57 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s