Etanat burburistús

Saaren sitruunalehdoissa on tarjolla muitakin herkkuja, varsinkin jos on mieltynyt keräiltävään ruokaan. Perhetuttuni Kostas oli kerännyt kevätsateiden aikaan lihavia ja hyvinsyöneitä etanoita.  Hän oli ruokkinut ne spagetilla ja vehnäjauhoilla, kakattanut ne ja sitten houkutellut ne nukkumaan tarjoamalla niille kiipeilyalustaksi laudankappaleita.

Etanat nukahtavat helposti puualustalle,  niitä oli useita kymmeniä ryppäinä laudan molemmin puolin.  Kostas  kääri laudanpalat sanomalehteen ja lähetti kummilapselleen tuliaisina. Päästyäni kotiin  otin pois sanomalehtikääreen  ja  unohdin laudanpalat pöydälle avoimen parvekkeenoven eteen  yöksi. Arvaatteko jo miten kävi?  Yöilman kosteus herätti nukkuvat otukset ja niin jo aamuyöstä heräilin outoihin kopsahteluihin.  Etana jos toinen putosi lattialle!   Siinä niitä sitten liukui olohuoneen parketilla….!  Minulle tuli kiire.  Vesikattila tulelle, ja kun vesi kiehui paiskasin etanan kerrallaan kattilaan ja keitin niitä seitsemän minuuttia. Eläviä olivat kaikki kattilaan mennessään, kuten pitääkin, kuolleet pitää erottaa ennen keittämistä. Sitten jäähdytin ne, pesin hyvin hammasharjalla ja laitoin jääkaappiin odottamaan. Siellä ne säilyvät korkeintaan kolmisen vuorokautta.   Etanat ´burburistus´ on hyvä mezé ja yksinkertainen ja nopea valmistaa. Näin se tehdään:

Etanoita burburistús

–          valmiiksi keitettyjä ja pestyjä etanoita, noin 10-15/henki

–          suolaa ja vettä

–          n. 1/2 dl oliiviöljyä/annos

–          n. ¼ dl viinietikkaa

–          kourallinen murskattua rosmariinia

Ripottele paistinpannulle suolaa ohut kerros. Lado keitetyt etanat suupuoli alassuin suolan päälle.  Avaa levy kuumimmalle ja kaada pannulle vettä sen verran, että se juuri ja juuri peittää suolan. Älä sekoita missää tapauksessa! Keitä vesi pois. Kun suola alkaa olla karstaa, lisää oliiviöljyä etanoiden keskelle. Se alkaa räiskyä, joten varaa kansi viereen. Ripottele käsissä hierottu rosmariini etanoiden päälle ja samalla kaada viinietikka pannulle. Suojaa itsesi kannella! Pannulta tulevat höyryt ovat niin voimakkaita, että  tiukinkin poskiontelotulehdus saa kyytiä ja röörit aukeavat!  Anna metelin rauhoittua pannulla. Tarjoile.

Etanat syödään niin, että ensin nuolaistaan koko etana suuhun, imeskellään maut. Sitten otetaan haarukka ja sen lappeella naputellaan etanankuoren huippu rikki. Pyöräytetään kerran haarukanpiikillä näin tehdyn reiän ympäri, imaistaan , jotta saadaan tyhjiö pois , käännetään etana suupuoli ylöspäin ja sovitetaan haarukan reunimmainen piikki kuoreen ja vetäistään sillä koko pala kauniisti ulos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 − 2 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:17 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s