Eka päivä

Pääsiäismatkalla

Täällä on jo kunnon kesä. Ulkona +27 astetta, sisällä sopivat +23. Vieraat majoittuivat Vamosin vanhoihin kivirakennuksiin entisöidyissä somissa perinnetaloissa ja aivan uusissa Fabrika Farmin taloissa. Ne valmistuivat viime yönä! Kauniissa hunajavärisestä kalkkkivestä rakenneteuissa taloissa on hienoja yksityiskohtia, patioita, portteja. Pihalla oliivipuiden varjoa, mustarastaan soittoa aprikoosipuussa. IMG_3093IMG_3090

Lounan söimme Sterna tou Blumosifissä suuren plataanin alla. Iso kreetalainen salaatti, jossa fetan sijasta hapanta mizithraa, makeita tomaatteja, pehmeää sipulia. Sitten kukofavaa ja tavallista favaa. Toinen on härkäpaputahna, toinen tahna keltaisita herneistä. Molemmissa rohkeasti piparminttua. Upea yhdistelmä. Viininlehtikääryleet oli tehty kevään ensimmäisistä vastapuhjenneista lehdistä.

1-IMG_3091 1-IMG_3096

Lopuksi puilla lämmitetyssä uunissa kypsynyttä porsasta ja uuniperunoita. Jälkiruoaksi paksua jugurttia ja sokeroituja viikunoita. Sitten päiväunille. Mustarastaan ääni tuli uneenkin.

Herätyksen teki aitauksestaan karannut kukko, joka kiljaisi kiekuunsa aivan ikkunani alla. Kukko on musta ja kiiltää vihreälle, hyvin itsetietoinen vaikka pyrstössä on vain yksi pitkä sulka. Isäntämme Nikos kertoo kukon nimen olevan Illallinen.

I1-IMG_3104-001Illan suussa pulahdimme uimaan Almiridassa. Minulle tämä oli kevään ensimmäinen kylpy. Meressä ei enää palellut. Virkistävän uinnin jälkeen ajoimme Gavalohoriin, kivenhakkaajien ja nyplääjien kylään. Kylän miehet työstivät vaaleaa kalkkikiveä ja rei´ittivät sen pitsiksi. Naiset nypläsvivät kokokanisia hääpukuja ja hoitivat silkkiäistoukkia, kehräsivät silkkilankaa ja valmistivat upeita käsitöitä, joita tultiin kaukaa ostamaan. Kaikki tämä selvisi museossa. Myös se, että tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä kun Kreeta liittyi Kreikkaan. Sitä tullaan juhlimaan monin tavoin.

1-IMG_3118

Hauskuutimme kylän ukkoja pistäytymällä ukkokuppilassa. Sinne naisvaltainen porukkamme oli mitä tervetullein, mutta meitä odotti iltapala Monikan hoivissa naapurikahvilassa.

1-IMG_3125

Saimme alkuun ison ja rehevän salaatin, viininlehtikääryleitä, täytettyjä kesäkurpitsankukkia, artisokan pohjia ja herneitä, mausteisia lihapullia tsutsukakia ja vielä pieniä itsetehtyjä makkaroita. Manioita kaikki. Jokunen lasi viiniä rentoutti ja niin olimme kaikki jo valmiita unten maille.

1-IMG_3127

Kukahan yhdeksästä kukosta herättää minut aamulla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 × 2 =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
syyskuu 21, 2017, 11:36 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
25°C
Tuntuma: 23°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 60%
Tuuli: 12 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:10 am
Aurinko laskee: 7:21 pm
Ennuste syyskuu 22, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
26°C
Tuuli: 5 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste syyskuu 23, 2017
Päivällä
Selkeää
Selkeää
27°C
Tuuli: 3 m/s IPI
Puuskissa: 5 m/s