Han rotko

Kreetan Maku-kuva Hasta Kreetalla

Han rotko on seismisesti aktiivinen

 

Läpipääsemätön Ha

Han rotko näkyy Pahiá Ammos-Ierápetra-tien itäpuolella suurena halkeamana, merkkinä käydyistä mittelöistä. Sen juurella on pieni Monastirákin kylä. Autolla pääset lähelle rotkosta virtaavaa puroa, joka on uurtanut syvän uoman. Puron varrella on vanhoja kivisiä myllyjä ja vedennostolaitteita.  Kun saat rotkon suun näkyviisi, voit todeta, että kulku on mahdotonta. Se näyttää vastahaljenneelta ja on täynnä pesiviä lintuja. Syksystä kevääseen Hasta putoavat vedet kerääntyvät rotkon suulle pieneksi järventapaiseksi, josta vesi on aikanaan nostettu myllyillä, nyt sähköllä.

Tämä paikka on geologisesti aktiivinen, mannerlaattojen liikkeet ovat vuoren halkaisseet. Kun puro on kuiva, voi sen uomassa lännempänä löytää kohtia, jossa hiekanjyvät hitaasti valuvat maanrakoon.

Rotkon edessä on Pyhän Hengen kappeli. Sellainen on Kreetalla ollut tapana rakentaa pelottaviin paikkoihin. Pyhittäminen vie pelon, kesyttää villin, samalla kuitenkin alkuvoimat/jumala on lähellä.

Tähän rotkoon ei kannata yrittää edes ylhäältä. Vaikka mukana olisi kiipeilyköydet ja uimavarusteet ja piikit, paljon kärsivällisyyttä ja kestokykyä ja voimaa, ei läpipääsy ole keneltäkään vielä onnistunut. Epäonnisia on haettu pois helikopterilla.

Han rotkon yläpuolella on asutusta, Thriptín kylä.  Sinne vie lähes viivottimella vuorensyrjään piirretty tie. Ajoin kylään vuonna 2001, silloin tie oli hiekkatie. Osa siitä oli ehtinyt pudota alas, jonne oli matkaa useita satoja metrejä. Kääntymään ei päässyt.  Kun kerran oli leikkiin ryhtynyt, mentävä oli. Toisen reissun tein 7-2014. Tie on alkupäässä matalalla huono, mutta paranee ja levenee ylöspäin mentäessä.

Kun pääset siihen kohtaan, jossa rotko repeää, alkavat  rauhoittavat pihkantuoksuiset mäntymetsät.  Siellä tie on jo asfaltoitu. Ylempänä noin 1200 metrissä on metóhikylä, sesonkikylä, mökkikylä Thriptí, jossa asutaan vain osan aikaa vuodesta. Pysähdyin silloin v. 2001 Renian tavernaan. Emäntä kertoi miten pyhimysjuhlien aikaan sinne saapuu runsaasti väkeä naapurikylistä ja kauempaakin, ihan vaivaksi asti. Syyskuun 14. juhlitaan Afentisvuoren Stavromenos-kappelissa (1476 m) ja syyskuun 9:nä on Neitsyen ristisaatto. 

 


Näytä Maliasta Ierápetraan ja Kalamafkan kautta takaisin suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 − seven =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:19 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s