Huhtikuun villiruokaviikko 8.-15.4.2018

Kreetan Maku-kuva/ vappu

 

Huhtikuussa Kreetan luonto on upeimmillaan!

Suomalaiset kutsuisivat sitä jo kesäksi- kukat kukkivat, koko saari on vihreä, päivät ovat korkeita ja aurinkoisia, jopa helteisiä, illat vielä viileitä, mereen tarkenee juuri ja juuri.

Välimerellä kaikkialla tunnetaan villit vihannekset, niitä on käytetty vuosituhansia ja niistä on jalostettu meidän puutarhavihanneksemme. Villiruoka ei Kreetalla ole hifistelijöiden etuoikeus eikä sitä haukuta kanin ruoaksi vaan se on osa sivistynyttä ruokakulttuuria ja se kuuluu itseoikeutetusti jokaiseen pöytään sekä arkena että pyhänä. Ne ovat myös gurmeeta ja raavaiden miesten ruokaa siinä missä lihakin.

Rantajuurikas on juurikkaiden kantaäiti, villit porkkanat ja sipulit löytyvät  kunhan hiukankin osaa tarkentaa katsettaan, sikurin sukulaisia on kaikkialla, villiparsassa on huikenteleva maku. Entäs herkulliset ohdakkeet sitten? Tai kukat salaatissa? Kreetalaiset osaavat suvereenisti yhdistää paria sataa villivihannestaan upeiksi makusitoumuksiksi erityisesti vuohen- ja karitsanlihan kanssa, he osaavat villivihannesten käytön kansanlääkinnässä, taitavat laulut ja loitsut ja värssyt, joissa villien käyttöä neuvotaan ja rakentavat upeita ateriakokonaisuuksia. Sanalla sanoen, he opettavat meille viikon aikana miten makunystyröitä hellitään.

Viikon aikana

 • saat tuntuvan katsauksen villeihin ja alat katsoa kotimaankin rikkaruohoja uusin silmin
 • koet kreetalaisen vieraanvaraisuuden
 • pääset mukaan kreetalaiseen kyläelämään ja elämäntapaan
 • kevään valo, värit, rehevyys ja lämpö yllättävät
 • pääset paikkoihin, joihin ´tavallinen turisti´ei koskaan eksyisi
 • liikumme paljon ulkona, laitamme ruokaa, rentoudumme, kaikki rauhalliseen tahtiin. Kiirettä ei ole.
 • lisää syitä valita Kreetan Maku-matka

Viikon ohjelma

Sunnuntaina 8.4.

Toivomme sinun saapuvan viimeistään tämän aamun lentovuoroilla Hanian kentälle, josta sinut noudamme.  Vamoissa majoitustilat odottavat, samoin brunssilautanen, joka on valmiiksi toimitettu asuntoosi. Voit ottaa aamun rauhallisesti, levätä, torkahtaa tai tutustua kylään omaan tahtiin. Ohjelmamme alkaa iltapäivällä kokoontumisella Farmille kaffelle ja virvokkeille. Myöhemmin kävelemme illalliselle kylätavernaan.

Maanantaina 9.4.

reilun aamiaisen nautittuamme lähdemme keräämään villiruokaa, katsomaan kevättä ja saarta. Keräämme rannikkon villivihanneksia, osallistumme juustonvalmistukseen lammaspaimenen tarhalla ja kurkistamme mehiläispesään ymmärtääksemme mistä kukista keväthunaja saadaan. Retkilounas  rakentuu vastatehdyn tuorejuuston ja hunajan ympärille. Ilta vapaa.

Tiistaina 10.4.

aamiaisen nautittuamme lähdemme keräämään hortaa (villejä vihanneksia) ja valmistamme niistä  ja vähän muustakin kreetalaisten emäntien johdolla ateriamme.

Keskiviikkona 11.4.

aamiaisen jälkeen lähdemme rotkokävelylle Milin myllylaaksoon, tutustumme yrtteihin ja kasveihin, nautimme lounaan kyläaaukion kuppilassa ja tulomatkalla poikkeamme Rethimnonissa ja sen vanhassa kaupungissa.

Illan suussa lähdemme voltalle lähikyliin, jossa iltakävelyn päätteeksi istahdamme vuoristokylän ukkokuppilaan mezeille.

Torstaina 12.4.

aamiainen mutta muutoin vapaapäivä.

Perjantaina 13.4.

lähdemme Sfakiaan ja etelään! Voit kävellä Imbrosin rotkon niin halutessasi (noin 2 ½-3 h) ja sitten uimaan etelärannikon komealle Frankokastellon hiekkarannalle. Syömme lounaan etelässä ennen kuin palaamme lähes tuhanteen metriin nousevaa serpentiinitietä takaisin pohjoisrannikolle.

Lauantaina 14.4.

aamulla teemme retken Apokoronasin kyliin, käymme yrttifirmassa, jossa valmistetaan luomukosmetiikkaa, eteerisiä öljyjä, kukkavesiä, pakataan yrttejä, oliiviöljyä jne. Nautimme luonnon tarjoamasta kukkaterapiasta kävelemällä plataanien varjostaman puronvarren polkuja appelsiinitarhassa, päädymme Armenin herkkujuustokauppaan ja syömme mezelounaan kyläaukiolla. Uima-aikaa sään salliessa.. Illalla yhteinen lähtöillallinen kylätavernassa.

Sunnuntaina 15.4.

aamulla lähtö koti-Suomeen, kuljetus kentälle ja…. baibai!

Majoitus ja hinnat:

 • majoitumme Vamosin kylän vierastaloissa. Ne ovat joko uusia, varta vasten maaseutumatkailua varten rakennettuja tai sitten vanhasta kauniisti uudistettuja. Kahta samanlaista vierastaloa ei ole, jokaisessa on oma viehätyksensä ja ne sijaitsevat eri puolilla kylää.Voit tutustua tarjontaan tästä. (Tässä on vain muutama, näitä on paljon lisää). Huomaat varmaan, että talot ovat huoneistoja.  Isommissa on kaksi kerrosta, kummassakin oma makkari ja kylppäri. Pienemmissä on yksi makuuhuone. Voit varata itsellesi joko jaetun huoneen tai oman huoneen tai pienen huoneiston. Oleskelutilat, keittiö ja terassit ovat yhteisiä. Matkan hinta riippuu siitä, mitä valitset:
 • jos jaat makuuhuoneen (tuntemasi henkilön kanssa), silloin hinta on 780 €. Ota huomioon että toiseen makuuhuoneeseen tulee myös 1-2 matkalaista.
 • Kun varaat oman huoneen, on hinta 840 €. Toiseen makuuhuoneeseen tulee 1-2 matkalaista.
 • Kun varaat pienen huoneiston kokonaan omaan käyttöön, silloin hinta on 940 €.

Matkaan sisältyy

 • koko yllämainittu ohjelma majoituksineen ja ruokailuineen
 • ohjelman mukaiset kuljetukset lentokentältä lomakohteeseen ja takaisin
 • retket
 • suomenkielisen kokeneen oppaan opastukset ja palvelut

Matkaan EI sisälly lentoja ja matkavakuutusta

 • Voit ostaa ne vaikkapa Norwegianilta tai Finnairilta, edestakaisen lipun hinta vaihtelee myyntipäivän ja varaustilanteen mukaan, mutta nyt kesäkuussa  2017 kevään 2018 lentolippujen myynti ei vielä ole auennut.  Lentoliput kannattaa ostaa heti kun myynti avautuu, silloin ne yleensä saa edullisimmin…
 • suosittelemme matkavakuutuksen ottamista aina

Tutustu matkaehtoihin ja varaa paikkasi ajoissa! Me emme peri ennakkomaksuja emmekä toimistokuluja.

Toimi näin:

 • ota yhteyttä ja kysy onko tilaa
 • varaa sitten lennot ja kerro lentoaikataulusi
 • saat varausvahvistuksen
 • saat matkaasi koskevat ohjeet mailiisi noin 2 vk ennen matkaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 + 18 =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
lokakuu 23, 2017, 10:53 am
Selkeää
Selkeää
21°C
Tuntuma: 19°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 72%
Tuuli: 7 m/s L
Puuskissa: 7 m/s
Aurinko nousee: 7:36 am
Aurinko laskee: 6:38 pm
Ennuste lokakuu 24, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
21°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 8 m/s
Ennuste lokakuu 25, 2017
Päivällä
Sadekuuroja
Sadekuuroja
19°C
Tuuli: 2 m/s PI
Puuskissa: 3 m/s