El Grecon museo Fodelessa

 

Kreetan maku-kuva Fodelesta

Fodelesta löytää El Grecon museolle

Hersonissosissa asuin monta vuotta Theotokópoulo-kadulla.  Haniassa käydessäni yövyn usein Theotokópulo-kadun pienissä intiimeissä hotelleissa. Mutta kuka tämä henkilö on?

Nykyisin hyvin suosittu herra Theotokópulos (engl. Theotokopoulos), etunimeltään Domenicos, lempinimeltään El Greco, kuuluu  saaren menneisyyteen ja roomalaiskatolisen aikaan, joka nosti maalarin  maailmanmaineeseen muualla kuin kotisaarellaan.  Vaikka hänen menneisyytensä ortodoksisen kirkon näkökulmasta on arveluttava,  edustihan hän sortavaa venetsialais-kreetalaista hallitsevaa yläluokkaa, omaksui sen tavat ja ideologian, jopa niin, että oli vastauskonpuhdistuksen tulkki, toisin sanoen puolusti roomalaiskatolisuutta, on tämä epäilyttävämpi puoli hänestä nykyisin haudattu ja unohdettu. Sivistykseen  kuuluu arvokkaan muistaminen, ja niin on käynyt Theotokópulonkin kohdalla.

Kreetalaisen maalarin Domenicos Theotokópulosin uskotaan syntyneen noin vuonna 1541 joko Fodelessa tai Iraklionissa.  Hän  oli maalarinopissa Pyhän Kateriina Siinailaisen luostariveljien suojissa Iraklionissa, jossa vieläkin on pieni Pyhän Kateriinan kappeli Pyhän Minaksen katedraalin pihalla.  Hän oppi bysanttilaisen koulukunnan tavan maalata ikoneita ja työskenteli ilmeisesti myös nk. kreetalaisen koulukunnan edustajien kanssa.  Lahjakasta ja ilmeikkäästi maalaavaa poikaa kutsuttiin jo 25-vuotiaana mestariksi.

Kreeta kuului tuolloin Venetsian merimahdille ja niin katolisen nimen saanut/ottanut nuori kunnianhimoinen mies lähti suurten mestarien oppiin Venetsiaan. Hän tutustui suuriin renesanssimaalareihin, kuten Tintorettoon, Veroneseen, Tizianiin ja Bassanoon ja mahdollisesti jopa työskenteli Tintoretton ateljeessa miniatyyrimaalari Giulia Clovion apulaisena.  Nelisen vuotta Venetsiassa maalarinopissa oltuaan hän muutti Roomaan ja työskenteli menestyksekkäästi sekä kuvanveiston  että arkkitehtuurin parissa.  Häntä houkutti Espanja ja vastauskonpuhdistus, jossa hyville maalareille riitti töitä ja ylenemismahdollisuuksia. Philip II:n Escorialin palatsi oli kesken ja kuninkaalla oli vaikeuksia löytää maalareita, joihin hän olisi ollyt tyytyväinen. Tizian oli kuollut, Tintoretto ja Veronese ja monet muut kieltäytyivät tulemasta hankalaksi  tunnustetun mesenaatin palvelukseen. El Greco sai töitä, mutta kuningas ei ollut niihinkään kovin tyytyväinen eikä jatkotöitä Madridista herunut. Niinpä El Greco palasi Toldeoon, jossa töitä riitti ja jossa myös oltiin tyytyväisiä. Hän signeearsi taulunsa aina kreikan kielellä käyttäen lyhennettä Κρης, kreetalainen.  Tästä hän sai espanjankielisen lempinimen, El Greco, kreikkalainen.

Katso myös kylän esittely.

Kreetan Maku-kuva Fodelesta

Yksityiskohta

El Greco oli kreetalainen syntyperältään, italialainen vaikutteiltaan ja espanjalainen ilmaisultaan ja kotimaaltaan. Vasta kauan kuolemansa jälkeen hänet nostettiin suurten maalareiden joukkoon. Hänen töissään valo tuntuu heijastuvan kuvattavista ja olevan lähtöisin jostain kuvan ulkopuolisesta lähteestä. Ihmishahmot ovat Tintorentton tapaan venyneitä, pitkiä sormia, päitä, käsiä, pidentyneitä hahmoja, joiden vaatteiden laskokset tuovat mieleeni Fodelea ympäröivien vuorten värit ja muodot. Osassa kuvia taustalla on Toledon maisemia, osassa jo hyvin modernia taustankäsittelylyä ilman maisemaa.  Hahmot ovat dramaattisissa asennoissa, ilmeet kertovat sisäisestä intohimosta ja taistelusta, voimakkasita tunteista, värit ovat vahvoja, monen kerroksen paksuisia ja niiden sävyt ovat kylmiä expressiivisiä. El Grecon töissä manerismi on vielä voimakasta, mutta seuraava taidesuunta barokki piti El Grecoa kummallisena, outona, hulluna, jonkä töitä ei voinut pitää kauniina, mutta sitä seuranut romantiikan kausi nosti El Grecon taas kunniaan.  1930-luvulta alkaen uudet taidesuunnat  pitivät El Grecoa oppi-isänään, modernismin varhaisena edelläkävijänä, jonka  monen kertaan aikojen saatossa korjattu ja paikattu ja leikattu teos Viidennen sinetin avaaminen lienee jopa innoittanut Picassoa tämän maalatessa Avignonin naisia.

Domenicon  isä  Georgios oli kauppias ja veronkerääjä, äidistä ei ole tietoja. Vanhempi veli Manussos oli kauppias hänkin ja vietti elämänsä loppuvuodet veljensä luona Toledossa. El Greco lienee elänyt avosuhteessa Jerónima de Las Cuevasin kanssa, joka synnytti vuonna 1578 pojan, Jorge Manuelin. Pojasta tuli myös kuvataiteilija. Domecinos  Theotokópulos kuoli vuonna 1614 ja hänet haudattiin Santo Domingo el Antiguohon 73 vuoden ikäisenä. Häneltä jäi arvokas 130 niteen käsikirjasto ja lukemattomia suuria töitä. Nykytutkijat ovat sitä mieltä, ettei El Greco koskaan hylännyt ortodoksisuuttaan vaan taipui roomalaiskatolisuuteen olosuhteiden taivuttamana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

14 + 8 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:04 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s