Kalá kalaa

Toisena päivänä

käytiin kalassa. Hanian kauppahallin runsaasta valikoimasta Nikos poimi meille kassillisen seepiaa, siis niitä mustekaloja, joiden musteesta aikananaan valmistettiin seepiamustetta, yhden ison tursaan eli kahdeksanlonkeroisen, kassillisen erilaisia hiilloksella kypsennettäviksi, kolmannen kassillisen kalasoppaan ja vielä vähän tuoreita katkarapuja. Menossa on suuri paastoviikko, jonk a aikana paastoavat eivät nauti selkärankaisia. Mekin siis noudatimme paastoa. Pienenä poikkeuksena paastoon sallimme sen, että hallissa kalaostosten jälkeen menimme Nikon houkuttelemina pienelle suolaiselle palalle. Hän sanoi, että niin tekevät kaikki, jotka työpäivän päätteeksi poikkevat halliostoksille ja suolapalalle ennekuin suuntaavat kotiin lounaalle. Myöhemmin meille selivisi että niin tklevät kaikki miehet. Täällähän työpäivä on kaksiosainen, päivällä torkahdetaan. Me tottelimme Nikoa kuuliaisesti ja pistelimme poskeemme hyvällä ruokahalulla lähes läpinäkyvää hyytelömäistä naudannilkkaa, lampaanmahaa suoleen käärittynä, tsusukakia-lihapullia ja jemistá, täytettyjä vihanneksia sekä jokusen lasillisen viiniä ennenkuin suuntasimme vanhaan kaupunkiin ostoksille. Tuliaisina mm. mausteita, Hioksen mastihaa, oliiviöljy-ja aloekosmetiikaa, nahkaa, pääsiäiskynttilöitä.

1-IMG_3152

Paluumatkalla poikkesimme Nikon viinitarhalle perkaamaan viljelyksiä rikkaruohoista: poimimme rankojen alla villinä kasvavaa fenkolia kassillisen illan ruoanlaittosessiota varten.

Päiväunien jälkeen tapasimme kyläkahvilassa. Ehdotin kahveja, mutta väki tilasikin ouzoa. Sen kanssa tuotiin naposteltavaksi kurkkua, korppuja ja tomaattia. Täällä kun ei viinaa juoda ellei ole ruokaa tarjolla. Mitä raaempaa ruoka on, sitä miehekkäämpää. Raaka artisokka on tämän sesongin äijäruokaa. Se nautitaan raki kyytipoikana. Oiva keino saada miehet syömään raakoja vihanneksia.

1-IMG_3169.jpg

Kävelimme kylän kujien kautta vanhaan puolksi raunioituneeseen oliivpuristamoon, joka toimii kesäkeittiönä. Meitä odottivat pyytämämme kalat ja muut meren eläväiset. Soppakalat, joilla oli pelotavia nimiä, kuten skorpios ja drakona, oli jo vapautettu myrkkypiikeistä ja perattu hallissa. Meille jäi seepian perkaus, jossa päästiin harjoittelemaan silmien puhkomista, nylkemistä ja muuta naisellista. Tursaasta osa meni kattilaan, osa hiiligrilliin, samoin kävi seepialle. Katkaravut kypsennettiin oliiviöljyssä rapeiksi. Kalasoppaa meni villi joukko kaloja perunoiden, porkkanan, sellerin, kesäkurpitsan ja tomaatin kera. Taramosalaattiin sekoitettiin lionnutta vanhaa leipää, sitruunamehua, persiljaa ja oliiviöljyä. Seepia sai seurakseen omaa mustettaan ja paljon fenkolia. Tursas kypsyi omissa mehuissaan.

1-IMG_3189

Jakamiseen olimme jo tutustuneet pöytäseurustelun muotona. Hnekilkohtaiset reviirit oli hyläytty ja kaikki osasimme jo kierrtäää ruokaa toinen toisillemme, murtaa leipää ja huolehtia , että naapurilla on viiniä ja vettä lasissaan. Siinä sivussa saa itsekin. Alkupaloina taramaa ja leipää ja hiillostettua seepiaa rakin seuraksi. Nikos muistutti, ettei leipää kannata paljoa syödä, odotettavissa on vielä runsas valikoima paastoruokia. Sitten keittoa. Söimme tursasta sekä hiillostettuna että viinietikassa marinoituna, salaattia, fenkoliseepiaa ja katkarapuja. Lopuksi pääruokana hiilillä kypsennettyjä vaalealihaisia kaloja. Sitten laulatti. Lola hoiti kreikkaalisen puolen Nikon myötäilemänä, me muut vastasimme suomeksi. Tämä vuoropuhelu avasi sydämet, varsinkin kuin saimme joukkoomme vieraiksi ammattimaisen lauluntekijän…..

lopuksi Lola ja nIkos kysyivät, mitä se kala oikein tarkoittaa.  Me kun olimme kalattaneet . Jaa, kun suomalainen sanoo kala, tarkoittaa se kreikaksi ´psari´. Kun kreikkalainen sanoo kalá, tarkoittaa se ´hyvä´.

Kalá kalaa.

1-IMG_3191

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

four × one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:02 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s