Jemistá eli täytetyt vihannekset

 

Kreetan Maku-kuva täytetyistä vihanneksista

Herkullinen uuniruoka syntyy vihanneksista

Kesäajan aivan tavallisin kreetalainen ruoka on täytetyt uunivihannekset. Paljon yrttejä, tomaattia, riisiä, niistä syntyy hyvää.  Täytettäväksi kelpaavat vuodenajan mukaan tomaatit, munakoisot, paprikat, kesäkurpitsat, kesäkurpitsankukat, sipulit, kaalinlehdet, mangoldinlehdet, viininlehdet, jopa perunat.

 Täytettäväksi:

4 tomaattia

4 (vihreää) paprikaa

(2 kesäkurpitsaa)

(2 isoa munakoisoa)

 

Täytteeksi:

pari sipulia, tomaattien, kesäkurpitsoiden ja munakoisojen kaiverrettu sisus, porkkanaa (ja perunaa) raasteena

vähän tilliä

1 nippu persiljaa

1 rkl piparminttua

1 dl riisiä

1 dl oliiviöljyä

suolaa

1-2 sitruunan mehu

 

  1. (Käsittele ensin munakoisot: pese ja poista kannat ja leivo munakoisoja painamalla niitä leikkuualaustalle aivan kuin munakoiso olisi kaulin. Jatka kunnes pehmenee hyvin ja muuttu lötköksi. Voit katkaista keskeltä kahtia, jotta saat kaksi ”kuppia”.)
  2. (Tasoita päitä niin, että seisovat tukevasti ja koverra sisus varovasti lusikalla, mutta ei lusikan kupilla vaan sen varrella! Pyöritä sitä kuin poraa niin saat sisuksen irtoamaan.)
  3. (Jätä ”kuppiin” noin ½ sentin seinämä, ripottele leikkauspintoihin ja kovertamaasi sisukseen hieman suolaa. Tämä on tarpeen varsinkin jos munakoisoissa on kitkerä maku. Suola irrottaa kitkeryyttä, jonka voit pyyhkiä pois leikkauspinnoilta noin 15–30 minuutin kuluttua.)
  4. Irrota kiinteistä tomaateista ”lakki”, koverra sisus ja ota se talteen.
  5. Irrota myös paprikasta ”lakki” ja puhdista sisus.
  6. (Leikkaa pestyt kesäkurpitsat poikki, ja valmista niistäkin kaksi kuppia kummastakin.)
  7. Pilko säästämäsi sisukset hienoksi, raasta joukkoon kuorittu peruna ja porkkanat, silppua tilli ja persilja, lisää riisi, puolet oliiviöljystä ja hienonnettu minttu. Suolaa täyte.
  8. Täytä sillä ontot vihannekset, lakita tomaatit ja paprikat ja muista, että riisi turpoaa. Älä siis sullo täyteen vaan täytä kevyellä kädellä noin 3/4.
  9. Siirrä vihannekset kattilan pohjalle yhteen tai kahteen melko tiiviiseen kerrokseen, lisää kupillinen vettä ja loput öljystä, anna kypsyä miedolla lämmöllä noin tunnin.
  10. Tarkista välillä, että pohjalla on koko ajan hieman nestettä, sillä riisi turpoessaan imee vettä. Vettä ei kuitenkaan kannata paljoa lisätä, sillä vihannekset kypsyessään luovuttavat nestettä.
  11. Voit kypsentää vihannekset myös uunipannulla. Tällöin tarvitset vihannesten valelemiseen ennen uuniinpanoa noin ½ dl lisää oliiviöljyä.
  12. Ripottele tomaattien lakeille hieman korppujauhoja, kaada uunipannulle vettä kaksi kupillista ja paista 170 oC uunissa noin 1 ½ tuntia. (Siitä hetkestä, jolloin neste alkaa kiehua, lasket vielä tunnin). Lisää vettä aivan pieniä määriä kerrallaan.
  13. Kun tarjoilet vihannekset, annostele niiden viereen vaikkapa lusikallinen paksua jugurttia tai (marinoitua) fetaa.
  14. Samalla täytteellä voit täyttää myäs viininlehtiä ja vaikka kesäkurpitsan kukkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
kesäkuu 26, 2017, 11:49 pm
Selkeää
Selkeää
26°C
Tuntuma: 26°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 69%
Tuuli: 3 m/s L
Puuskissa: 3 m/s
Aurinko nousee: 6:10 am
Aurinko laskee: 8:43 pm
Ennuste kesäkuu 27, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste kesäkuu 28, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 2 m/s PPL
Puuskissa: 3 m/s