Jauhelihapihvit Georgian tapaan

1-IMG_4943

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sain tämän reseptin lyhyellä reisulla Valkoisille vuorille. Valitsin pienen kylätavernan, jossa ei sunnuntai-iltapäivänä ollut mitään valmiina. – Paistan minä sinulle perunoita ja on minulla jauhelihaa sulamassa, jospa odottaisit, ehdotti tavernan emäntä. Minä odotin. Ja sain upeanmakuisen jauhelihapihvin. Sain myös reseptin. Taverna toimi myös vihanneskauppana kyläläisille, joita kävikin paikalla sopivaan tahtiin. – Älä sitten laita kaikkia mausteita, vaan valitset yhden ja laitat vain sitä! Muuten tulee turlu, turlu, opasti Georgia, kauppias ja tavernanpitäjä. Minä valitsin oreganon, sitä kun on kuivuneena pihan kukkapenkki täynnä.

 

Tarvitset 4:lle

 

  • 700 g jauhelihaa
  • yhden ison sipulin, ainakin 150 g
  • yhden sitruunan mehun
  • 2 munaa
  • noin 2 dl korppujauhoja
  • paljon oreganoa tai minttua tai persiljaa
  • suolaa
  • oliiviöljyä paistamiseen

Sekoita munat ja sitruunanmehu jauhelihaan, vaivaa sitä hyvin, hauduta sillä aikaa hienoksi silputtu sipuli ja murenna korput korppujauheeksi, ohjeisti Georgia. Sekoita se ja aromatika taikinaan ja anna turvota hetken. Lisää sitten sipuli. Aromatika on se välttämätön aine, jota ilman kreetalainen keittio ei toimi. Se on tuoksuva ja maistuva yrtti. Se kiirii kadulle ilmoittamaan mitä keitetään, se herättää ruokahalun ja kirvoittaa odottavat kommentit pöytään tulijoilta. Se luo tunnelmaa.  Sitä ei saa väheksyä, se on kaiken aa ja oo. Siksi sen ominaistuoksua ei myöskään saa peittää, yksi maku ja tuoksu kerrallaan, juuri kuten tavernanpitäjä sanoi. Kreetalainen keittiö on yksinkertainen!

 

Kastikkeeksi

  • 3-4 tomaattia, sitä kokoa mitä Suomessa myydään
  • sipulia noin 100 g
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • tilkka viinietikkaa

Kuullota sipuli ensin öljyssä, lisää silputtu tomaatti ja suola ja sekoittele hyvin, anna nesteiden haihtua ja lorauta joukkoon hieman viinietikkaa. – Riittää kun tomaatit pehmenevät, ei niistä tarvitse sosetta tulla, neuvoi Georgia.

 

Tarjolle nauhapastan kera. Kreetalla on nykyään tarjolla useammanlaisia pienvalmistamojen nauhapastoja. Kun taikinassa on munaa, on nimenä hilopites. Niiden keittoaika on vain viisi minuuttia. Jotta ne eivät takerru toisiinsa, kuumenna pari nokaretta voita tai oliiviöljyä hyvin kuumaksi ja kaada se pastan päälle. Sekoita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
kesäkuu 26, 2017, 11:52 pm
Selkeää
Selkeää
26°C
Tuntuma: 26°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 69%
Tuuli: 3 m/s L
Puuskissa: 3 m/s
Aurinko nousee: 6:10 am
Aurinko laskee: 8:43 pm
Ennuste kesäkuu 27, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste kesäkuu 28, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 2 m/s PPL
Puuskissa: 3 m/s