Elefanttiluola

Kaavakuva luolasta

 

Istuin Vamosin kahvilassa kesällä 2011 kupposeni ja tietokoneeni ääressä, kun naapuripöydän keskustelut alkoivat käydä kiinnostaviksi. Ymmärsin, että vieressän istui seuraavan päivän iltatilaisuuden pääpuhuja, spileologian professori ja kulttuuriministeriön spileologian osaston esimies Vasilis Jannópulos.  Kylämme kotiseutuyhdistys on kutsunut hänet puhumaan Elefanttiluolasta, jollaisen hän löysi vuonna 2000 Kokkino Horión rannalta, tästä noin kymmenen kilometrin etäisyydeltä. Pyysin haastattelua siinä paikassa! Professori otti muistitikun taskustaan, laittoi sen koneeseeni ja siinä sitten sukelsin proffan vanavedessä vedenalaiseen elefanttiluolaan!

Vihje oli tullut paikalliselta harppuunakalastajalta, joka oli sukeltanut luolaan kalan perässä. Hän oli kuvannut lyhyen videonpätkän ja lähettänyt sen tutkijoille. Professori itse sukelsi luolaan vuonna 2000 mukanaan valokuvaaja. Hän kertoo havainneensa seinämässä  ison poskihampaan, ottaneensa sen käteensä ja pyytäneensä kuvaaja kuvaamaan se. Löytö oli ollut isoja tunteita herättävä, mutta kuvaaja luuli kuvaavansa isoa poskihampaan muotoista kiveä. Vasta kun puheyhteys pinnalla saatiin, ymmärsi kuvaajakin, että tässä saattoi olla 100 000 vuotta sitten eläneen eläimen pala.

Tuolla alla se on!

Keväällä 2002 iso joukko sukeltajia ja paleontologeja saapui tutkimusretkelle  mittaamaan luolaa. Sen suuaukko on 3-10 m merenpinnan alapuolella, leveyttä parhaimmillaan 9 metriä. Noin 35 metrin jälkeen luolan katto kohoaa niin korkealle, että luolaan muodostuu iso ilmatasku, jolla on pituutta satakunta metriä. Ilma vaihtuu kattona olevan kiviaineksen halkeamien kautta. Luolassa on komeat stalagmiitit ja stalagtiitit, niitä on myös veden alla.

Ennen jääkautta luola on ollut kuivalla maalla, mutta kuinka korkealla, ei vielä osata sanoa, sillä löytyneiden luiden ajoitus on kesken. 18 000 votta sitten meri oli n. 150 metriä nykyistä alempana.

Löytyneet luut kuuluvat neljälle eläinlajille. On vuohenkokoisen kauriin luita ja on nykyisen kokoisen metsäkauriin luita. Niiden lisäksi on virtahevon ja elefantin luita. Elefantti on ollut 0,80-1,00 metriä korkeampi kuin nykyiset, sen jalat olivat puolta paksummat ja se on kyennyt elämään vuorilla toisin kuin nykyiset.

Kulttuuriministeriössä haaveillaan luolan ottamista matkailukohteeksi Japanin ja Kiinan tapaan. Maan päältä luolaan johdettaisiin muovinen tunneli, jota pitkin luolaan pääsisi kävelykierrokselle. Kustannukset olisivat valtavat, mutta myös kävijämäärät.

Professori Jannópulos ja poikansa Jannis lähettävät  Suomeen terveisiä. He kertovat käyneensä Suomessa kuusi vuotta sitten, jolloin Jannis oli 7-vuotias.  Silmät loistaen poika luettelee paikannimiä: Turku, Kemi, Saariselkä, Kajaani, Varkaus, Helsinki….Matka kesäisessä Suomessa oli kestänyt kuukauden ja se oli tehnyt unohtumattoman vaikutuksen koko perheeseen.

Prof. Jannipulos ja poiansa Jannis Vamosissa 2011

 

 

One Response to Elefanttiluola

  • Terveiset Suomesta!
    Löysin blogisi etsiessäni tietoa Rethymnonista. Olen iltaisin seikkaillut blogien avulla ympäri Kreetaa ja Rethymnonia siitä lähtien, kun varasin matkan. Ihana sarkastinen tyyli kirjoittaa sinulla!! Kirjoitustyylisi on niin kuvaileva ja yksityiskohtainen, että siihen on helppo upota. Luin juttua naapuriesi kissasta ja ah, kuinka tunsin vahingoniloa. Samalla nautin Manoliksen, Onnin ja Olgan kuvista. Kiitos sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sixteen − 2 =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
syyskuu 23, 2017, 8:29 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
19°C
Tuntuma: 18°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 72%
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 2 m/s
Aurinko nousee: 7:12 am
Aurinko laskee: 7:18 pm
Ennuste syyskuu 24, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
26°C
Tuuli: 3 m/s I
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste syyskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
27°C
Tuuli: 3 m/s PPI
Puuskissa: 5 m/s