Elokuun satoa

1-WP_20160813_14_04_30_Pro - Copy

Mangoldi kreetalaisittain

Vihannesmaan hoito on ollut paras kuntouttajani toipuessani kevään suuresta leikkauksesta ja  sädehoidoista. Kumarassa oleminen, kyykistyminen ja keskittyminen muuhunkin kuin omaan sairastamiseen kohensivat jalan nestekiertoa ja tyhjensivät toisen jalkaan syntyneen seroman. Toinen seroma vielä kiukuttelee. Olen syönyt lehtivihanneksia aina runsaasti, mutta keväällä lisäsin niiden määrän ylettömäksi kun villivihanneskausi alkoi.  Ruokavalioon tuli myös ternimaito raakana aamusmoothiessa pakasteesta kaivettujen mustikoiden ja viinimarjojen kera. Tuoretta maitoa en ole juonut kymmeniin vuosiin, mutta nyt oli sekin kynnys ylitettävä. Toden totta, toipuminen oli nopeaa. Kun villivihannesten aika meni ohi, alkoi vihannesmaa lykätä syötävää. Nyt elokuussa kehäkukkien loisto tervehtii jo kaukaa ja pelto pursuaa kaikkea jännittävää. Minulla on tapana kylvää ja istuttaa tavallisimpien vihannesten lisäksi sellaisia, joita ei kaupoista ja toreilta saa, kuten esimerkiksi mangoldia, lehtifenkolia ja härkäpapuja, joiden kaikkien valmistamisen olen oppinut anopiltani Kreetalla.

Mangoldi oli suuri suosikkini jo Kreetalla asuessani ja nyt vuosien kuluessa olen herännyt huomaamaan miten hieno ja monipuolinen lehtivihannes se onkaan!  Aluksi harvennan mangoldipenkkiä nyppimällä komeimmat yksilöt salaattiin. Kun sitten taimiväli on sopivan harva, siirryn napsimaan suurimpia lehtiä. Nekin käyvät salaattiin tai sitten käytän niitä pinaatin tapaan risotossa, munakkaissa ja muhennoksissa. Hiukan vielä enemmän kokoa kasvaneet päätyvät kääryleiksi. Ja nyt kun mangoldi on kookas, käytän koko kasvin.

Kaivoin esiin vanhat kreetalaiset keittiömuistiinpanoni 80-luvulta ja valmistin mangoldimuhennoksen anoppini Argirón tapaan. Tämä on nk. laderá-ruoka, tarkoittaa öljyistä. Kreetalaisilla on ollut tapana erityisesti lehtivihannesruokiin lorauttaa oliiviöljyään reippaasti, saatiinhan sillä ruoasta paitsi maukas myös täyttävä. Lautasen pohjalle jäänyt herkullinen liemi kaavittiin leivänkäntyllä huolellisesti suuhun ja siihen saatettiin vielä murustaa hiukan fetaa. Nam! Kuten huomaat, ruoka itsessään sisältää vain kasviksia, mutta aterialla sen kylkeen sopivat vaikka keitetyt kananmunat, savulammas, rosmariinimaksa, valkoiset juustot, kuten brie tms.. Jos pidät mangoldin makua voimakkaana, voit ryöpätä sen pilkottuina ennen kuin lisäät ruokaan.

Mangoldimuhennokseen  (4 annosta) tarvitset

  • n. 400 g ylikypsää tomaattia
  • 1-2 sipulia silputtuna
  • ½ dl kunnollista oliiviöljyä (kreetalainen laittaisi tähän 1 1/2 dl )
  • n. 400 g uusia perunoita
  • n. 400 g mangoldia varsineen
  • 250 g mukula-tai lehtifenkolia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • noin 50 g kuorittuja manteleita
  • ½ tl suolaa
  • vettä

1-WP_20160813_12_42_17_Pro - Copy

Hankaa perunat kuorettomiksi, silppua fenkoli varsineen noin 4-5 cm paloiksi. Minun suomalaiset mangoldini ovat aika lailla hennompia ja pienempiä kuin kreetalaiset. Varret kovempina vaativat pidemmän kypsytysajan kuin lehdet, joten lisään ne vaiheittain ruokiin.

1-WP_20160813_12_41_36_Pro - Copy

Esikäsittele mangoldi seuraavasti: irrota lehdet toisistaan ja pese sekä varret että lehdet hyvin. Katkaise varret ja lehdet erikseen toisistaan, pätki varret 4-5 cm paloihin. Suurimmat lehdet  voit repiä pariin palaan. Kuumenna oliiviöljy ja lisää siihen sihisemään sipulisilppu ja lohkotut tomaatit. Sipuli tuo makeutta, tomaatti taas sakeuttaa liemen. Kun liemi on oranssia ja tomaatinpaloista alkaa kuori irrota (voit myös kaltata tomaatit), lisää mangoldin pätkityt varret, valkosipuli ja 1 dl vettä. Kypsennä täydellä teholla kolmisen minuuttia sekoittaen, lisää fenkoli ja vähennä lämpöä. Koska nämä vihannekset luovuttavat vain hiukan nestettä, lisää vettä 2 dl. Kun vesi on taas kiehunut kolmisen minuuttia, lisää mangoldin lehdet. Kattilasi 1-WP_20160813_13_10_46_Pro - Copysaattaa tässä vaiheessa olla reunojaan myöten täynnä lehtiä, mutta sekoita varovasti kunnes lehdet rättästyvät (=Turun muretta ja tarkoittaa, että lehtien nestejännitys katoaa ja ne herpaantuvat). Lisää suola ja mantelit sekä perunat – pienet kokonaisina, isot lohkoina. Nestettä tulee olla vain sen verran, että perunat siinä kypsyvät, ei missään nimessä keittoa. Kansi pääälle, hauduta kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Maista liemi,  kiinnitä huomiota suolan määrään ja fenkolin makuun. Jos se ei tunnu, lisää hiukan fenkolin tai aniksen siemeniä. Sammuta levy, anna hautua vielä vartin verran.

Ripottelin lautaselle kehäkukan terälehtiä silmien iloksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 × 1 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 17, 2017, 11:32 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s