Hymyilevä fava

1-1-IMG_2967

Keittiössä pitää myös leikkiä. Miten olisi favaa ystävänpäivänä?

Fava on kreetalaisen keittiön peruskamaa, keltainen hernetahna, jota syödään alkupalana, mezéenä, välipalana, levitetään leivälle, dipataan, syödään kuumana ja kylmänä, sellaisenaan tai naitetaan lukemattomilla tavoilla. Tähän asti olen kantanut sen mukanani Kreetalta, mutta nyt taisin löytää siihen helpomman ratkaisun:

Kävin juuri Alanyassa. Se on se tamperelais-turkkilainen supermarket, jota olen ennekin tällä palstalla kehunut. Torstaiaamuisin sinne saapuu kuorma tuoreita vihanneksia suoraan Välimereltä, mutta nyt olin liikkeellä perjantaina. Käynti siellä on kuin kävisi ulkomailla ja saapuisi kotiin suuren tuliaiskuorman kera. Vihannekset oli jo myyty, vain rippeitä oli jäljellä. Löysin koriini kuitenkin isot niput selleriä, tilliä ja persiljaa, avokadoja, vuohenmaidosta tehtyä valkoista juustoa, jota ei saisi fetaksi kutsua, kananmaksapateeta sekä purkin ajvaria. Se ei ole kreikkalaista, mutta yleisbalkanilaista kylläkin. Ajvariin olen tutustunut silloin kun Kroatia oli osa Jugoslaviaa. Ajvar on tehty grillatuista paprikoista ja savustetusta munakoisosta, hakattu hienoksi ja purkitettu.

Favaa en löytänyt, vaikka papuhylly oli komea ja sisälsi hyvän valikoiman sekä purkitettuja että kuivattuja papuja ja herneitä ja linssejä. Fava  ei ole pelkästään kreikkalaisten ruoka vaan tyypillistä itäisen Välimeren alueen etnistä ruokaa. Sain avukseni turkkilaisen kassatytön, joka ei tuntenut sanaa fava mutta kun selitin sen olevan englanniksi split pea, haljennut herne ja keltainen, kaivoi hän nopeasti hyllyistä oikeanlaisen pussin.

Etiketti kertoi herneiden kasvaneen Venäjällä ja pakkaamisen tapahtuneen Turkissa saksalaisen ruokaketjun laskuun. Hm. Venäjältä.  Kun aikanani olin töissä yrityksessä, joka toi maahan favaa Kreikasta, oli säkkien alkuperämaa Kanada. Kanada? Venäjä? No, nyt en voi valita. Kotona laitoin favan heti tulemaan, niin olen sitä ikävöinyt.

2 ½ dl favaa

vettä ja

yksi kuorittu sipuli

Kreetalaiset perhetuttuni Jorgos ja Fofó Sifakis opettivat minulle aikanaan favan oikeanlaisen valmistamisen: laita fava kattilaan ja peitä se puolen sentin vesikerroksella, lisää kattilaan vielä iso sipuli kuorittuna ja halkaistuna.

Tästä se alkaa fava, vesi ja sipuli kattilassa

Tästä se alkaa fava, vesi ja sipuli kattilassa

Kuumenna aluksi hiljaisella tulella niin että vesi vain hymyilee, siis värisee. Kun vesi alkaa kadota ja vaahtoa näkyä, lisää vettä, nyt hieman enemmän, noin sentti favan ylle peitoksi.

Vaahtoaminen alkoi ja siis lisää vettä

Vaahtoaminen alkoi, vettä lisää! 

Nosta lämpöä niin että fava alkaa kiehua ja vaahdota.

1-IMG_2921

Nyt kuoritaan vaahto pois

Kerää vaahto pois, laske lämpöä ja anna favan taas hymyillä. Aikaa en laskenut, mutta ainakin tunti kului ja ylikin. Vettä lisäsin viisi kertaa. Lopuksi fava oli turvonnut noin kolminkertaiseksi.

 

1-IMG_2946

Favat ovat turvonneet ja kypsyneet

Miksi fava keitetään näin? Jos kattilassa on paljon vettä, pyörivät favat kiehuessaan, törmäilevät toisiinsa ja alkavat hajota. Kattilan pohjalle sakkautuu silloin paksu kerros hajonnutta tiivistä massaa, joka palaa pohjaan keitit miten varovasti tahansa. Maku menee pilalle, samoin kattila

1-IMG_2948

Soseeksi mikserillä

Kumosin kuuman favan sipulin kera mikseriin, lisäsin noin ½ dl hyvää oliiviöljyä, noin 2 rkl punaviinietikkaa sekä hiukan suolaa. Vesimuki oli vieressä siltä varalta että favat olisivat liian tiukkaa tavaraa mikserille, mutta en tarvinnut vettä. Favat soseutuivat hetkessä tasaiseksi tahnaksi.

Kuuma fava on suurta herkkuani ja kun teen favaa, pyrin tarjoamaansen rinnalla savustettua lihaa, mieluiten porsasta, tai apakia, savustettua viinietikalla marinoitua porsaan sisäfilettä, jota saa Kreetalla. Kuuma fava sopii hyvin myös paistetun kalan viereen, mezéeksi tai ihan yksinään pääruoaksi. Esim. rosmariinisilakat ovat melkein kihloissa favan kanssa, niin syvää on seurustelu. Fava tykkää myös muistakin etikkaisista vihanneksista kuin kapris ja oliivit.

Kreetalaisilla on tapana keittää fava kerralla iso määrä, sehän säilyy.  Ensin syödään kuumana, sitten jäähtyneenä. Se tiukkenee ja paksuuntuu, mutta sietää hyvin jopa viikon säilytyksen jääkaapissa.

Kun siitä lohkaistaan päiväannos, on se tapana notkistaa. Eri puolilla Kreikkaa favaa yhdistellään eri tavoin:

–          ateenalaiset tarjoilevat favan mielellään hakatun sipulin ja öljylammikon kera tai

–          painavat tarjolle vietävän favakimpaleen keskelle lusikalla lammikon, lorauttavat siihen öljyä ja uittavat siinä yhtä oliivia

–          kreetalaiset tykkäävät yhdistelmästä fava ja punasipuli ja oliiviöljy. Punasipuli lohkotaan ja siitä irrotellaan `lusikoita´, joilla fava syödään

–          Santorinilla taas nautitaan favaa kapriksen kera unohtamatta oliiviöljyä.

–          Turkissa favaan liitetään oliiviöljy ja silputtu tilli ja

–         oma suosikkini on oliiviöljyn, hakatun persiljan  ja fetamurujen kanssa tarjoiltu fava

Jos haluat vielä hienostuneemman version, ota kimpale kylmää favaa, sekoita siihen hakattua persiljaa, oliiviöljyä, hiukan viinietikkaa, hakattua tomaattia ja mahdollisesti paahdettua paprikaa. Persiljan tilalla voit kokeilla muitakin aromikkaita yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia, korianteria ja oreganoa. Mutta vain yhtä kerrallaan.

 

Miltä venäläinen fava maistui? Hurjan hyvältä. En tiedä, uskallanko sanoa, mutta tämä oli aikoihin paras fava mitä olen saanut. Eikä nyt ollut kyse minun taidostani, vaan ihan pelkän herneen mausta. Ensin hymyili fava, sitten minä…!

1-IMG_2892

Turkkiliasmarketin tuliaisia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fourteen − eight =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:03 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s