Joulun ihme: kadonnut lipeäkala

Joulun ihme: lipeäkala ja mihin se katosi….

 

Menneistä jouluista viisastuneena päätimme, että aattona ei sitten mässäilläkään kinkulla – ehtiihän sitä nauttia moneen kertaan sekä ennen että jälkeen joulun – vaan syödään kunnon kala-ateria merellisine alkupaloineen. Laitoin meidän molempien herkkua olevan lipeäkalan kattilaan, tein paljon hyvää valkokastiketta, nostin sherrysilakat ja graavatun kalan alkupaloiksi pöytään, jonka katoimme kauniisti.  Avasimme pullon proseccoa. Alkupalat söimme lipeäkalaa odotellessa. Sammutin sähkölevyn kalakattilan alta jo pöytään käydessämme.

Olin ostanut kilon lipeäkalaa, sehän riittää kahdelle loistavasti vaikka se kypsennyksessä kutistuukin paljon. En ole koskaan uhrannut ajatusta sille, miksi lipeäkala kattilassa pienenee enkä myöskään totellut pakkaajan suositusta kypsentää kala uunissa kattilan sijaan.  ”Kattilassa se on meillä aina tehty”- periaaate velloi aivoissani. Nostin kantta enkä ollut uskoa silmiäni: pohjalla oli tilkka höttöä, jokunen hiutale kalaa ja jonkin verran lientä, mutta ei kalaa.  Ei edes nahkaa. Missä se kala on? Varmasti sen laitoin, avattu paketti on roskissa.  Mieskin tuli ihmettelemään.  Emme olleet ovea avanneet kenellekään, eivätkä tontut nyt liesituulettimen kautta kulje.

Googletimme lipeäkalan arvoitusta. Suomenkielinen Wikipedia ei osannut kertoa kalan katoamisesta mitään, mutta kun tuo miehenpuoli on ruotsinkielinen, niin hän tietenkin googlasi omalla kielellään.  Ruotsinkielinen Wikipedia ymmärsi mitä etsimme: Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar. Vapaasti käännettynä: jos lipeäkala on huonosti huudeltu lipeäkäsittlyn jälkeen, kutistuu se kypsennyksessä huomattavasti ja jos se on hyvin huonosti huuhdeltu, katoaa kala kokonaan, jää vain neste kattilaan.

Kinkku sai armon ja pääsi kuin pääsikin joulupöytäämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five × four =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 17, 2017, 11:24 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s