Galatasin minolainen palatsi

– viides minolainen palatsi

Luostarin eteläpuolella kukkulan harjalla kököttää keskiajalta peräisin oleva Galatásin kylä. Se näyttää puolustautuvan hyökkääjiltä,  joita ei enää ole.  Samalla tapaa lienee rakennettu kylän eteläpuolisille kukkuloille vanhalla palatsiajalla minolainen palatsi, joka tuhoutui ilmeisimmin 1520 eKr luonnonmullistuksessa.  Palatsin paikalla kuitenkin asuttiin myöhemminkin, mutta sitä ei rakennettu uuteen loistoon.   Tähän palatsiin ei ole ainoatakaan kylttiä, ei kunnon tietä, mikään ei vihjaa kaivauksista ellei kysy neuvoa paikallisilta.  Kylästä etelään johtaa tie, oikealla kädellä näet matalia kukkuloita, niistä oikeamman puoleisen harjalla saatat erottaa yhden puun ja sen juurella jotain.  Tie laskeutuu ja näet kyltin kappelille. Parkkeeraa tähän ja lähde kävelemään.  Saatat löytää oikeaan paikkaan, varsinkin jos katsot paikan tämän artikkelin alussa olevasta kartasta.

Palatsi oli pienempi kuin Knossos, mutta perusrakenne oli sama  kuin muissakin palatseissa.  Suurimmat rakennuskivet ovat kolmen kilometrin päässä olevasta Alagnista.  Palatsissa on säilytetty ja jauhettu viljaa, leivottu leipää paljon ja usein suurissa ulko uuneissa.  Tästä on todisteena viitisen sataa hierrintä.  Löydetyistä luista päätellen täällä syötiin paljon lihaa.  Lähialueella on kasvatettu sikoja, lehmiä ja lampaita, joita ruokittiin viljan korsilla.  Myös viiniä valmistettiin ja aivan varmaan syötiin oliiveja ja puristettiin oliiviöljyä.  Vihanneksia ja papuja on myös syöty, mutta niistä ei jää maaperään jälkiä.  Ruokien esilletuomiseen tarvittiin suuria reunallisia tarjottimia, oli myös lautasia ja vateja.  Arkeologien mukaan kaikki tämä viittaa suuriin pitoihin ja symposiumeihin.  He olivat vahvasti sillä kannalla, että täällä majoittui suuri sotaväki, mahdollisesti varuskunta…Mutta missä aseet?

Tästä palatsista löytyi myös minolainen keittiö tai tupakeittiö, joka on hyvin samantapainen kuin vieläkin saattaa vanhoista asumuksista tavata: neliskulmainen tila, keskellä kivinen pylväänpohja muistona kattorakennelmasta.  Tilassa on myös iso avoin hiiligrilli, jossa ei valmistettu ruokaa, mutta jonka ääressä lämmiteltiin. K eittiön vieressä oli myös ulkouuni, kumollaan olevasta ruukusta valmistettu, ihan niin kuin vieläkin.  Uunin päällä oli lippa sadevesien varalta.  Uunithan ovat edelleenkin ulkona.

Omat tietoni ovat peräisin arkeologi Rethimniotakisilta, joka löysi paikan ja suoritti kaivauksia vuoteen 2001 asti. Kävin tutustumassa kaivauksiin Rethimniotakisin opastuksella.

Kreetan Maku-kuva galatasin palatsin kaivauksilta

Arkeologi Rethimniotakis kaivaustauolla Galatasissa

 

 

 

 

 

 

 

 


Näytä Kastellin ympäristössä suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

13 − 3 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:15 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s