Geráki

Geraki

 

-haukkojen kylä

Tulimme Gerákin ( suom. Jeráki) kylään ihan vain nimen takia. Saarella on useita vuoristokyliä, joiden nimissä toistuu tuo sana. Olin aina kääntänyt nimen geráki tarkoittamaan haukkaa, kunnes vasta nyt ymmärsin, että Kreetan geráki onkin Aquila Chrisaetos, joka kääntyy suomeksi maakotka!  Siis niitä maakotkia on täällä vieläkin?

Haukanmetsästys on englanniksi falconry ja silloin pyydystävä lintu on falcon, naarashaukka tai naaraskotka. Myös Buteo buteo voidaan kouluttaa metsästämään, mutta se ei ole geráki.   Että maakotkan voi kouluttaa metsästäjäksi? Tämäpä on jotain uutta.

Juuri pääsiäiseksi 2011 ilmestyneessä lehdessä oli  iso artikkeli Kreetan ´haukanmetsästyksestä´. Gerákin kylässä on keskiajalla pyydetty kotkanpoikia ja toimitettu koulutettaviksi metsästystarkoituksiin. Kouluttajia oli Kreetalla, mutta myös muualla Välimeren alueella. Kotka oli ylväin metsästäjä, se nappaa isoja saaliita, kuten jäniksiä, kettuja, kissoja, lampaita, vuohia, jopa susia ja kauriita! Tästä syystä maakotkaa on pidetty erityisessä arvossa.

Sekä paikalliset venetsialaiset aateliset että Euroopan kuninkaalliset käyttivät metsästäviä kotkia. Espanjan Filip II:n haukkojen hoitaja kävi Kreetan saarella ostoksilla ainakin vuonna 1565 ja useat sulttaanit hankkivat haukkansa Kreetalta. Saarella säilyneissä asiakirjoissa on useita viittauksia kotkiin, mm. perunkirjoituksia, joissa kotkankouluttajalta on jäänyt leskivaimon haltuun 32 maakotkanaarasta! On myös kertomuksia, miten aatelisherrat liikkuivat suurina seuruneina ja kotkat olivat osa mahtavaa näytöstä.

Kreetalla on vieläkin yksi kotkienkouluttaja, joka oliivi-ja viinitarhojaan hoitaessaan ottaa mukaansa myös kotkarouvan, jota kutsuu lempinimellä Beeba, beibi…Oheisista kuvista päätellen suhde on hyvin lämmin…(Alkuperäiset lehtikuvat ovat Nikos Psilaksin).

Haukka/kotkametsästys kukoistaa, metsästystapa on aseeton, mutta myös kaupunkiin sopiva. Koulutetut haukat ja kotkat pitävät kurissa suurkaupunkien pulu-ym. haittalintukantaa!

Me halusimme ajaa Jerákista Nipiditósiin, mutta emme löytäneet kelvollista tietä vaikka sellainen kartassa on. Katselimme  myös usein taivaalle, jospa noita komeita lintuja pyörisi päittemme yläpuolella! Kyllä niitä näkyi pariin kertaan päivän aikana.

Me halusimme ajaa Jerákista Nipiditósiin, mutta emme löytäneet kelvollista tietä vaikka sellainen kartassa on.

 


Näytä Kastelli ja Lasithin reunat suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 + four =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:07 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s