Fodele

 

Kreetan maku-kuva Fodelesta

Fodelen appelsiinikylä

Fodelen appelsiinikylä

Kun matkaat Iraklionista länteen tai Rethymnonista itään, kuljet pienen helmen vieritse. Sen löydät vain poikkeamalla päätieltä sivuun. Fodelen kylä sijaitsee syvällä vuorten laskoksissa kapeassa laaksossa. Sinne on päätieltä kolmisen kilometriä pitkin appelsiinipuita kasvavaa joenpohjaa. Itse kylä on kapea nauha joen molemmin puolin laakson perällä.  Jos päätät jatkaa matkaa ylöspäin kylän jälkeen,  nousee sen ensin Kolmelle kirkolle (Tris Ekklisies) ja myöhemmin Pyhän Panteleimonin kirkolle.  Siitä on enää lyhyt matka vanhalle Rethymnon-Iraklion-päätielle.  Kylän loppupäässä on parkkitilaa, on tavernoita, kahviloita ja myymälöitä, joissa jonkin verran kylän naisten makramé-töitä, muutoin myytävät tuotteet ovat tavanomaista kiinalaiskrääsää.

Voit ylittää joen ja mennä vaikka kävellen noin kilometrin päässä sijaitsevaan Domenikos Theotokopulosin museoon. Pääset perille myös autolla.  Museo on rakennettu kauniisti rinteeseen paikallisesta kivestä luontoa myötöillen.  Vieressä  on vanha Neitsyelle pyhitetty kirkko, joka on rakennettu suuremman basilikan raunioille. Sen rakennusajankohdasta ollaan montaa mieltä, arviot vaihtelevat 600-luvusta 1300-luvulle. Nykyisessä kirkossa oli vielä noin sata vuotta sitten jäljellä seinämaalaukseen upotettu kirjoitus: `Kirkon rakensi M. Melisurgos ja hänen vaimonsa Irini vuonna 1323.`

Pyhän Marian bysanttilaisvaikutteinen kirkko museon  alapuolella

Pyhän Marian bysanttilaisvaikutteinen kirkko museon alapuolella

Vanhan kirkon ja sen ympärillä olleen, ilmeisesti bysanttilaisella kaudella n. 600-luvulla rakennetun kylän hävittivät todennäköisesti saraseenit 1200-luvulla. Kun venetsialaiset halusivat asuttaa kylän uudelleen, kutsuivat uudet asukkaat itseään nimellä fodelelaiset. Merkintä tästä löytyy vuoden 1299 aikakirjoista.

Laaksossa lienee ollut asutusta jo aiemminkin.  Muutamat tutkijat, esim. Nikos Platon ja  Paul Faure, sijoittavat tänne Pantomatrion-nimisen muinaiskylän viimeiseltä vuosituhannelta ennen Kr.

Fodelen lahti on ollut monasti maihinnousupaikkana. Vuonna 1668 lahden kautta maihinnousi 4000 turkkilaista (saari siirtyi seuraavana vuonna turkkilaishallintoon) ja usein myähemminkin saarella olevien joukkojen määrää lisättiin tuomalla maihin varusväkeä tämän lahdenpohjan kautta. Vuonna 1668 täällä käytiin myös suuri meritaistelu turkkilaisten ja venetsialaisten välillä. Tässä taistelussa turkkilaiset kärsivät tappion. 1800-luvun lopussa Kreetan itsenäistyessä sama lahti oli usein kapinallisten meritukikohtana.

Museosta ja El Grecosta  lisää täällä!

 

varhain huhtikuussa

varhain huhtikuussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 + one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:10 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s