Fava

Kreetan Maku-kuva favasta

Fava, keltaisesta herneestä valmistettua tahnaa

 

–    2 dl favaa

–          6 dl vettä keitetään ja kuoritaan vaahtoa

 

Kun vaahto kuorittu, lisätään 2 laakerinlehteä ja 3 sipulia kattilaan favan joukkoon. Lämpö pidetään matalana, ei sekoitella. Jos sekoitetaan, irtoaa herneestä tärkkelystä, joka sakkautuu pohjaan ja palaa kiinni.  Vettä ei myöskään laiteta paljoa samasta syystä, vaan toimitaan niin, että kun fava on imenyt kaiken nesteen lisätään uutta vähän kerrallaan ja sekoitetaan mahdollisimman vähän.   Keittoaika riippuu favan kuivuudesta, tavallisesti noin tunti tai tunti ja vartti. Kun fava on pehmeää (= ei siis al dente vaan pehmeää) lisätään suolaa,  (sitä tarvitaan enemmän kuin kuvitteletkaan)  ja kypsennetään vielä muutama minuutti.  Jos neste on vähissä, lisätään sitäkin ja odotetaan että se kiehuu.  Sitten fava muusataan. Laakerinlehdet poistetaan muttei sipulia.

Muusattu fava voidaan tarjota heti. Sen joukkoon lisätään vielä oliiviöljyä (noin puoleen kiloon kuivaa favaa tarvitaan n. 1-1 ½ dl öljyä).  Jotkut haluavat siihen paljon silputtua sipulia, jonka voi sekoittaa joukkoon. Säilyvyys tuoreen sipulin takia on pari kolme päivää.

Favamuusi (ilman tuoretta sipulia) voi myös jäädä odottamaan seuraavia päiviä, se kovettuu ja säilyy jääkaapissa noin viikon. Kun siitä lohkotaan paloja käyttöön, ne notkistetaan sekoittamalla joukkoon oliiviöljyä, viinietikkaa, tilkka keitettyä vettä ja vaikkapa juuri em. sipulia/persiljaa/ silputtua tomaattia, kaprista jne.

Myös kuuma vastakeitetty fava voidaan tarjota soseuttamatta. Tällöin se on lautasella tavallisesti paistetun lihan lisäkkeenä, siis perunan/riisin/pastan tuuraajana.

Fava on keltainen herne, sen nimi englanniksi on split pea, mikä tarkoittaa haljennutta hernettä. Siinä on ruskea kuori, joka kuivuttuaan irtoaa helposti ja silloin herne siis halkeaa kahtia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × two =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:18 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s