Hunaja-appelsiinilammasta

Kreetan Maku-kuva appelsiinilampaasta

Appelsiinilammasta pääsiäispöytään

Hunaja-appelsiinilammasta

 

noin 2 kg lampaanpaisti

3-4 rkl juoksevaa hunajaa

noin 300 g kirpeää appelsiinimarmeladia

1-2 rk karkeaa merisuolaa

valkosipulin kynsiä

oliiviöljyä

mustapippuria

paistomittari

sitomislankaa

 

Tämän reseptin olen saanut joskus ravintola Knossoksen aikoihin kreikkalaiselta hunajatuottajalta, jolta saimme paketin erilaisia näytteitä. Niiden joukossa oli purkillinen marmeladihunajaa kyljessään tämä resepti. Kun purkki oli pari vuotta seissyt varastossa, päätin eräänä pääsiäisenä kokeilla sitä. Tulos oli niin mainio, että sitä piti jatkossakin tehdä ja muunnella se myös naudalle. Appelsiininauta olikin monta vuotta pitopalveluni bravuuri. Kun marmeladihunajaa ei missään ollut saatavana, paikkasin puutteen peittelemällä lihan ensin hunajalla ja sitten itsetehdyllä marmeladilla. Ihan yhtä hyvää tuli!

Lammas on useimmina pakasteena, joten anna sen sulaa rauhassa jääkaapissa parikin vuorokautta. Lihan Paistin siivoamiseen kannattaa käyttää aikaa. Poista ihra hyvin ja irrottele kalvot, samalla liha temperoituu= lämpenee. Osa lihoista irtoaa kun poistat kalvoja. Asettele palat tasaiselle alustalle levyksi leivinpaperin päälle ja nuiji niitä. Irrotele valkosipulin kynsistä kalvot ja pilko suuret kynnet useampaan osaan. Tee veitsenkärjellä syviä viiltoja lihaisimpiin kohtiin ja työnnä niihin kynsiä. Levitä pinnalle ruokalusilalisen verran sekä juoksevaa hunajaa että oliiviöljyä, pippuroi vielä ja kääri lihat rullaksi (ilman paperia) ja sido luonnonnarulla paketiksi. Ripottele korkeintaan pari ruokalusikallista karkeaa merisuolaa uunivuoan pohjalle ja nosta paketti sen päälle. Hiero loput hunajat pintaan. Peitä sen jälkeenappelsiinimarmeladilla. Huomaa, että sen tarkoitus on sekä mureuttaa että tuoda kosteutta, joten runsas kerros on hyväksi. Se kuivahtaa uunissa ohueksi maistuvaksi kalvoksi. Työnnä lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan.

Marmeladin on hyvä olla englantilaistyylistä aamiaismarmeladia, jossa on kuoret mukana. Jos ostat valmista, lukee purkin päällä lukee silloin Bitter. Voit myös tehdä marmeladin itse, se tulee nopeasti. Ohje on seitsemälle appelsiinille, mutta kaksikin riittää tähän. Löydät reseptin täältä: ……Tämä marmeladiresepti on Avdún appelsiinikylästä. Avdú sijaitsee Lasithin tasangon juurella.

Paista lammasta ensin puoli tuntia noin 200 C ja laske lämpö sitten noin 120 C, jossa pidät sen kunnes paistomittari osoittaa 82 C. Minulla meni kokonaista 3 ½ h. Ota paisti uunista ja anna sen tasaantua.

Uunijuurekset: keitin miedosti suolatussa vedessä muutaman porkkanan sekä yhden palsternakan, noin 10-15 min., viipaloin karkeasti suuriksi haarukkapaloiksi ja nostelin uunivuokaan lampaan kylkeen ja kääntelin paistonliemessä jota oli jo valunut vuokaan. Joukkoon meni myös pari pientä sipulia lohkoina. Kypsytin juureksia lihan vierellä noin 40 minuuttia.

Kun liha oli 82 C, nostin sen pois, samoin kaadoin liemen pois ja jätin vain juurekset vuokaan. Nostin lämpötilan 200 C ja annoin niiden saada väriä kymmenisen minuuttia.

Kastike:

Ota liemi talteen ja tee siitä kastike seuraavasti. Siivilöi liemi, mittaa se ja ohenna sitä hiukan vedellä tai kermalla tai viinillä. Maista suola ja kuumenna. Suurusta maissijauhoilla, joiden suhde liemeen on hieman vajaa rkl maissijauhoja / 1 dl lientä.

Lisäksi hyvä salaatti ja kaunis kattaus, lammas ei muuta tarvitse!

Kreetan Maku-kuva appelsiinilampaasta

Appelsiinilammas saa niskaansa marmeladin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
kesäkuu 27, 2017, 5:01 pm
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
34°C
Tuntuma: 40°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 55%
Tuuli: 6 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 6:10 am
Aurinko laskee: 8:43 pm
Ennuste kesäkuu 28, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste kesäkuu 29, 2017
Päivällä
Selkeää
Selkeää
36°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 4 m/s