Juhlitaanko vappua Kreetalla?

 

Kreetan maku-kuva/ vappukukat

Vappuna Kreetalla solmitaan kukkaseppeleitä

Juu ja ei. Aattoa ei juhlita eivätkä opiskelijat juhli. Tänään ei siis ole odotettavissa biletystä vapun nimissä. mutta vappupäivä onkin sitten toinen juttu. Ateenassa ja suurissa kaupungeissa on vasemmiston vappukulkueita, mutta niitä ei näe pienissä kaupungeissa, ei julisteita, ei lippuja, ei ilmapalloja, huiskuja eikä ylioppilaslakkeja.

Täällä lähdetään kaveriporukalla tai perheen kesken ulos. Siis ulos luontoon. Joko grillaamaan ja pitämään hauskaa tai kansoittamaan rantatavernoita tai muita tavernoita luonnonkauniilla paikoilla. Tällä Apokoronasin ja Rethymnonin alueella se tarkoittaa Argirupolin lähteitä. Sen alueen tavernoille vapunpäivä on yksi vuoden suurimmista juhlista. `Ei sinne kannata enää yhdeltä mennä`, sanoo naapurini. `Jos aiot saada ruokaakin, mene puoli kahdeltatoista. Kolmelta jos menet, voit saada viiniä neljältä ja ruokaa kuudelta`. Tässä meillä onkin pähkinä purtavaksi. Mihin?

Meidän kolmen naisen seurue on nimittäin päättänyt tehdä puoli päivää töitä ja sitten lähteä kevyelle lounaalle ja kuoharille. Lounaasta ei näillä näkymillä tule kevyt, kuoharia ei kapakoista taida saada, aikaisin ei huvittaisi mennä emmekä nyt aio omaa grilliä takapihalle sytyttää tai mukanamme niityille ja vuorenkupeille laahata. Kaiken lisäksi jäävät työt varmasti tekemättä, mikä varmaan on ikävä juttu sekin..

Kreetan Maku-kuva/ vappu

Keltasauramot ja kruunukakkarat pujotetaan kukkanauhaksi

Asiaa toki auttaa, että päivästä on luvassa yhtä lämmin ja aurinkoinen kuin mennyt viikkokin, juuri ja juuri päästään pohjoismaisiin hellelukemiin. Täällä se luetaan viileäksi kesäpäiväksi. KESÄ. Se alkaa vapusta. Garderoobi vaihtuu. Tummat ja paksut vaatteet komeroon piiloon, kevyet värikkäät kesävaatteet esille. Tosin kevät on ollut kylmä ja viileä ja kreetalaiset kulkevat vielä toppatakeissa ja villapuseroissa. Yöt ovat kylmiä, +12-+15 C ja se oikeuttaa lämpimän pukeutumiseen. Varjossakin on vielä viileää jos tuulee.

Kesän alkamista juhlitaan poimimalla kukkia. Niitä viimeisiä. Pian nimittäin tulee lämmin ja silloin ruohovartiset kukat kuihtuvat ja painuvat maavartensa, siementensä ja sipuliensa suojaan kuumaksi kesäksi herätäkseen vihreyteen taas syksyllä sateiden alkaessa. Me siis poimimme huomenna kukkia. Vielä niitä riittää. Niistä sidotaan kimppuja talojen ulko-oviin, ikkunanpieliin, autoihin. Kukkia pujotellaan lankaan ja saadaan kukkanauhaa, girlandaa, jota voi kiepauttaa auton ympäri kun palataan kukkaniityiltä, siitä voi solmia seppeleen ja sitoa sen parvekkeen kaiteeseen tai ripustaa oven päälle. Kaikki somistustavat ovat sallittuja ja isot pursuilevat seppeleet ovat valttia. Ne saavat kuihtua omia aikojaan hellepäiviä kohti mentäessä (täällä +35). Juhannusaattona ne poltetaan kokkona, jonka yli nuoret pomppivat isompien tehdessä taikoja nähdäkseen häiveen tulevasta puolisostaan.

Niin että hyvää vapunaattoa sinne Suomeen!

Kerron sitten miten meidän vappumme kävi.

kreetan Maku-kuva/vappu

Näin komean vappugirlandan saimme aikaan 2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

14 − 6 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:21 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s