Glikaniso, pieni maustekauppa

Hanian venetsialainen satama nukkuu talviunta.

Hanian venetsialainen satama nukkuu talviunta.

Hania on muutakin kuin venetsialainen satama ja vanha kaupunki. Näin talvella kun matkailukausi ei ole vielä alkanut, keskittyy elämä ja kuhina muihin kaupunginosiin. Satama on varsinkin arkisin jopa aavemaisen tyhjä ja hiljainen. Paikallisilla on tapana vaihtaa kantakahvilaa vuodenaikojen mukaan ja frappen sijaan kuumia kahvijuomia, teetä ja kaakaota nautitaan  kauempana merenrannasta, keskustan pienillä sivukujilla sisätiloissa.

Vaikka kaupunki on pieni, en ole vieläkään ehtinyt koluamaan läpi kaikkia keskustan katuja ja kujia. Kaupungilla kävellessäni koitan parhaani mukaan poiketa totutuilta reiteiltä ja antaa Hanian yllättää. Jokin aika sitten löysin yhdeltä kaupungin pääkaduista ihanan pienen maustepuodin, josta on sittemmin tullut yksi lempikaupoistani. Satuin Glikanisoon (suomeksi ”anis”) sattumalta enkä enää meinannut päästä sieltä pois. Lukematon määrä purkkeja ja purnukoita pitävät sisällään värikkäitä, tuoksuvia ja eksoottisia mausteita ja teelaatuja. Ensimmäisellä visiitilläni päädyin haistelemaan läpi lähes kaikki teelaadut. Lähdin kaupasta tuoksuista huumaantuneena ja muutama suosikkitee ostoskassissani. Seuraavalla kerralla kyselin vehnänorasjauhon perään ja totta kai yhdestä purkista löytyi sitäkin. Nyt suunnittelen tekeväni oman maustesekoituksen myllyyn ja tiedän, että löydän kaiken tarvitsemani näistä hyllyistä.
Tutut ja eksoottiset mausteet sulassa sovussa.

Tutut ja eksoottiset mausteet sulassa sovussa.

Sen sijaan, että ruokapöydässämme olisi pelkkä suolasirotin, on meillä myllyssä sekoitus karkeaa suolaa, valkosipulihiutaleita ja erilaisia ytttejä. Maun mukaan sekoitukseen voi laittaa minttua, oreganoa, kuivattuja valkosipulihiutaleita, erivärisiä pippureita, timjamia, kuminaa tai vaikka rosmariinia. Jos taas haluaa pitäytyä pelkässä suolassa, on kaupassa useata eri laatua himalajan suolasta herkulliseen savusuolaan. Väriskaala suolahyllyssä on valkoisesta merisuolasta punaiseen ja mustaan havaijilinsuolaan. Sama väriloisto toistuu chili- ja pippurihyllyissä. Tekisi mieleni ottaa purkillinen kaikkea, mutta sitä varten tarvitsisin toisen keittiön.
Roula ja Ilias palvelevat asiantuntevasti ja iloisesti myös englanniksi.

Roula ja Ilias palvelevat asiantuntevasti ja iloisesti myös englanniksi.

Mausteiden ja teen lisäksi kaupasta saa hunajaa, luomutuotteita ja superfoodeja. Tykästyin Glikanisokseen senkin takia, että sieltä löytää tuotteita, joita ei takuulla saa muualta Haniasta. (Kuten lehtikaalisipsejä, jotka ovat nähtävästi Suomessa kovaa huutoa.) Henkilökunta on erittäin osaavaa ja auttavaista ja palvelua saa myös sujuvalla englannilla. Roula ja Ilias osaavat myös neuvoa mikä tee auttaa unettomuuteen, vatsavaivoihin tai korkeaan verenpaineeseen. Tänne kannattaa suunnata, jos haluaa täydentää maustehyllyään niin paikallisilla kuin eksoottisimmillakin mausteilla. Hinnat ovat Suomeen verrattuna edullisia ja valikoima todella runsas. Glikaniso on n. 300 metrin päässä Hanian kuuluisasta kauppahallista, agorasta, osoitteessa Apokorounou 73.
Myös jauhoissa löytyy.

Myös jauhoissa löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 × four =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 10:58 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s