Asitesin kylä ja Tuijan yrtit

Tuija Typpi-Minadaki Asitesin kylästä pakkaa itse keräämiään yrttejä vientiin

Tuija Typpi-Minadaki Asitesin kylästä pakkaa itse keräämiään yrttejä vientiin

Malevisin laakson perällä, Idavuorten kainalossa ovat isot Asitesin kylät, Kato ja Ano Asites. ´Kato` tarkoittaa alakylää,  `ano` yläkylää.  Alakylästä löytyy kyselemällä Minadakin bakaliko, pieni kauppa, ja sen vierestä talo, jossa Tuija perheineen asuu.  Tuija on aikaansaava nainen. Hän aloitti parisen vuotta sitten kreetalaisten yrttien ja yrttimausteiden viennin Suomeen.  Nätä  yrttejä Tuija ei osta suurista tukuista vaan kerää ne  itse rinteiltä tai sitten kasvattaa ne itse.  Villeinä kasvaneissa on makua ja voimaa aivan eri tavalla kuin pellossa kesytetyissä.  Tuija myös pakkaa tuotteet ja lähettää kauppoihin. Painosta oli juuri saapunut 24 000 kappaletta uusia etikettejä ja pussitus oli menossa.  Näitä tuotteita löydät mm. Ruohonjuuresta.
Oregano kerätään kukkivana, silloin siinä on voimakas maku

Oregano kerätään kukkivana, silloin siinä on voimakas maku

Villinä kasvaneet yrit ovat voimakkaan  makuisia.  Niitä ei ole hienonnettu eikä leikattu, koska yrttien aromiaineet ja maku heikkenevät pilkottuina nopeammin kuin kokonaisena.  Lyhyt rouhaisu kämmenien välissä vapauttaa jo tuoksun!  Olen ihan hukassa, on salviaa, on oreganoa, on timjamia ja kynteliä, kaikki villeinä vuorten ryntäiltä kerättyjä.  Vahvoja kunnon aromeja!
Iso aprikoosipuu kattaa varjona pienen pihan. Sen alla ruukuissa kasvaa yrttejä perheen omaan käyttöön: on dictamnusta, on malotiraa, on persiljaa, selleriä, sitruunamelissa.  On kukkia ruukuissa joka puolella.  On komeita kivisiä uurnia, joissa myös kasvaa taimia.  Kiven kovertaminen ja puutyöt ovat Tuijan miehen mieleen.
1-IMG_3592
Kylä sijaitsee noin 450 metrin korkeudessa.  Nähtävää ja koettavaa riittää.  Kylässä on viininvalmistamo, on kuulu Gorgolainin luostari, on lampaankellojen valmistaja, on kansanmuseo, on vanhoja kuvauksellisia taloja ja kapeita tutkimusretkille houkuttavia kujia.   Lähistöllä on useita keskiaikaisian kirkkoja ja kappeleita.  Niihin kannattaa tutustua, sillä usein jo niiden ympäristö ja sijainti on  oh-ja aah-huudahdusten saattelemaa.  Ylimpänä on maaseutumatkailuyritys Earinó, josta avautuvat rajattomat näköalat merelle, Iraklioniin, Lasithin suuntaan ja alas rehevään Malevisin laaksoon.  Earinóssa  voi käydä kahvilla, syömässä tai jopa majoittua.  Ja polkuja löytyy, sekä alas laaksoon että ylös vuorille, jossa  ylempänä on Prinoksen arkeologinen alue  sekä vielä ylempänä samanniminen vuoristomaja. Sinne pääsee vain ottamalla oppaaksi jonkun Iraklionin vuoristovaellusseuran jäsenen.
Itse Malevisin laaksokin on nähtävyys. Se on yksi Euroopan vanhimipia viininviljelyalueita, joka on joko saanut nimensä malvoisie-viinistä tai sitten se on antanut nimen malvoisielle.  Koulukunnat kiistelevät asiasta. Kreetalaiset kuuluvat koulukuntaan, jonka mielestä koko lajike on täältä kotoisin ja antanut nimen. Hyvinhoidetut viini-ja oliivitarhat kylien ympärillä viehättävät silmää, samoin näkymät pikkuteiltä, jotka kiemurtelevat tarhojen välissä. Niihin kannattaa uskaltautua ja antaa mennä.   Kylttejä ei ole, mutta aina päädyt jonnekin ja koet jotain enemmän.
Tuijan piha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × two =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:00 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s