Ierápetra

Kreetan Maku-kuva / Ierapetra

Linnoitus on rannalla

 

Euroopan eteläisin kaupunki

on etelärannikon ainoa kaupunki, samalla Euroopan eteläisin. Muinoin Ierápetra, kuten koko saaren itäpää, oli tärkeä Egyptin- ja Afrikankaupan keskus. saari on tässä kapeimmillaan ja kauppatavarat voitiin kuljettaa helposti saaren poikki satamasta satamaan, ei tarvinnut kiertää puolta saarta. Afrikan pohjoisrannikosta erotti vain Libyanmeri, joka oli paljon ystävällisempi ylitettävä kuin autiomaa, joka sijaitsi Pohjois-Afrikan kulttuurien eteläpuolella. Sieltä katsottuna Kreeta oli astinlauta Eurooppaan, ja Ierápetra paikka, josta oli lyhyempi matka Lähi-Itään ja Egyptiin kuin muualta Kreikasta.

Kaupungin nimenä oli tulloin Hierapytna. Se ja saaren koillisnurkassa sijainnut Itanos olivat 1400-luvulle eKr. saavuttaessa vallanneet koko itäpään. Hierapytnan suhteita ulkomaailmaan säätelivät useat säilyneet sopimukset, jotka antavat kuvan sen asemasta silloisessa maailmankaupassa. Vasta roomalaiset onnistuivat valloittamaan sen viimeisenä palana Kreetaa. Roomalaisaikana kaupunki kukoisti ja kävi kauppaa Pohjois-Afrikan roomalaisten provinssien kanssa ja oli huomattavasti nykyistä suurempi. Asukkaita arvioidaan olleen tuolloin jopa 120 000 (nykysin runsaat 10 000), rakennukset olivat komeita ja niiden joukossa oli mm. teatteri ja suuret kylpylät, termit, joiden vesijohdot säilyvät noin 1000-luvulle. Kaupungin kukoistus päättyi saraseenien (P-Afrikan rannikon muslimimerirosvot) aiheuttamaan tuhoon 824.  Saraseeneilla oli Papadianán kylässä jopa oma varuskuntansa. Olisipa mielenkiintoista, jos saaren matkailuyrittäjät uusia matkailupalveluita luodessaan ottaisivat tosissaan työn alle saaren merirosvomenneisyyden…

Aivan 1200-luvun alussa ilmeisesti genovalaiset rakensivat satamaniemelle Kalen linnakkeen, kastellin, joka lienee pystytetty paikalla sijainneen bysanttilaisen puolustusrakennelman raunioille. Vuoden 1508 maanjäristyksessä kaupunki tuhoutui ja kutistui sen jälkeen kyläksi. Fransesco Morosini korjautti linnaketta sata vuotta myöhemmin.

Kesäkuussa 1798 tiedetään ranskalaisen laivaston ankkuroineen kaupungin ulkopuolelle. Amiraali lähti maihin, jossa häntä kestitsi Petrulis-niminen mahtimies. Amiraalin kerrotaan lähtiessään jättäneen seuraavan viestin: jos haluatte tietää, ketä olette kestinneet, sallikaa minun kertoa, että minä olen Napoleon Bonaparte. Kaupunkilaiset esittelevät mielellään taloa, jossa oletettu yöpyminen olisi tapahtunut. Laivaston muistiinpanot tietävät Napoleonin olleen mukana, mutta maissakäyntiä ei mainita.

Nykyinen Ierápetra on varakas kasvihuoneviljelyn keskus, Euroopan talvinen puutarha. Rakennustoiminta on myös ollut vilkasta, mikä näkyy suurena hotelli-ja pensionaattitarjontana. Rantoja on aivan kaupungin keskustassa. Paikallista ruokaa on kesäinen ´kalíkoto, vihannes-etanaruoka, jota kannattaa kokeilla, samoin monenmoisia piiraita.

Khrisín saari kaupungin ulkopuolella tunnetaan myös nimellä Gaidurónisi, aasisaari. Sinne päästettiin aikanaan aasit kesälaitumille. Matala, henkeäsalpaavan kaunis kultahiekkainen saari, jota turkoosi meri ympäröi, on niin matala, että talvimyrskyt hyökkäävät sen yli. Hiekka on jauhautunutta kotilonkuorta ja korallia. Seetripuita kasvaa korkeimmilla kohtaa, paikka on eksoottinen luonnonsuojelualue, jossa ei ole pysyvää asutusta. Kasvisto koostuu enimmäkseen harvinaisista ja hyvin harvinaisista lajeista. Saarelle pääsee laivalla aamulla ja illalla pois, yöpyä ei saa. Menneenä kesänä kuulemma saaren rantojen tuntumaan on ilta-aikaan ankuuroitunut useastikin Euroopan raharikkaiden jahteja. Yöaikaan saa olla rauhassa….

 


Näytä Maliasta Ierápetraan ja Kalamafkan kautta takaisin suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

two + 18 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:16 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s