Hunajainen juustokakku

Kreetalainen juustokakku

Mizithra-tuorejuustoa, kanelia ja hunajaa tarvitaan kreetalaiseen juustokakkuun

 

Osa meistä Hanian suomalaisista on osallistunut muutamana viikonloppuna luovan kirjoittamisen kurssille ja sain ilokseni emännöidä edellistä kokoontumistamme täällä kotonamme. Kurssi on edennyt mukavaa tahtia ja nyt meillä kaikilla reippailla opiskelijoilla oli mukanamme kirjoittamamme novellit tai ainakin niiden luonnokset. Novellien tarinat veivät meidät yhden illan aikana mökkirantaan ja lavatansseihin kesäiselle Saimaalle, road-tripille Kreetan mutkitteleville vuoristoteille ja jyrkänteille, hanialaiselle parvekkeelle ihmettelemään naapurin touhuja sekä jännittävälle seikkailulle kiimaisen narttukoiran hahmossa.

 

Olin aiemmin viikolla selaillut keittokirjaani hakien inspiraatiota novelli-illan tarjoomuksiin ja päätynyt kirjan viimeisille sivuille jälkiruokiin ja makeisiin piirakoihin. Teen yleensä mieluummin suolaista ruokaa, mutta ajattelin nyt kokeilla siipiäni myös makean piirakan kanssa ja käyttää novellisteja koekaniineina. Hunaja + mizithra + kaneli = Juustokakku kreikkalaiseen tapaan. Toisin kuin monet muut paikalliset leivonnaiset ja jälkiruuat, tämä piirakka ei vaikuttanut liian makealta minun (vielä) skandinaaviseen makuuni.

ensimmäinen pala

Piirakka sopii mainiosti pääsiäispöytään ja mikä ettei myös keväiseen arkeen. Se on helppo tehdä ja makeutta voi säädellä lisäämällä tai vähentämällä hunajaa. Itselläni sitä taisi lurpsahtaa pari ruokalusikallista enemmän kuin reseptissä neuvotaan, mutta ei siitä liian makeaa ainakaan tullut. Tai sitten meillä on pienet ruokalusikat. Kreetalla tästä tehdään pienempiä leivoksia, ”lyhnarakia”, mutta itse helpotin urakkaa ja tein yhden ison piirakan irtopohjavuoassa, kun muuta tarpeeksi korkeaa vuokaa ei meiltä kotoa vielä löydy. (Puhumattakaan pikkupiirasvuoista.)

 

Pohja:

225 g jauhoja

ripaus suolaa

2 rkl tomusokeria

115 g suolatonta voita

3-4 rkl kylmää vettä

 

Täyte:

4 munaa

50 g tomusokeria

1 rkl jauhoja

500 g mizithra-juustoa (Suomessa voi käyttää ricottaa.)

4 rkl hunajaa, sellaista ihanan juoksevaa kreetalaista tietenkin

1 tl jauhettua kanelia

 

  1. Sekoita jauhot, suola ja tomusokeri kulhossa ja lisää voi kuutioina. Nypi muruksi ja lisää sitten pikku hiljaa vettä tehden siitä taikina. Pyöritä taikina käsillä isoksi palloksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa munat, tomusokeri ja jauhot ilmavaksi seokseksi. Lisää juusto, hunaja ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. (Itse tein loppusekoituksen manuaalisesti puulusikalla enkä käyttänyt sähkövatkainta kuten reseptissä ohjeistettiin.)
  3. Ota jäähtynyt taikina jääkaapista, kaulitse se jauhotetulla pöydällä ja laita vuokaan, myös reunoille (vuoan ympärysmitta n. 25 cm).
  4. Kaada täyte tasaisesti pohjan päälle.
  5. Paista 180-asteisessa uunissa 50-60 min tai kunnes päällinen on kullanvärinen.
  6. Ota uunista ja koristele kanelilla heti kuumana.

puolet kakusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 × five =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:11 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s