Ikuisuussilakat

1-IMG_2362Kun tutustuin tähän reseptiin, minulle kerrottiin, että näin oli tapana valmistaa ruokaa varsinkin viininkorjuun aikaan elo-syyskuussa. Elokuu on kuumin kuukausi, silloin ruoka helposti pilaantuu. Kun kreetalainen sanoo ´elokuu´, häivähtää siinä ajatus mätäkuusta. Elokuun lopulla alkaa viinirypäleiden korjuu. Ensin poimitaan sultáninat kuivumaan, niistä tulee rusinoita. Sen jälkeen poimitaan viiniksi poljettavat.

Päivät ovat pitkiä, ruoka  viedään mukana ja sen pitää säilyä eväskorissa oliivipuun alla ja olla maukasta vielä seuraavanakin päivänä. Siihen tämä sopii hyvin. Käytän sekä silakoita että muikkuja, ja olen valmistanut kuhaakin näin, jopa lohta. Mutta koska näin valmistettu kala  säilyy pitkään, saa tästä myös oivaa kesätarjottavaa helteisille mökkipäiville, miksei myös valmistujaisjuhliin.

Annoin näille nimen ikuisuussilakat siksi, että olin kerran (elokuussa) Kreetalla unohtanut näin paistettuja nokkahaukia umpinaiseen tuppervaaraan ja tuppervaaran jääkaapin perimmäiseen nurkkaan. Siellä se muhi kokonaisen kuukauden. Nokkahauki on sen verran harvinaista herkkua, että päivämäärä oli jäänyt mieleen. Kun sitten jääkaappia siivotessani löysin tämän rasian, olin hämmästynyt. Kalapalat vaikuttivat olevan aivan kunnossa. Nuuhkin, kääntelin, ihmettelin ja laskin päässäni runsaat neljä viikkoa taaksepäin. Se oli silloin kun kävin Kostan kanssa kalassa…Maistoin. Maku oli loistava, marinointiliemi oli maustanut kalan vielä paremmaksi kuin mitä se oli heti paiston jälkeen ollut. Tämän jälkeen ei meillä näitä kaloja syötykään kaikkia heti, vaan unohdettiin osa jääkaappiin vierasvaraksi mezépöytään! Öljyä pitää olla paljon. Ei ole tarkoitus paistaa näitä niinkuin meillä silakat voissa paistetaan, vaan uppopaistaa! Öljy muuttuu marinardiksi ja säilyttää kalat.

–          500 g silakoita tai muikkuja

–          0,5 dl ruisjauhoja ja 1 tl suolaa

–          2 dl hyvää oliiviöljyä

–          1,5  rkl rosmariinia

–          0,5 dl viinietikkaa

Perkaa silakat. Maku on parempi, jos viitsit itse perata. Aikaahan siinä ei mene kuin nimeksi. Ja kalanhajun saa pois joko käyttämäällä hanskoja tai metallisaippualla!  Kieräytä kalat ruisjauhojen ja suolan seoksessa.  Kuumenna öljy pannulla melkein savuavaksi. Kuumassa öljyssä kalat pysyvät ehjinä, niiden pintasolukko sinetöityy heti kiinni ja solunesteet pysyvät kalassa.

Lado  kalapalat kuumaan öljyyn, jätä vähän väliä, jotta saat käännettyä jokaisen erikseen. Apuna on hyvä olla esim. kaksi haarukkaa. Älä koske kaloihin älä kääntele niitä paistamisen aikana ettei niihin tule halkeamia. Malta itsesi ja käännä vasta kun alapuoli on rapea. Paista toiselta puolen. Siirrä syrjään, jos paistat useamman erän.

Lisää lopuksi pannulle öljyä niin, että sitä riittää marinardiin. Kuumenna se ja lisää sitten kaikki kalat pannulle keoksi. Ripottele väliin rosmariinia. Ota toiseen käteen kuppiin annostelemasi viinietikka, jotta saat sen nopeasti kaadetuksi, toiseen käteen kansi tai roiskesuoja. Kaada viinietikka kuumaan öljyyn, se sihisee ja nostaa voimakkaasti tuoksuvan höyrypilven, vedä kasvosi kauemmaksi! Tukkoinen nenä aukeaa takuuvarmasti.  Odottele kunnes metelöivä pannu hiljenee. Tarjoile! Ylijääneet kalat voit pinota rasiaan, päälle pannulla oleva marinardi ja kansi kiinni. Kaiva esiin parin viikon päästä….

1-IMG_2350

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nineteen + sixteen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:07 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s