Fava toisella tavalla

½ dl favaa

vettä ja

yksi kuorittu sipuli

Kreetalaiset perhetuttuni Jorgos ja Fofó Sifakis opettivat minulle aikanaan favan oikeanlaisen valmistamisen: laita fava kattilaan ja peitä se puolen sentin vesikerroksella, lisää kattilaan vielä iso sipuli kuorittuna ja halkaistuna.

Tästä se alkaa fava, vesi ja sipuli kattilassa

Tästä se alkaa fava, vesi ja sipuli kattilassa

Kuumenna aluksi hiljaisella tulella niin että vesi vain hymyilee, siis värisee. Kun vesi alkaa kadota ja vaahtoa näkyä, lisää vettä, nyt hieman enemmän, noin sentti favan ylle peitoksi

Vaahtoaminen alkoi ja siis lisää vettä

Vaahtoaminen alkoi ja siis lisää vettä

Nosta lämpöä niin että fava alkaa kiehua ja vaahdota.

1-IMG_2921

Aika kuoria vaahto

Kerää vaahto pois, laske lämpöä ja anna favan taas hymyillä. En laskenut aikaa, mutta ainakin tunti kului ja ylikin. Vettä lisäsin viisi kertaa. Lopuksi fava oli turvonnut noin kolminkertaiseksi.

1-IMG_2946

Nyt fava on valmista

Miksi fava keitetään näin? Jos kattilassa on paljon vettä, pyörivät favat kiehuessaan, törmäilevät toisiinsa ja alkavat hajota. Kattilan pohjalle sakkautuu silloin paksu kerros hajonnutta tiivistä massaa, joka palaa pohjaan keitit miten varovasti tahansa. Maku menee pilalle, samoin kattila.

1-IMG_2948

Kumosin kuuman favan sipulin kera mikseriin, lisäsin noin ½ dl hyvää oliiviöljyä, noin 2 rkl punaviinietikkaa sekä hiukan suolaa. Vesimuki oli vieressä siltä varalta että favat olisivat liian tiukkaa tavaraa mikserille, mutta en tarvinnut vettä. Favat soseutuivat hetkessä tasaiseksi tahnaksi.

Kuuma fava on suurta herkkuani ja kun teen favaa, pyrin tarjoamaansen rinnalla savustettua lihaa, mieluiten porsasta, tai apakia, savustettua viinietikalla marinoitua porsaan sisäfilettä, jota saa Kreetalla. Kuuma fava sopii hyvin myös paistetun kalan viereen, mezéeksi tai ihan yksinään pääruoaksi. Esim. rosmariinisilakat ovat melkein kihloissa favan kanssa, niin syvää on seurustelu. Fava tykkää myös muistakin etikkaisista vihanneksista kuin kapris ja oliivit.

Kreetalaisilla on tapana keittää fava kerralla iso määrä, sehän säilyy.  Ensin syödään kuumana, sitten jäähtyneenä. Se tiukkenee ja paksuuntuu, mutta sietää hyvin jopa viikon säilytyksen jääkaapissa.

Kun siitä lohkaistaan päiväannos, on se tapana notkistaa. Eri puolilla Kreikkaa favaa yhdistellään eri tavoin:

–          ateenalaiset tarjoilevat favan mielellään hakatun sipulin ja öljylammikon kera tai

–          painavat tarjolle vietävän favakimpaleen keskelle lusikalla lammikon, lorauttavat siihen öljyä ja uittavat siinä yhtä oliivia

–          kreetalaiset tykkäävät yhdistelmästä fava ja punasipuli ja oliiviöljy. Punasipuli lohkotaan ja siitä irrotellaan `lusikoita´, joilla fava syödään

–          Santorinilla taas nautitaan favaa kapriksen kera unohtamatta oliiviöljyä.

–          Turkissa favaan liitetään oliiviöljy ja silputtu tilli ja

–         oma suosikkini on oliiviöljyn, hakatun persiljan  ja fetamurujen kanssa tarjoiltu fava

Jos haluat vielä hienostuneemman version, ota kimpale kylmää favaa, sekoita siihen hakattua persiljaa, oliiviöljyä, hiukan viinietikkaa, hakattua tomaattia ja mahdollisesti paahdettua paprikaa. Persiljan tilalla voit kokeilla muitakin aromikkaita yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia, korianteria ja oreganoa. Mutta vain yhtä kerrallaan.

 

Miltä venäläinen fava maistui? Hurjan hyvältä. En tiedä, uskallanko sanoa, mutta tämä oli aikoihin paras fava mitä olen saanut. Eikä nyt ollut kyse minun taidostani, vaan ihan pelkän herneen mausta. Ensin hymyili fava, sitten minä…!

1-1-IMG_2967

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three + fifteen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:31 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s