Ihan oikeita merirosvoja sukulaisina?

Kreetan Maku-kuva

Alidakin hävitetty palatsi Emprosnerossa

Tämä tarina on julkaisu tällä sivustolla jo 2011, mutta se oli pudonnut pois sivuston uudistamisen yhteydessä.

Merirosvoja etsimässä, osa 1.

Kuulin viime viikolla sukulaisiltani, että sukunimi Gialitaki, jota minäkin kannan, olisikin Sfakiasta. Siis entisten lainsuojattomien maasta. Ja minä kun olen aina pitänyt sitä rauhallisen rannikkokylän asukkaan sukunimenä, sehän suomennettuna tarkoittaa Rantasta tai Rantalaa.

Suvun vanhimmat tiesivät lisäksi kertoa, että esi-isät olivat lähteneet Sfakiasta pakomatkalle sen jälkeen kun Vrissesin kylän yläpuolella näkyvässä toisessa kylässä oli tapettu joku turkkilainen pasha. Gialitakien väitetään olleen osallisina pashan tapossa.  Sellaista seurasi aina verikosto, joten pakoon oli syytä lähteä.

Tämä oli niin herkullinen juoni, että sitä piti seurata. Lähdin matkaan tyttäreni kanssa. Ensiksi oli selvitettävä mitkä kylät näkyvät Vrissesin yläpuolella. Se oli nopeasti tehty ja oikeastaan sen tiesinkin: ainoa näkyvä on Embrósnero. Siis sinne. Embrósnerossa on  tukkilaisen janitsaarin Alidakin linnanrauniot. Sfakilaiset tappoivat Alidakin aamutuimaan vuonna 1774 siksi, että Alidaki oli oman käden oikeudella alistanut valtaansa puolet Sfakiasta ja vienyt heiltä elinmahdollisuudet varastamalla mm. karjan ja laidunalueet ja juottopaikat.

Sukukronikka mainitsee myös nimen Askifu, joko tasangon tai kylän. Ajoimme sinne. Museossa ei tunnettu sukunimeä Gialitaki, mutta neuvottiin kylään samaa juurta olevan Gialedakis-nimisen (= Rantalainen)  suutarin puheille. Suutarit kun tuntevat kaikki. Suutari oli varsin vähäsanainen mies eikä halunnut meitä sukuunsa vaan murahti, että kaikki sitä nyt sfakialaisiksi pyrkivät! Mutta minua ja tytärtä ihmetytti yksi seikka: tuolilla kumarassa sfakialaisia saappaita valmistava pappa oli kuin ilmetty appiukkoni. Tyttären mielestä siinä oli edesmenneen papan veli, päänmuoto ja kasvot lähes yksi yhteen.

Kreetab Maku-kuva

Suutari Gialedakis, joka ei adoptoinut meitä sukuunsa

Kreetan Maku-kuva

Merrosvon jälkeläisen sielunmaisemaa

No, olimme edelleen orpoja ja jatkoimme matkaa. Nyt teki mieli uimaan. Laskeuduimme korkealta Askifún ylätasangolta alas Sfakian puoleisille rannoille Frankokastellon kulmille. Myöhäisellä lounaalla rantatavernassa isäntäperhe alkoi ihmetellä mistä oikein olimme, kun puhuimme kreikkaa, mutta olimme blondeja.  -Sfakiastahan me; yritimme totisina väittää. Tytär tarkensi, että hänessä saattaa virrata sfakialaista verta,  että Sfakia on hänen sielunmaisemaansa ja että olemme kyselemässä jos tälllä rannalla joku  Gialitaki suostuisi adoptoimaan meidät.  – Ne ovat asuneet tuolla Aj Joanniksessa, saatiin nopea vastaus! – Eikä! Se vihonviimeinen peräkylän peräkylä, se missä kirkossakin on varkaiden suojeluspyhimys?? – Sieltä voisi löytyä vielä joku vanhus, joka muistaa sen sukunimen. Kysykää heiltä, ei enää sataan vuoteen ole sitä sukunimeä siellä ollut.

No, jos Aj Joanniksessa, korkealla rannan yläpuolella, on asunut Gialitakeja, niin silloin nimi pitää ottaa todesta. Täkäläisen tulkinnan mukaan Rantanen ei suinkaan asunut rannalla, siellä oli turvatonta, mutta Rantanen kävi rannalla töissä. Tai lähti merelle työmatkoille hankkimaan elantoa. Kalasti kun sen aika oli. Kävi kauppaa  kun oli kaupattavaa. Ryösti ohikulkevia ja häiritsi rannikkoliikennettä parhaansa mukaan. Kolmannes sfakialaisista kulki vuorilla paimenina, kolmannes kävi kauppaa ja kolmannes ryösti laivoja. Usein samat ihmiset tekivät kaikkea tätä vuorotellen.  Ai tällainen suku? Tässä on vähän nielemistä. Ihmekös jos nuorimman tyttären suosikkina ovat olleet Caribbean Pirates!  Ja ajatella, Suomessa siis asuu ihan oikeita merirosvojen jälkeläisiä!

 

Osa 2 löytyy täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five − one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:36 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s