Huomenna kamelit valtaavat Kreetan

1-Koko näytön kaappaus 13.3.2016 151338-001

Kolme viikkoa jatkunut karnevaalikausi, Apokriés, päättyy tänään sunnuntaina suuriin karnevaalikulkueisiin, joista parhaimmat näkynevät Rethymnonissa. Suurta ja hauskaa juhlaa seuraa huomenna laskeutuminen paastoon, joka päättyy pääsiäiseen 40 päivää myöhemmin. Pääsiäinen on ortodoksisissa maissa useimmiten eri aikaan kuin meillä protestanteilla, tänä vuonna vasta vappuna. Huomenna on siis  Katharí devtéra, puhdas maanantai. Kuten apokriéskin, se on useimmiten sukujen, perheiden ja kylänkin yhteinen juhla.

Vamosin vieressä oleva Kainan kylä juhlii puhdasta maanantaita ihan omalla tavallaan. Kylän nuorempi väki varsinkin pukeutuu kameleiksi, aaseiksi, apinoiksi. ´Kamelin´ pääksi kelpaa vaikka aasin tai naudan kallo, sitten tarvitaan iso lakana, jonka alle piiloutuu pari henkeä kyttyröiksi. Sen jälkeen kyläaukioilla ja muissa julkisissa tiloissa nämä luomistyön ihmeet näyttäytyvät hieman ilkeillen, kiusaten, härnäten kahviloissa istuvia kanssaihmisiään ja tanssien arapikaa, jonka liikkeet kuvaavat varsin suorasukaisesti hedelmällisyyttä. Suuret eläinten kauloissa kalkattavat kellot kuuluvat asiaan ja tietenkin kulkuuessa ovat mukana aasin tai kamelin ajajat, jotka pukeutuvat työvaatteisiin.

Tapa on ikivanha, sen alkujuuret lienevät historian hämärissä vuosisadoissa ja Dionysoksen palvonnassa, mutta sen tiedetään olleen yleinen Sfakian alueen kylissä vielä sata vuotta sitten. Traditio liittyy mystisiin elämän ja kuoleman riitteihin, näkymättömien mörköjen näkyväksi tulemiseen, kevään viljelykauden alkamiseen, runsaisiin satotoiveisiin, eläinten onnistuneeseen poikimiseen. Samankaltaisia traditioita on pohjoisempanakin Balkanilla.

Jos menet huomenna Kainaan, on muulloin niin hiljaisella kyläaukiolla menoa ja meininkiä, ruokaa, maistiaisia, ja kahvilat ovat muuttuneet tavernoiksi. Ota kuva ja toinenkin, lähetä minulle tai jaa FB:ssa myös Kreetan Maku-sivulla, kiitos!   Paastoruokia on siis tarjolla, kuten taramosalaattia, mustekaloja monissa muodoissaan, lagana-leipää, halvaa, papuja, vihanneksia monin tavoin valmistettuna, kalaa, etanoita muttei selkärankaisista peräisin olevaa.

Fodelen kylässä lähellä Iraklionia taas juhlitaan appelsiinien merkeissä, tuottaahan rehevässä laaksossa vuorten helmoissa oleva kylä juuri niitä. Jos käyt kylässä, kävele aina keskiaikaiselle kirkolle ja sen vieressä olevalle El Grecon museolle saakka.

Gergerin kylässä Psiloritiksen juurella, siis Iraklion puoleisessa päässä Kreetaa, juhlitaan kunnolla: Oheinen video kertoo hyvin millaista meno on:

Täällä menoihin kuuluu myös ´epäsopiva hääpari´, joka näkyy videoilla.

Antiskarin kylässä epäsovia häitä  on juhlittu puhtaana maanantaina jo 3o vuotta perusteellisesti, ohjelmassa on morsiamen ryöstö ja monenlaista säädytöntä ….Antiskarin löydät Asterussiavuorilta Messaran tasangolta ja Miresistä etelään-

 

Furfuran kylässä Amarin laaksossa on myös kameleita, ajajia ja hääpareja. Jorgopotamon alueen Melidonissa (Panormon lähellä) on myös melkoiset juhlat, munien kerääminen, sitten Kaiti eli epäsopivat häät morsaimen ryöstöineen..

Paleohorassa lennätetään leijoja ja syödään ulkona mikäli sää sallii….

Olin unohtaa. Kameli on kreikaksi ´kamila´. Arvaatte varmaan ettei muualla niin kauniina pidetty naisen nimi Camilla ole täällä suosiossa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five × five =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 17, 2017, 11:34 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s