Kaikki etanoista

1-etanat

Etanoiden keruu

Kreetalaiset syövät etanoita (lehtokotiloita)  enemmän ja useammin kuin muut eurooppalaiset. Etanat ovat kuuluneet kreetalaiseen ruokavalioon jo ainakin minolaisajoista lähtien, jolloin ne olivat tärkeä vientiartikkeli. Näitä herkkuja on nautittaan keväiseen paastonaikaan, ovathan ne erinomainen eläinproteiinien lähde, jonka rasvahapotkin sattuvat olemaan juuri oikeanlaatuisia.  Etanat kerätään ulkoa puhtaasta luonnosta, mieluiten yrttejä kasvavilta vuoristoalueilta.  Kun  ensimmäinen syyssade lankeaa lähtevät kreetalaiset ilta-aikaan korein ja lampuin varustautuneina etanoiden keruun.  Ainoastaan ensimmäisten sateiden aikana liikkeelle lähteneitä etanoita kerätään,  myöhemmin etanat keskittyvät suvunjatkamiseen eikä maku silloin ole hyvä.  Varsinainen etanoiden keruu keskittyy kevääseen helmikuun puolivälin ja huhtikuun lopun väliseen aikaan. Etanoille annetaan ravintona jauhoja tai spagettia,  jotta  ne «puhdistuisivat».

Etanoiden nukuttaminen

Tässä on hyvänä apuna esim. pyykkikori tai muu ”hengittävä” tilava astia. Asettele koriin risuja tai rimanpaloja, laudankappaleita harvakseltaan pystyyn reunoja nojaamaan ja etanat pohjalle. Ripottele etanoiden päälle jauhoja tai kaada pussillinen kuivaa spagettia rimojen väliin. Etanat napsivat spagetin ja kun astian kosteus vähenee ja vatsat ovat täynnä, alkavat ne kiivetä ylöspäin etsien nukkumapaikkaa. Laudanpalat ovat oikein sopivia.  Kun kaikilla on nukkumapaikka, voi unta vielä syventää viemällä korin/laudanpätkät ulos aurinkoon, ei varjoon. Ilmankosteuden pitää olla alhainen, jotteivät herää. Jos olet käyttänyt korissa oksia, joihin etanat ovat ryppäinä kiinnittyneet ennen vajoamistaan horrokseen, pätki oksat sopiviksi paloiksi. Irtoavat etanat saattavat herätä, käännä se niin, että aurinko porottaa suoraan aukkoon, silloin ne mieluummin vetäytyvät kuoren suojiin eivätkä yritäkään liikkua. Yöllä ilmankosteus kasvaa, joten kori sisälle!

Nyt etanat ovat valmiita varastoitaviksi pieniin kangaspusseihin tai -nyytteihin. Kreetalla niiden paras ripustuspaikka on räystään tai verannan katon alla ilmavassa ja kuivassa paikassa.

Luonnossa asia hoituu myös ilman ihmisen apua. Etanat ovat keskikesän horroksessa kivien alta, juurien raoissa ja oliivipuiden koloissa, niitä kutsutaan nimellä ´liastes´, auringon säilömät.

Suomessa suosittelen seuraavaa: kun etanat ovat nukahtaneet, ne irrotetaan laudankappaleista/oksista, esikeitetään, pestään ja pakastetaan annospakkauksiin odottamaan käyttöä.

Etanoiden keittäminen

Jos etanasi ovat olleet kauan horroksessa, laita ne ensin veteen, jotta aukon peittona oleva kalvo pehmenee. Kun  se on pehmennyt, ota veitsi ja poista kaikki mahdolliset kalvot.  Pese hyvin.  Jos joku etana ei herää horroksesta tai on kevyt, heitä se pois.  Laita kattilaan paljon vettä, kuumenna se kiehuvaksi ja lisää siihen etanat. Jottei vesi vaahtoaisi paljoa, kaada joukkoon lusikallinen öljyä.

Keitä kovalla tulella noin 20 min. ja lisää sitten suolaa.  Anna kiehua vielä viitisen minuuttia ja pese sitten tarkkaan kaikki epäpuhtaudet pois (vanha hammasharja on oiva apu).  Näin pestyt ja siivotut etanat voi käyttää ruoanlaittoon heti tai pakastaa. Ne säilyvät jääkaapissa pari päivää.

Jos taas etanasi ovat olleet vain nukkumassa muutaman vuorokauden, on parasta toimia seuraavasti:  laita vesi kuumenemaan. Irrota sillä välin etanat alustastaan ja poista kaikki sormin irtoavat epäpuhtaudet. Voit myös huuhdella niitä juoksevan veden alla, mutta muista, että nämä vain torkahtaneet etanat heräävtä helposti ja ovat aika kerkiäväisiä. Siis vesi kiehuvaksi, ja sitten etanat sinne kiehumaan seitsemäksi minuutiksi. Sen jälkeen hyvä pesu hammasharjalla.  Nyt ne voi pakastaa.

KEITETYT ETANAT

Hohloi vrastoi

Keitetyt  etanat kuuluvat erityisesti pääsiäistä edeltävään paastoon, jolloin viimeisen hiljaisen viikon aikana ei nautita edes öljyä.

kilo esikeitettyjä etanoita, ks. yllä

1,5 dl punaviinietikkaa

suolaa

4 laakerinlehteä

1 tl maustepippuria

oreganoa tai valkosipulia

Keitä ensin vettä ja mausteita, lisää etanat ja keitä noin 15 min. kunnes ovat kypsiä. Tarjoile sellaisenaan tai purista päälle sitruunamehua.  Voit myös vatkata kastikkeen oliiviöljystä ja sitruunanmehusta ja kaataa sen etanoiden päälle.  Etanat sopivat erityisen hyvin alkupalaksi rakin kera. Jorgos Sifakis.

ROSMARIINIETANAT

Hohloí burburistí

Etanat burburistí on tavallisin ja yksinkertaisin tapa valmistaa herkullisia etana-alkupaloja joko viinin tai rakin kanssa nautittavaksi.

400 g isoja esikeitettyjä lihavia etanoita

suolaa

1 dl  vettä

1 ½  dl oliiviöljyä

1 ½  dl punaviinietikkaa

(2 rkl rosmariinia)

Ripottele pannulle ensin suolaa ohut kerros.  Asettele sen päälle etanat ympyrään aukkopuoli alaspäin ja kaada pannulle vesi.  Isoon pannuun mahtuu noin puoli kiloa. Keitä kunnes vesi on lähes kokonaan haihtunut ja imeytynyt etanoihin.  Kaada oliiviöljy pannulle ja kypsennä 10-15 min. Etanat ovat valmiita jos ne lähtevät helposti kuorestaan.  Hierrä kämmenellinen rosmariinia ja ripottele se etanoiden päälle. Sammuta kaatamalla pannuun noin 1 ½ dl punaviinietikkaa. Laita kansi päälle, sammuta levy ja anna rauhoittua. Kaada etanat astiaan liemensä kanssa.  Liemeen kastetaan leipää tai paksimadia. Etanat sopivat keitettyjen härkäpapujen tai härkäpapusalaatin viereen, seuraan sopivat myös paistetut perunat ja vaikkapa vihreä  salaatti. Jorgos Sifakis.

TOMAATTI- JA VALKOSIPULIETANAT

Hohlioús me ntomáta kai skordo

400 gr esikeitettyjä etanoita

1 dl oliiviöljyä

suolaa

mustapippurirouhetta

2 dl raastettua tai hienoksi hakattua tomaattia

7-10 valkosipulin kynttä pilkottuna

1 tl kynteliä

Asettele etanat pannulle oliiviöljyyn ja kuumenna.  Lisää tomaatti ja keitä kunnes kastike sakenee, lisää valkosipuli, suola, kynteli ja rouhittu mustapippuri. Kypsennä viitisen minuuttia ja tarjoile.  Fofo.

ETANOITA MANGOLDIN KERA

Hohloí me seskoulo

Rantajuurikas (Beta vulgaris)  kasvaa Kreetalla villinä, sitä pidetään yhtenä parhaimmista villivihanneksista, mutta juuren sijasta kreetalaiset käyttävät lehdet!   Kesy versio siitä on mangoldi.  Villissä sokerijuurikkaassa juuri on olematon ja kasvi käytetään hyvin nuorena eli siis ennen kuin juuri turpoaa.  Lehdet ovat pieniä ja rapeita ja lehtiruodit vielä pehmeitä.

400 g esikeitettyjä etanoita

1 dl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria rouheena

2 dl raastettua tai hienoksi hakattua tomaattia

200 g mangoldia tai pienien sokerijuurikkaan taimien lehtiä ja varsia tai punajuuren varsia ja pieniä

lehtiä

2 dl fenkolia

(valkosipulia)

(perunaa)

Revi pesty rantajuurikas tai mangoldi pieniksi paloiksi, myös varret. Valmista ruoka kuten tomaatti-valkosipulietanat, mutta lisää lehdet ja fenkoli saonneeseen kastikkeeseen ja kypsennä vielä n. 10-15 min, kunnes lehdet ovat kypsyneet. Voit kypsentää ruoassa myös pieneksi pilkottua perunaa. Fofo.

VALKOISET ETANAT JAHNÍ

Hohliús jahní

Jos etanat ovat pieniä valkoisia, niin silloin toimitaan seuraavasti:

 1. laitetaan ne huoneenlämpöiseen veteen moneksi tunniksi, jotta etanat tulevat  näkyviin
 2. pestään ja puhdistetaan, keitetään noin 15 min kuten ´lihaviakin´
 3. pestään hyvin, siivotaan
 4. tehdään ruoaksi  kuten lihavatkin, mutta laitetaan
 5. sipulia vähemmän,
 6. kesäkurpitsaa enemmän, 5-6 kpl,
 7. 1-2 perunaa
 8. tomaattia ja persiljaa,
 9. kaikki vihannekset ja etanat kattilaan samaan aikaan kattilaan, vettä kupillinen, suolaa, öljyä n 50 g
 10. annetaan hautua
 11. kesäkurpitsa  ´vaatii´  Jorgon mielestä enemmän kypsentämistä kuin peruna. Jorgos.

Syödään paksimádin tai leivän kanssa.  Myös salaatti käy.

VIHREÄT PAVUT, PERUNAT  JA ETANAT JAHNÍ

Droserá fasólia me patátes jahní

Kilo perattuja papuja neljälle

1-2  nippua tuoretta sipulia silputtuna

350 g  ylikypsää tomaattia kuutioina tai raasteena

1 dl oliiviöljyä

2-3 perunaa suurina lohkoina

suolaa

etanoita oman mielen mukainen määrä

vettä (½ dl painekattila, 1 ½ tavallinen)

Laita kaikki aineet  kattilaan tai painekattilaan (15 min.)  kypsennä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää etanat kypsentämisen puolivälissä. Lisää suola. Tarkista maku.  Seuraan sopii mureneva feta suurina paloina.

Fofó laittaa joukkoon villivihanneksia ja fenkolia, jonka hän ryöppää juuri ennen,  ette se peitä kaikkia makuja.

Samaan aikaan kattilaan menee myös tomaattia. Jorgos.

KESÄKURPITSAA  JA PERUNAA ETANOILLA JAHNÍ

Patátes kai kolokíthia jahní me hohliús

500 g esikypsennettyjä etanoita /Kúla neuvoo varaamaan

500 g kesäkurpitsaa, mieluiten sormenpään kokoisia

50-200 g  etanoita / ruokailija

200 – 300 g ylikypsää tomaattia

450 g perunoita

200 g sipulia renkaina

oliiviöljyä

suolaa

valkosipulia

– ´Tähän tarvitaan melkein yhtä paljon perunoita kuin kesäkurpitsoitakin, ja voi siinä olla mukana vaikka hiukan vihreitä papujakin, ja pari kolme kourallista keitettyjä etanoita. Ensin silppuan kattilaan ison sipulin ja käristän sitä oliiviöljyssä.  Lisään sinne ylikypsät tomaatit lohkoina tai raasteena.  Jollei niitä ole, käy purkkitomaatti.  Kun tomaatti on kypsynyt, siihen menee noin 10 minuuttia, lisään kattilaan perunat isoina lohkoina ja vettä niin, että sitä on perunoiden puoliväliin.

Siivoan pavut , jos niitä laitan, ja laitan nekin joukkoon sekä etanat, ja kypsennän kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Jos etanat ovat kovin isoja, kannatta niihin kopauttaa haarukalla pieni reikä paksuimpaan kohtaan, näin maut imeytyvät myös etanan perukkaan.

Nyt vasta laitan suolan ja kesäkurpitsat.  Jos ne ovat pieniä, menevät ne sinne kokonaisina, jos isompina, leikkaan ne vinottain isoiksi pätkiksi niin, että kaikissa on kuorta joka puolella, muuten ne hajoavat.

Joskus laitan valkosipulia kynnen tai pari.  Ja sitten haudutan kypsiksi. Kesäkurpitsoissa on niin paljon nestettä, ettei useinkaan tarvitse lisätä lainkaan vettä.´ Eleni

VÄHÄN KAIKKEA ETANOIDEN KERA

Turlú turlú me hohlíus

Vihannesten määrä kuten itse haluaa:

kesäkurpitsaa paksuina renkaina

munakoisoa paksuina renkaina (pitkät ohuet sapelimaiset munakoisot parhaimpia, niissä pienempi halkaisija ja pysyvät näin paremmin ehjinä)

perunaa lohkoina

persiljaa silputtuna

ylikypsää tomaattia, poistetaan kanta ja lohkotaan karkeasti

sipulia veneinä

noin 50-75 g öljyä

suolaa

etanoita

Laita kaikki yhtä aikaa ilman vettä painekattilaan,  jossa kypsymisaika on 12-13 min.  Tavalliseen kattilaan tarvitaan n. 1 dl vettä ja kansi. Kypsennetään rauhallisesti noin puoli tuntia. Jorgos.

ARTISOKKAA, FENKOLIA JA HÄRKÄPAPUA ETANOILLA TAI ILMAN

Angináres me maratho kai kukiá kai hohliús

½ kg etanoita

5-6 latva-artisokkaa

350-400 g mukulafenkolia tai lehtifenkolia

n. ½ kg tuoreita härkäpapuja palkoineen

1-2 sipulia silppuna

200 g ylikypsää tomaattia

3-4 laakerinlehteä tuoksua antamaan

pippuria

suolaa

Keitä etanat  (ks.   ) kunnes haarukalla saa etanan ulos kuorestaan, noin ehkä 20 min.  Älä kuitenkaan ota etanoita ulos vaan kaada niiden päälle runsaasti viinietikkaa (2 dl) ja jätä valumaan.

Siivoa artisokat , ks.s.    . Siivoa myös fenkoli ja leikkaa se n. 3 cm pätkiksi tai veneiksi.

Siivoa tuoreet härkäpavut (ks. s.  ).  Jos palot ovat  kovia ja kuituisia, käytä  vain pavut, muutoin myös palot.

Käristä kattilassa oliiviöljyssä ensin sipuli, lisää sitten raastettu tomaatti ja kun tämä on kypsynyt noin 10 min, lisää etanat.  Kypsennä niitä noin 5 min, lisää artisokan lohkot, härkäpavut, fenkoli ja lasi vettä. Lisää  laakerinlehdet, pippuria ja suola.  Varo sekoittamista, sillä ainekset hajoavat, huljuttele mieluummin kattilaa. Eleni.

KÚLAN SIPULIETANAT

Hohlius me kremídi

500 g etanoita

500 g ylikypsää tomaattia lohkoina

500 g sipulia suurina paloina

500 g kesäkurpitsaa, mieluiten peukalon kokoisia

oliiviöljyä

3-4 laakerinlehteä

(3-4 perunaa)

3 valkosipulin kynttä

Keitä etanoita suolavedessä n. 30 min.  ja pese ne oikein hyvin. Leikkaa sipuli isoiksi paloiksi.  Käristä sipulia ja tomaattia hyvin oliiviöljyssä. Lisää etanat.  Anna kypsyä noin 30 min. Lisää laakerinlehdet, perunat jos haluat,  valkosipuli ja anna hautua ja maustua vielä ainakin vartin.  Syö hiukan jäähtyneenä, jolloin  vasta maku on kohdallaan!  Seuraan käy hyvän tuore leipä.  Koúla, Elenin naapuri.

KHRISTON VEHNÄETANAT

Hohliús me ksinohontro tou Khristo

Noin puoli kiloa etanoita, keitetään ja valutetaan. Kattilaan kaadetaan hyvä määrä oliiviöljyä ja käristetään sinä etanat.  Kuumaan öljyyn kaadetaan lasillisen valkoista, muskatilta tuoksuvaa kyläviiniä ja vähän valkosipulia. Jos haluaa siitä tukevamman maun, laitetaan se ennen viiniä. Viisi suurta tomaattia survotaan mehuksi ja kaadetaan liemeksi ksinohontrolle, jota saa olla noin 300 g.  Kypsennetään noin 15 min.  Saatat joutua lisäämään vähän vettä.  Khristos, Blumosifin tavenan kokki, Vamos.

Jos ja kun kokeilette näitä reseptejä, antakaa palautetta! Kiitos!

1-17

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 × two =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:09 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s