Hersónisos

Hersónisos-Limin Hersónisos-Piskopianó-Kutulufári-Lychnostatis

HERSÓNISOS-nimisiä kyliä on kaksi, on nk. Vanha Hersónisos, joka myös esiintyy nimellä Ylä-Hersónisos (tai Pano/Ano Hersónisos). Rantakylän koko nimi on LIMIN HERSÓNISOS (Limáni Hersonisú), Hersónisosin satama. Vielä 1950-luvulla varsinainen kylä oli yläkylä, ranta-alueella oli vain kyläläisten peltoja, varastoja, veneitä sekä jokunen asumus. Päätie Iraklionista kuitenkin kulki alakylän kautta ja se johti rantakylän kasvamiseen.

Ennen päätoimeentulo saatiin maanviljelystä, joka täällä tarkoitti oliivitarhojen, puutarhojen ja kasvihuoneiden hoitoa, yläkylä oli suuri neilikka-ja vihannesviljelyn keskus. Maiden arvon noustessa siirtyivät kasvihuoneet yhä sisemmäs saarella ja lopulta etelärannikolle.

Hersónisos ja naapurikylä MÁLIA ovat tällä hetkellä Euroopan nuorison lomanviettokohteena. Tämä tarkoittaa sitä että kesällä kylien kadut muuttuvat suuriksi ulkoilmadiskoiksi, joissa juhlinta jatkuu aamuyöhön. Keväällä ja syksyllä tätä ilmiötä ei esiinny. Kylän suurena vetonaulana on vesipuisto, joka sijaitsee kylän itäpäässä. Siellä on altaita, musiikkia, kahviloita, pikaruokaa, benji-hyppyjä, vesiurheilua jne. (Toinen isompi sijaitsee kolmisen kilometriä yläkylästä sisämaahan.) Kaupungin virkamiehet ovat vihdoinkin huomanneet, että he voivat säädellä mm. anniskelulupia ja sitä kauttaa myötävaikuttaa siihen, millaisia matkailijoita kylään tulee. Nyt halutaan skandinaavit takaisin. Heidän aikanaan 80-ja 90-luvuilla sesonki alkoi maalis-huhtikuussa ja päättyi loka-marraskuussa. Nyt sesonki on yhtä  lyhyt kuin eurooppalaisnuorison kesälomat: elokuu.

Hieman vesipuistosta eteenpäin on LYCHNOSTATIS ,viehättävä ja näkemisen arvoinen ulkoilmamuseo. Tämä on vanha, osaavissa käsissä ja hyvin hoidettu. Lyhytkin visiitti avaa ovet kreetalaisuuteen.

Hersónisosin vanha kylä on keskittynyt kauniin keskusaukion ympärille. Maanantai-iltaisin sesonkiaikaan täällä soi kreetalainen musiikki ja tavernoissa pääsee maistelemaan paikallisia ruokia. Kylän kujille ja pienille aukioille kannattaa tehdä kävelyretkiä. Samoin viereisten PISKOPIANON   ja KUTULUFARIN (Koutouloufari) kylien kujat kannattaa koluta, ellei muuten niin kauniiden yksityiskohtien takia. Kaunis ovi siellä, kukkaruukku tuolla seinustalla, hienoa kivityötä, valon ja varjon leikki kujalla ja valkoisiksi kalkituilla seinillä. Piskopianón nimi tarkoittaa vapaasti käännettynä ´ylhäällä sijaitsevaa piispanistuinta´(episkopí páno). Sellainen on täällä sijainnut toisella bysanttilaisajalla (961-1204 jKr), jolloin rannoilla oli turvatonta. Piskopianóssa on pieni kyläaukio kirkon edustalla ja sen yläpuolella rinteessä on pieni mutta näkemisen arvoinen maatalousmuseo.

Hersónisosista pääsee pienillä veneillä meriretkille vaikka Dian saarelle tai rannikkoa pitkin itäänpäin.  Molempiin vesipuistoihin on kuljetus. Minijuna  kulkee säännöllisesti kiertäen lähikylien kautta.

Palaa takaisin reitille Ylös Lasithiin!

Näytä Hersónisos ja ympäristö suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 + 16 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 10:56 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s