Kalamafka

kajn-kuvat-ierapetrasta-eteenpain-030

 

on pieni kylä korkealla komealla paikalla tasankojen (450 m) yllä Diktivuorten juurella. Kylää ympäröivät pienet terassimaiset vuorille kiipeävät peltotilkut. Kylän läpi virtaa pieniä puroja, joiden varsilla rinteillä on rehevää ja kosteaa niin että sekä hedelmäpuut että oliivit viihtyvät.

Keskellä kylää kohoaa yksinäinen basalttikallio nimeltä Kastelos.  Sen huipulla on 230 portaan päässä Pyhän Ristin kaksilaivainen kirkko, joka on rakennettu luolaan.  Sen sanotaan koostuvan neljästäkymmenestä osastosta. 1900-luvun alussa luolasta löydettiin ikoni. Se vietiin kylän suojeluspyhimyksen Pyhän Antoniuksen kappeliin kylän lounaispäässä. Seuraavana aamuna ikoni oli palannut luolaan. Taas se vietiin Pyhän Antoniuksen huomaan, mutta siellä se ei viihtynyt vaan palasi luolaan. Niinpä luolaan rakennettiin kapplei, jotta vaeltava ikoni saataisiin rauhoittumaan.

Kirkolta on hienot näköalat alas tasangolle ja Libyanmerelle. Panijíri on 14.syyskuuta. Kappelin alla kiviseinässä paikalliset ovat erottavinaan jumalan kasvot.  Se onnistuu pienelläkin mielikuvituksella. Kallion juurella olevassa tien varren kahvilassa olen saanut saaren parhaimpia pittoja. Käy kysymässä vieläkö niitä on tarjolla!

Ennen Prínan kylää tulet vedenjakajalle, jossa edessä näkyy Kreetanmeri, takanasi Libyanmeri. Tie laskeutuu mäntymetsissä alas Kaló Horióon. Vielä 1900-luvun alussa alue oli soinen, vaivana hyttyset ja malaria. Kylänraitille istutettiin eukalyptuspuita (”kuumepuu”), jotka käyttävät valtavasi vettä vuorokaudessa ja kuivattivat maapohjan. Niin kuume, malaria, katosi.


Näytä Maliasta Ierápetraan ja Kalamafkan kautta takaisin suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nineteen − 14 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:11 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s