Jorjúpolis (Georgioúpolis)

1-IMG_2999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miksi Jorjúpoliin?

Suolaisen ja makean takia. Suolainen merivesi ja alkupää  kahdeksan kilometriä pitkälle hiekkarannalle. Sen poikki valuu mereen lyhyt makeaa jääkylmää vettä tuova joki sekä maan alta esiin purskahtava joki noin puolen kilometrin päässä kylästä Rethimnonin suuntaan. Upeat rannat ja illan valo. Kappeli veden päällä. 

 

Ympäristöoppia ja historiaa:

Kylän kankeasti kirjoitettava nimi Georgioúpolis  on englantilaisen ääntämistavan mukainen kirjoitusasu. Se voidaan myös transkriboida suomalaiseen äänneasuun, jolloin nimeksi tulee  helpommin suuhun sopiva Jorjúpoli. Pano vokaalin päällä pidentää tavua, siis Jorpoli….

Tämä rannalla sijaitseva pieni mutta vilkkaasti kasvava kylä on uusi asuinpaikkana, Kreetallahan useimmat kylät voivat kehua ellei tuhansien vuosien katkeamattomalla asutuksella niin ainakin satoja vuosia vanhoilla asuinpaikoilla. Osa Valkoisten vuorten, Lefká Ori,  vesiä laskee mereen täällä. Sisämaassa olevan Vrissesin kylän keskustassa kolme vuorilta virtaavaa pikkujokea yhdistävät voimansa ja virtaavat Georgiupolissa mereen. Niihin yhtyy vielä aivan kylän ulkopuolella maanalainen joki, joka purkautuu nykyisen päätien alta.

Pitkin rannikkoa Rethymnonin (suom. Rethimnon) suuntaan on samanlaisia, ruokoa kasvavia märkiä alueita, joissa vuoriston makeat vedet sekoittuvat suolaiseen veteen. Kreetalla tällaista biotooppia kutsutaan nimellä almirós tai armirós (suolainen vesi). Lahden nimi onkin Armirós. Jokilaakso kylän takana oli ennen soinen ja märkä, se tarkoitti myös hyttysiä ja malariahyttysiä, jotka pitivät huolen siitä, että asuminen oli täällä ikävää. Joen suussa ollutta kyläpahasta kutsuttiin myös nimellä Armirúpoli tai jopa Haniá tu Armirú, mikä tarkoittaa Armirón kestikievaria/majataloa/karavaaniseraljia.

Pohjoispuolen kukkulalla on ollut muinaisen Lappan kaupunkivaltion vastinpari Amfimalla (viimeisinä vuosisatoina ennen ajanlaskun alkua Kreeta oli jakautunut keskenään taisteleviin kaupunkivaltioihin, joilla useimmiten oli siivu saaresta, linnoitus/satama/vartiopaikka sekä etelä- että pohjoisrannikolla, itse pääpaikka oli suojassa sisämaassa), mikä tarkoittaa vuorten ympäröimää asuinpaikkaa.  Venetsialaiset rakensivat sen läheisyyteen oman linnoituksensa, Castrum dell´Armiron, jonka kreetalaiset valloittivat v. 1262.  Se tuhoutui vasta turkkilaisaikaisessa kansannousussa v. 1821.

Kun Kreeta sitten vapautui turkkilaisvallasta, päätettiin kylälle antaa komeammalta kalskahtava nimi Georgioupoli, Yrjönkaupunki.  Kreikan kuningas Georgios (1863-1913) hallitsi myös lyhyen aikaa Kreetaa turkkilaiskauden päätyttä vuodesta 1898.  Uusi aikakausi synnytti toivon paremmasta. Kuningas määräsi, että saaren soisille alueille oli istutettava eukalyptuspuita, kuumepuita. Niiden tiedettiin haihduttavan niin paljon vettä, että soiset rannat kuivuvat ja malariasta päästään eroon. Näitä valtavia eukalyptuksia on Georgioupolissa kaikkialla. Erityisen komea on kylästä länteen Vrissesin suuntaan vievä tienvarsi. Suuret puut antavat kesälläkin varjoa, kylän kujilla ei ole läkähdyttävää helteisimpinäkään päivinä.

Nykyisin

Georgioupolilla on hyvä sijainti. Haniaan (43 km) pääsee bussilla päätien varresta noin kerran tunnissa, samoin Rethymnoniin (22 km).  Kylää suojaa pohjoisessa Drapanonniemi, jonka suojassa on jokivarsi pienine satamineen ja sen molemmin puolin hiekkarannat. Kylässä on muutama ammattikalastaja. Heidän veneensä ovat jokisatamassa, josta aamulla tuotava saalis päätyy nopeasti alueen tavernoihin ja koteihin.

Itse kylä on viehättävä muutaman korttelin yhteisö, joka vierestä kulkevan liikenteen vuoksi on hereillä talvellakin. Hallinnollisesti se kuuluu v. 2011 alusta Apokoronasin suurkuntaan, jonka pääpaikka on Vrisses. Löydät kylästä muutaman ruokakaupan, kirjakaupan, matkamuistoliikkeitä, pesulan, tavernoita, taksiaseman, bussipysäkin päätien varresta, leipomon jne. Hotelleja on joka lähtöön, pienistä huoneita vuokraavista ”rooms to let” -yksiköistä korketasoisiin saakka.

Kesällä kylä avautuu merelle. Aallonmurtajalla on merenkulkijoiden suojelupyhimyksen Pyhän Nikolaoksen kappeli. Se on suosittu kävelykohde varsinkin iltaisin. Siihen liittyy tarinoita vetten päällä kulkevista pyhimyksistä. Jokaisella kyläläisellä on hieman erilainen tarina, joten kysele niitä kun olet tekemisissä kyläläisten kanssa. Rantakatu kasvaa joka vuosi. Hiekkaranta  on kapea, mutta aurinkotuolit helpottavat rannalla olemista ja muita palveluja saa yllin kyllin rannan tavernoista ja kahviloista. Iltaisin täällä voi istua ja nauttia auringon viipyvästä kajosta ja seurata miten valot syttyvät rannikolla. Voit myös kiivetä korkeimpien rantahotellien kattobaariin ihailemaan illan kajoa.

Kylän aukio on toinen keskus. Läpiajo ei enää ole mahdollista ilta-aikaan ja rauhallinen aukio on nyt entistä miellyttävämpi. Aukiolla on tavernoita, pankki, taksi, kioski ym., mutta istumaan, olemaan ja elämänmenoa seuraamaan houkuttelevat kahviloiden mukavat istuimet. Talvella keskusaukio ja satama kokoaa toiminnan, ranta on silloin hiljainen.

Ympäristössä on pieniä kyliä, kuten esim. Vamosiin johtavan tien varrella olevat kylät, joista osasta on hieno näköala alas lahdelle. Parhaimmilla paikoilla on jo tarjolla ruokaa, kahvia ja näköalaa.

Jos menet kylästä sisämaahan Vrissesin suuntaan,  tulet kulkeneeksi noin kilometrin mittaisen eukalyptuspuiden alle jäävän lehtiholvin  varjossa.  Siinä missä kuja päättyy, on silta ja sen juurella maanalaisen joen purkautumispaikka. Käy ihmettelemässä. Vesi virtaa aivan rannan kivien alta, sillan alta, mutta eroosiosta ei ole merkkiäkään!  Jokivarren biotooppi on lintujen ja vesieläinten ilo.  Jos otat allesi veneen tai polkuveneen kylän keskustan rannoilta, pääset jokea pitkin  juuri ja juuri maanalaisen virran purkautumispaikalle. Kylmää vettä pursuaa myös hiekkarannoilla, väliin merivesi on todella viileää varsinkin silloin, kun tuulet työntävät mereen purkautuvan jääkylmän veden uimarannalle.

Rannat

Sataman pohjoispuolella on pieni paksuhiekkainen ranta, jonne ei pääse kylästä kävellen rantaa pitkin. Sinne pitää mennä sillan yli, sitten vasta rantaan. Kreetalaiset tulevat tälle rannalle vasta keskikesällä. Miksi? No, kun merivirrat työntävät joen jääkylmät vedet useimmiten tälle rannalle.  Helteillä se on mukavaa, mutta alkukesällä ja loppusyksyllä vesi tuntuu kummallaisen kerrokselliselta, on kuumia raitoja ja kylmiä vanoja…Rannalla on olkikattoinen baari. Paras hetki tällä rannalla on aamulla ennen matkailijoiden tuloa.

Aivan kylän keskustassa, jossa ranta on kapeimmillaan, on Corissia-hotellien puutarha, jossa on uima-altaita sekä isoille että pienille, kahviloita, ravintola ym. rentoon lomailuun liittyvää, iltaohjelmaa ja viihtyisä ympäristö.

Georgioupolista alkaa noin upea, saaren pisin, noin yhdeksän kilometrin pituinen itään Rethymnonin suuntaan ulottuva hiekkaranta. Rannalla on useita rantabaareja, joissa on aurinkotuoleja ja varjoja sekä kahvila/taverna/baari.  Hyvässä lykyssä myös toimiva vessa, osassa jopa nurmikkoa pallopeleille, lasten leikkipiha, hyvät parkkipaikat ja autoille katokset! Voit etsiä itsellesi sopivimman vaikka kävelemällä vesirajaa aina Kavrosin hotellikylään saakka tai rannan toiseen päähän! Saat jalkapohjat puhtaiksi kovettumista ja kipeät pohkeet.

Rannan poikki virtaa kolme vuorten kylmää vettä tuovaa jokea. Rannan suuntaisesti kulkee myös saaren päätie. Kun se 60-70-luvulla rakennettiin, suunniteltiin se varmuuden vuoksi kulkemaan niin kaukana rannasta, että se ei rannan mahdollista tulevaa matkailukäyttöä uhkaisi.  Pieneksipä silloin saaren tulevat matkailijamäärät arvioitiin.  Tien ja rannan välinen muutama sata metri on paikoin jo hyvin tiiviisti rakennettu. Uusi kauempaa rannan kiertävä ohitustie on suunniteilla Vrissesistä Episkopin kautta Rethymnoniin.

Kournas-järvi (suom. Kurnas)) sijaitsee Georgioupolin takana vuorten juurella. Sinne pääsee päivittäin vaikkapa minijunaretkillä. Sielläkin on ranta ja makeaa vettä.

Kiinnostuitko? 2015 kylään tekee matkoja Apollo.


Näytä Sfakian ympäri suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five × 4 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:16 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s