Emprósneró

1-IMG_4530

 

 

Peloton yrittäjä

–          Mistä tämä outo nimi, emprós neró tulee, kysyn Jorgolta.  Tarkoittaako se eteenpäin ryntäävää, syöksyvää vettä?  -”No, jaa, ennemminkin sitä, että kun on talvi ja pilvet tulevat, niin täällä sataa aina ennenkuin muualla. Täältä ylhäältä sen näemme.” Butakasjoki alkaa täältä.

Ylhäällä kylässä aukiolla on valittava haluammeko mennä ukkkokuppilaan taas kahville ja ukkoja jututtamaan vai löytyisikö juttuseuraa muualta. Jospa ukkojen sijaan etsisimmekin naisen haastateltavaksi.  Rinteessä olevan jyrkän aukion yläreunalla ison puun varjossa vanhassa kauniissa rakennuksessa hohtaa uudenuutukainen supermarketin kyltti.  Pienen pieni kauppa pienessä vanhassa talossa.  Mitähän tarvitsisimme? Virvokkeen? Pyykkipoikia?  -”Saanko tarjota virvokkeen?”, kysyy kauppiasrouva.  -”Tarjota?” Ja samassa pikkupoika, joka on istunut kassalla kauppiaan vieressä, jo tuo meille Gerakin, kreetalaisen virvoketehtaan, gazozaa. -”Terveydeksi!” Kerromme ettemme ole tottunut siihen, että kaupassa ei tarvitse ostaa! -”Tämä on eka viikko kun olen auki”, paljastaa Jorjía (Georgia Mitilinaki).  Olin töissä tuolla alhaalla rannalla hotelleissa, siivoojana, ja kyllästyin kulkemiseen.  Poika täällä kaipasi äitiään eikä minulla ollut oikein paikkaa mihin hänet jättää, joten ajattelin, että kyllä meidän kylässä pieni kauppa menestyisi.  Lama ei pelottanut, ei edes tullut mieleen että pitäisi pelätä.  Pelätä mitä?  Niinpä niin.

Paikallisia juustoja oli kylmäkaapissa.  -”Täällä kylässä on meijeri tuolla alempana, et varmaan huomannut”, sanoo Jorjìa.  Kylän naisista vain harva käy töissä kodin ulkopuolella.  Jokunen  siivoaa kunnan tiloja,  joku on päiväkodissa,  muita naisyrittäjiä ei ole.  Kampaamoita?  Ei edes niitä, vielä.  Kaikki muut palvelut haetaan Vrissesistä.  Myös terveydenhoito.  Miehet hoitavat lampaitaan, oliivitarhojaan, viljelyksiään, saattavat siinä sivussa ottaa hoitaakseen satunnaisiakin tehtäviä.  Miehet ajavat autoa, eivät naiset.  Jotenkin mennään eteenpäin.

Alidakis ja Manussos

Jorjía neuvoo meidät kylän nähtävyyteen.  -”Tuolla se on, leipomon takana rinteessä, näkyy siihen leipomon kulmalle”.  Turkkilainen linnoitus vai olisiko venetsialainen pirgos?  Rinteessä kohoaa komea holvikaari, sen takana korkeat rakennukset, selvästi venetsialainen pirgos, jollaisia Kreetan kylissä on ollut. Sieltä kylän verotettavakseen saanut venetsialainen ylimys saattoi seurata mitä ympäristössä tapahtui ja tuntea olonsa turvalliseksi.  Kuljimme raunioissa ja mietimme rakennusten eri tilojen käyttötarkoitusta.  Löysin hyvin kapeat kiviset kierreportaat, jotka johtivat kaksi kerrosta ylemmäs katolle.  Hieno paikka kylälle, poimu vuorten välissä kainalossa, etelässä suojana 2200 metriin kohoava huippu Kastro.  Panoraama alas oli kiipeämisen väärtti.  Ja taas kaartelivat maakotkat yläpuolella.

Kirjoista en löytänyt pirgon rakennuttajaa, mutta sitäkin pidemmän tarinan turkkilaisajalta. Sfakialaiset olivat vuona 1770  nousseet Daskalojanniksen johdolla turkkilaisia vastaan ja ottaneet takaisin laidunalueitaan.  Daskalojannis kuitenkin tapettiin roikottamalla hirressä ja vielä varmuuden vuoksi vedettiin nahka irti (!). Turkkilaisjoukot kukistivat sfakialaiset.  Silloin pirgoa asutti tukkilainen aga, Alidakis, jolla oli huono maine.  Hän oli nostanut itsensä yksinvaltiaaksi alueella, joka ulottui vuorilla Kallikratista Askifún tasangolle ja rannalla Haniaan saakka, hän vallitsi metsiä, pensaikkoja, laidunmaita, karjamajoja, lähteitä, jokia, joenuomia, kaivoja, juottopaikkoja, peltoja, oliivitarhoja, puristamoita, mehiläistarhoja, viinitarhoja, puimatantereita, hänellä oli laumoittain paimenia ja näillä laumoja, kaikki kahmittu sfakialaisilta.  Aga uskoi, etteivät sfakialaiset enää nouse,  ja varusti omine lupineen oman armeijan vallatakseen Sfakian uudelleen itselleen turkkilaisten nimissä.  Vuorten asukkaat saivat kuulla hankkeesta ja päättivät ehtiä ensin. Tämä tapahtui vuonna 1774.  He piirittivät Alidakin pirgon Imbrosin kylästä kotoisin olleen Manussos Patakosin johdolla. Taistelusta kirjoitettu arkkiveisuu pullistelee miten aga juuri ja juuri ehti herätä havaitakseen olevansa saarrettu.  Sfakialaiset ´nielaisivat agan aamupalanaan`, kertoo arkkiveisuu ja kuvailee miten pirgon kaikki irtain lähti miesten mukaan, se jaettiin myöhemmin tasan osallistujien kesken, kuten mezéetkin tapana jakaa on.  Eikä rakia peijaispöydästä varmaankaan puuttunut!  Tästä eteenpäin joka toinen sfakialainen kantaa etunimeä Manussos. Nimellä on perinteitä ja se velvoittaa.

Tällä käynnillä en vielä tiennyt, että palatsi liittyi kiinteästi kreetalaisen sukuni vaiheisiin. Yksi esi-isistä oli lahtaamassa Alidakisia ja koston pelosta koko suku jätti Sfakian.

Emprósneron aukion ylälaidalta lähtee tie kohden Sfakiaa, joka parin kilometrin päässä yhtyy Vrissesistä nousevaan tiehen.

 Näytä Sfakian ympäri suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eleven − three =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:19 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s