Ihminen on miten hän syö

Ihminen syö joko tiedostamattaan tai tiedostaen. Se on aina oma valinta.

Tiedostamaton syöminen on yksilökeskeistä. Ihminen syö mitä vaan, milloin vaan ja missä vaan. Useimmiten yksin. Sipsipussi sujahtaa suuhun kuin huomaamatta tietokoneella surffaillessa. Suklaalevy ei kauan kestä, kun sen napsii autoa ajaessaan. Syöjä ei ole edes teidostanut miltä suuhunpantava maistui., Mieli ei ole mukana ja kylläisyys jää kokematta, kun syö muun touhun ohessa. Pian on taas pakko popsia jotain. Parhaiten tätä syömisen tapaa kuvastaa aikamme ruokailmiö – mättöruoka. Mättöruoan voi kääntää sana- ja synonymisanakirjoja apuna käyttäen väkivalta-ateriaksi. En tiedä mitään vastemielisempää ruokaan liittyvää mielikuvaa. Hampurilaisravintolat mainostavat suoraan mättöaterioita. En kyllä ymmärrä mitä yhteistä on mätöllä ja aterialla. Olen minä mitä mieltä tahansa, mättö on luultavasti tullut jäädäkseen. Mättöateriointi ei ole vain nuorten juttu. Pahimmillaan eläkeläinen mättää kylmää maksalaatikkoa suoraan rasiasta. Eikä edes ruokapöydässä vaan tiskipöytään nojaten. Tasa-arvoa tämäkin.

Kiire on myyty meille tehokkaasti. Mainokset korostavat kiirettä ja se tarttuu niihinkin, joilla ei ole kiire. Useista ruoista on olemassa pikaversio. Mikro 1970-luvulla toi todellisen kiireen keittiöihin, kun ruoanvalmistusta alettiin mitata minuuteissa. Ruoanvalmistukseen ja syömiseen käytetty aika alkoi tuntua hukkaan heitetyltä. Enempää väärin ei voi ajatella. Ruoanvalmistus ja hidas syöminen on psyykkisen ja fyysisen terveyden peruspilari. Eläkeläisryhmille luennoidessani kysyn aina, että kuinka moni teistä keittää aamuisin pikapuuron mikrossa. Valtaosa vastaa myönteisesti. Seuraavaksi kysyn, että mihin teillä on kiire.

 

Ruokahetki on nykyisin monelle tankkausta. Ruokaa ei kunnioiteta elintarviketeollisuudessa eikä ruokapöydässä. Ruoasta on tullut pahimmillaan teollisuuden ja tietotekniikan kehittämä tekotuote. Ateria joka näyttää hyvältä, mutta on aivan muuta kuin mitä sen oletetaan olevan. Pitkälle jalostettu ruoka koukuttaa syöjänsä. Perinteinen kotiruoka ei maistu miltään ilman maustekastikkeita. Makuaisti kehittyy, jos sille antaa mahdollisuuden. Latistaminen käy helposti mättöaterialla.

Brillat – Savarin kertoo kuuluisassa kirjassaan Maun fysiologia; ”Kansakuntien kohtalo riippuu niiden tavasta ruokailla.”   Kwakiutl – intiaanien viisaus puolestaan kuuluu seuraavasti: ”Kiireessä syöminen voi nopeuttaa maailmanloppua, koska se lisää aggressiivisuutta.” Pistää miettimään.

Ihminen on tunnetusti mitä hän syö. Mielestäni miten hän syö.

 

Elina Lammi

ravitsemuskouluttaja

RAVITSEVA

www.ravitseva.net

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 − 2 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:09 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s