Hortaa, kesän suosituimmat lehtivihannekset

1-IMG_3464

revonhäntäpinaattia  eli vlitaa (Amaranthus blita)

-portulakkaa eli glistrídaa (Portulaca oleracea ssp. Sativa)

-rucolaa eli rókaa (Eruca sativa/Eruca vesicaria)

Kävelin aamulla vihannes-liha-sekatavarakauppaani. – Huomenta, Irini! Sattuisiko sinulle olemaan lihaa? -Ei ole tänään.. -No, katson mitä muuta sitten löydän.

Ostin sesongin ruokaa: revonhäntäpinaattia, paprikaa, tomaatteja, vastapoimittuja kesäkurpitsoita, sipuleita, hunajamelonia. Kaikki perheen kasvattamia. Kaksi kassillista vihanneksia. -Paljonko? -4,80. -PALJONKO?

Seuraavasta kaupasta, Jorjullan luota, hain saksanpähkinät, ne olivat oikeaoppisesti jääkaapissa, ostin valkosipulin, viinietikkaa, ryppyoliiveja ja appelsiinimarmeladia. 8,20 €.

Käväisin Nikon ja Lolan puutarhassa nyppimässä portulakkaa ja rucolaa, rokaa. Samalla poimin yhden jo kuivahtaneen voimakkaasti tuoksuvan oreganon kukinnon keittiööni.

En siis päässyt valmistamaan lihaa punaisessa kastikkeessa, kokkinistoa, kuten olin suunnitellut, mutta saanpahan tehtyä ruokaa tuoreista aineksista ilman muovikääreitä. Nyt on kesän kuumin aika, nyt syödään kevyesti. Sitä paitsi vlita on diureettinen, se laittaa nesteet kiertoon!

Vlita eli revonhäntäpinaatti kulkee yleisnimellä horta, lehtivihannekset. Jos se olisi keräilty ulkoa luonnosta, olisi se agria horta, villivihanneksia. Niiden aika on keväällä. Tämä kasvaa puutarhoissa, tarvitsee täällä puolivarjoa ja jokapäiväistä kastelua. Suomessa, Nokialla, sain revonhännän kasvamaan, mutta sen nopeimmat yksilöt ehtivät juuri ja juuri valmiiksi ennen satokauden loppua. Se olisi kannattanut esikylvää ja koulia, silloin se olisi ehtinyt valmiiksi ennen elokuuta. Kun vlita saa kylmää yöllä, pudottaa se lehtensä. Kasvista nypitään aina isoimmat versot, varsi työntää uutta ja uutta. Mistä siemeniä saa? Kannattaa varmaan pyydellä niitä siemenkauppiailta. Jos kerran portulakankin siemeniä löytyy kun pyytää, niin miksei sitten revonhäntäpinaatin?

Vlitaa voi nauttia salaattinakin, mutta harvoin

, sillä siinä on runsaasti nitraatteja ja oksaalihappoa. Se  on parasta keitettynä, mutta sen seuraan kelpaavat monenlaiset aineet:

  • keitä kattilassa uusia perunoita, kun ne ovat melkein kypsiä, aseta niiden päällä muutama palko sokeriherneitä ja muutama oksa vlitaa. Kun ovat höyrystyneet, nosta tarjolle. Kastikkeeksi vaikka raastettu tomaatti-sitruunamehu-oliiviöljy-valkosipulikastiketta, lisänä fetaa/paistettua munaa/parmesaania/jogurttia/paistettua juustoa/savumakkaraa/savukalaa….
  • täytä vlitalla, sipulilla ja yrteillä ja juustoilla piirakoita, kuorena vaikkapa helppokäyttöinen fillo.

Portulakka on edellistä monikäyttöisempi, myös herkullinen ja kiinnostava tuttavuus. Se kasvaa lähes kaikkialla maapallolla, silloin se siis kuuluu pahimpien rikkakasvien kerhoon. Mutta se sisältää runsaasti alfa-linoleenihappoa, josta muodostuu elimistössämme omega-3-rasvahappoja. Sitä me saamme liian vähän ja se on lisäksi yksi välttämättömistä rasvahapoista. Portulakka on myös voimakas antioksidantti, sisältää A-, C- ja E-vitamiineja ja monia mineraaleja. Kasvista tekee mielenkiintoisen se, ettei jalostaminen ja viljely on heikentänyt sen ominaisuuksia, kuten tavallista on. Täällä se vaatii paljon lämpöä, vettä ja aurinkoa, meillä Suomessa kasvihuoneen kesälläkin. Tai ikkunalaudan. Kun sen täällä saa puutarhaansa tai kukkaruukkuun, ei sitä sitten saakaan enää pois. Sen pienet siemenet lentävät tuulen mukana kaikkialle, tarvitaan vain tippuva vesi tai vuotava putki, siinä kasvaa portulakka.

Virolan puutarhasta Kangasalta saa ruukkuportulakkaa.

 

Portulakan voi solmia pieniksi nipuiksi ja kypsentää kalan, kanan tai lihan kyljessä padassa tai kattilassa, sen voi syödä tuoreena salaateissa ja sen voi säilöä etikkaliemeen, pakastaa ja jopa kuivattaa.

Näitä molempia voi kasvattaa ikkunalaudalla, parvekkeella, kasvihuoneessa. Tarvitset vain muutaman kasvin, sillä kasveja ei katkaista vaan niistä nypittään versoja koko kasvukauden ajan.

 

Rucola eli sinappikaali on täällä ennemminkin kevään kuin kesän kasvi. Se kuitenkin viihtyy varjoisassa puutarhassa, josta sitä täällä nypitään lehti ja verso kerrallaan salaatteihin. Se pitää erityisesti mustasilmäpavuista. Nypi siitä kukkaversot pois ellet halua voimakasta sinapin makua. Sisältää paljon c-vitamiinia ja kaliumia, jota erityisesti sydän tarvitsee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
elokuu 20, 2017, 8:55 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
23°C
Tuntuma: 23°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 3 m/s L
Puuskissa: 3 m/s
Aurinko nousee: 6:47 am
Aurinko laskee: 8:06 pm
Ennuste elokuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
33°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste elokuu 22, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
31°C
Tuuli: 3 m/s PPL
Puuskissa: 6 m/s