Haraso

Kreetan Maku-kuva Harasosta

Lukúmia ja pääsiäisleivonnaisia

HARASON HYVÄ KYLÄ

Sgúrokefálin ja Episkopín (=piispanistuimen paikka bysanttilaisella ajalla) kylät näyttävät valkoiselta vaahdolta aallon harjalla, aalto on tässä korkea pitkittäisharju, jonka laella molemmat kylät ovat keskeytymättömänä nauhana.  Episkopíssa on pienellä kujala on Kreetan taistelun museo toisen maailmansodan ajoista.  Ilta jo pimeni ja päätimme suunnistaa suorinta tietä Hersónisosiin, se tarkoitti, että valitsimme suunnan Skopelaan ja Galifáan.  Galifáan vievä kapea tie erosi alamäessä jyrkästi oikealle ja laskeutui purolaaksoon.  Siellä lannanhaju kertoi, että eläimiä on lähellä ja kohta näimme saaren ensimmäiset lehmät!  Ne eivät laidunna tässä maastossa, sorkat ja utareet eivät selviä, joten niille pitää olla oma aitaus.  Näköalat olivat hienot, tie kapeaa hyvä asfalttia aina Galifaan saakka.  Etsimme kahvilaa, mutta se ainoa oli niin pieni että ajoimme sen ohi.  Kylän lopussa saimme ohjeet Harason kylään.  Päädyimme ensin Kastelliin vievälle asfalttitielle, mutta 200 metrin päässä oli melko huomaamaton viitta vasemmalle matalan rotkon reunaa seuraavalle sementoidulle tielle.  Usko meinasi looppua, mutta lopulta saavuimme illan jo pimetessä Harason kylään.  Se sijaitsee kuin satula hevosen selässä, pää suojaa pohjoisen tuulilta, etelässä leveä selkä.  Kiersimme satulan reunat löytämättä kahvilaa, mutta sellainen oli kuin olikin piilossa rantakyliin johtavan tien alussa.  Valot loistivat sisällä, savu tuli piipusta ja levitti tuttua tuoksuaan.  Tuonne!  Haluan kuulla mistä kylän venäläiseltä vaikuttava nimi voisi tulla.  En tarvitse totuutta, hyvä selitys riittää.

NADJAN LUONA

-´Tervetuloa, tervetuloa!`, murteellisella kreikalla, liudentuneita älliä!  Täällä puhutaan venäjää!  Nadja on asunut 14 vuotta Kreikassa, ensin Ateenassa, sitten täällä, mutta mies kuoli vuosi sitten.  Poika asuu Moskovassa, siellä kului mennyt talvi hyvin, mutta sitten Kreetan kevät alkoi tuoksua paremmalta kuin Moskova ja niin Nadja palasi hoitamaan pikku tavernaansa.  Ruokalistalla oli viininlehtikääryleitä ja tsatsikia.  Juomaksi tilasimme flunssan hoitoon kuumaa hunajarakia ja vuoristoteetä.  Usein kesäaikaan lämpiää ulkouuni, jossa kypsyy paisteja iltavieraille.  Ulkoterasille mahtuu hyvänlainen joukko.

Saa täältä venäläisiäkin herkkuja, kertoo Nadja, jos osaa kysyä.  Koulutukseltaan Nadja on lastenlääkäri, mutta tutkintoa ei niin vain hyväksytty täällä. Monen mutkan jälkeen Nadja luovutti.  Tarina on tuttu.  Niin minullekin kävi.  Kulttuurimaantiede oli täällä tuntematon oppiaine.

Niin, mistä kylän nimi? `Tarina tämä vain on´, sanoo Nadja,´täällä asui joskus venäläisiä, joiden mielestä paikka oli täydellinen asua, siitä nimi`.

Ei, ei hän ole sukua niille, eikä täällä enää venäläisiä ole, muita kuin tulokkaita.

Takka lämmitti, hunajaraki pehmensi kurkun, nauru lämmitti sydämen!  Sydämellisen illan päätteeksi halattiin, mukaan kääräistiin muutama pääsiäisestä jäänyt leivonnainen, kalitsúnia, ja laukustani löysin piskuisen rakipullon.  Seuraavana iltana lämmitin tilkan hunajarakia, se muistutti syntyneestä ystävyydestä lukiessani Stalinin lehmiä.  Vuohia ne vain olivat.

Niin, Nadjan luona oli niin hyvä olla, että mies usein muistaa huomauttaa että hänpä lähtee tästä Nadjaa tervehtimään, yksin….

Kreetan Maku-kuva Harasosta

Kylän tyhjät tuolit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

seventeen − 9 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:23 am
Puolipilvistä
Puolipilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 80%
Tuuli: 5 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:28 am
Aurinko laskee: 5:14 pm
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 5 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s