Kalives

Kreetan Maku-kuva Kalivesista

Keskusaukiolla on kattien maailma

 

– kylä, jonka elämää matkailu ei vielä ole paljoa hetkauttanut

Kalives on runsaan kilometrin pituinen kapea ketju kylää meren ja kukkulan välissä.  Kukkulan molemmissa päissä on hedelmälliset jokilaaksot appelsiinipuineen, hedelmä-ja kanatarhoineen, kasvimaineen ja kastelukanavineen. Täyttä idylliä.

Pienellä saarella joetkin ovat lyhyitä ja kapeita, suomalainen puhuisi ojasta ellei vesi virtaisi kovaa. Läntinen Kiliarisjoki on kirkasvetinen ympäri vuoden.  Sen vedet sulavat Valkoisten vuorten kainalokuopissa, joissa on ikilunta ja jäätä kymmeniä metrejä.  Se laskee oliivilehtojen läpi ja puskee rantahiekan poikki mereen. Itäinen Kside tulee maan pinnalle lähteinä Armenissa ja purkautuu mereen parin kilometrin päässä keskellä Kalivesia.  Valtavat itkupajut kaunistavat jokivartta, jossa on tunnelmallinen Potamos-kahvila toisessa päässä ja toisessa rantahotelli iltaisin valaistuine jokilaivoineen.

Rantakatu kiertää satamalahtea, jonka pohjukassa on kylän suosituin uimaranta kahviloineen ja tavernoineen ja kanttiineineen. Satamapoukaman takana äkkijyrkästi kohoavilla rinteillä on pieniä villoja ja hotelleja oliivitarhojen lomassa. Niemenokassa korkealla on vielä raunioita venetsialaisten hallitsijoiden 1200-luvulla rakentamasta Apicornon linnoituksesta eli kastellista. Nimi Apikorno on myöhemmin vääntynyt muotoon Apokoronas, mikä nykyään tarkoittaa laajaa Valkoisten vuorten ja meren väliin jäävää aluetta, kaikkea sitä minkä silmä näkee kun nousee kukkuloille.

Tukos purkautuu omia aikojaan. Tyynesti.

Kylän keskustana pidetään kirkkoaukiota. Suomalainen ei puhuisi aukiostakaan, niin pieni se on.  Kaliveslaisille se kuitenkin on aukio, johon mahtuu toisen maailmansodan aikaisia muistoja, mm. ilmatorjuntakalustoa, yksi patsas ja jokunen muistolaatta, siinä on pari kahvilaa, taverna, kioski, taksiasema, edellä mainittu kirkko sekä kylän vanhat myllyt.  Niihin liittyy kasteluverkosto, jonka vanhimmat osat nekin lienevät venetsialaiselta ajalta.  Talvella veden läsnäolon huomaa, se pauhaa ja jylisee joka puolella sekä myllyn holvikaarien yläpuolella olevassa säiliössä että aukion reunaa kulkevassa kanavassa. Kanavan yli vievä puusilta on kylän kissojen suojelualuetta. Tavernaperheen poika ruokkii joka päivä kaikki toistakymmentä ystäväänsä. Alkutalvesta niiden määrä on aina suurimmillaan kun nälänhätä yllättää  tyhjentyneiden tavernoiden ympärillä norkoilleet nelijalkaiset.  Kylän toinen helposti erottuva henkilö on takaperin kulkeva hiljainen vanha mies, joka ilahtuu tervehdyksistä ja juttelusta jos vain uskallat puheisiin ryhtyä.

Jotkut Kalivesin yrittäjistä ovat turhautuneita: kun tämä kylä on niin vanhoillinen eikä halua kasvaa! Almiridaan pitää mennä jos haluaa iltaelämää, onko se nyt laitaa? Tässä asiassa kiristää eniten se, että kaliveslaiset ovat pitäneet Almiridaa vähän kuin heikkolahjaisena pikkuveljenä. Nyt se uhkaa kasvaa Kalivesin ohi ainakin mitä matkailuun tulee. Yritän puuttua puheeseen ja kertoa, että Kalivesin vanhoillisuuden voi kääntää matkailuvaltiksi. Antakaa Almiridalle se mitä se havittelee, antakaa sen on olla kesäkaupunki, joka menee kiinni syksyllä ja nukkuu talviunta. Kalives on virkeä ja talvisinkin auki, se on vanha eikä vastasyntynyt, siellä on vuosisatojen tuomaa kerrosta ja se on päätien varressa. Kalivesiin tullaan juuri siksi ettei siellä ole yöelämää eikä sen tuomia lieveilmiöitä.  Se takaa pitkän sesongin. Kesällä lapsiperheitä, alku-ja loppusesongista muita rauhallisesta menosta pitäviä.

Kalivesissa  on tavoiteltavaa tyyneyttä, siellä on rauhallinen pääkatu, joka on niin kapea ja mutkainen, ettei sen raitilla voi kokeilla moottoripyörän kiihtyvyyttä. Tosin kesällä se sitten on usein tukossa. Pari bussia menossa vastakkaisiin suuntiin, yksi jakeluauto poikittain. Ne eivät vielä sulkisi raittia vaan sen tekevät ne paikkakuntalaiset, jotka iloisesti helteissä unohtavat, että kesällä on eri säännöt kuin talvella.  Hellekin tunnetusti pehmittää päätä niin että ilmastoidusta autosta ei viitsi poistua kuin hätäisesti. Se ajetaan lounaspaikan jalkakäytävlle, käydään syömässä, se ajaetaan lihakaupan ovelle, kipsan kulmalle kun mennään asioille.  Tungos on valmis kun parikin ulkomaalaista ottaa mallia.  Mutta vaikka pääväylä onkin tukossa, ei se saa aikaan huutoja eikä agressioita  eikä nyrkinpuintia eikä torvensoittoa.

Kalives on strategisesti tärkeän Sudanlahdella. Lahti on Välimeren suurin luonnonsatama. Sen pohjukassa on sekä  Kreikan että NATO:n laivastoasemat, kauppasatama ja matkustajasatama.  Vastapäätä on Akrotirin niemimaa lentokenttineen. Kalives kasvoi vasta kun päätie saaren päästä päähän rakennettiin kulkemaan sen sivuitse 1960-luvulla. Tien rakentamisen aikaan rakennettiin myös lentokenttää sekä tukikohtia. Tarvittava hiekka otettiin tuolloin vielä Kalivesin rannalta, hiekkarannalla kun ei ollut tuolloin vielä muuta arvoa, matkailijoita ei vielä ollut. Kyläläiset kertovat miten  ranta oli ennen paljon leveämpi. Laskeutuvien koneiden melu ei yllä Kalivesiin saakka eikä verkkainen laivaliikenne häiritse.  Strateginen sijainti  toi 800-luvulla paikalle myös arabialaiset merirosvot, joiden kerrotaan pitäneen Kalivesia satamanaan ja rakentaneen majoja, kalives. Arabiaikaan saarelaiset kokivat kovia, heitä myytiin orjiksi uskonveljille eikä rannoilla ollut turvallista asua.  Bysanttilaiset ajoivat pois arabit 900-luvulla, mutta rantojen asuttaminen alkoi vasta  tuhat vuotta myöhemmin.

Etäisyydet

Hanian lentokentälle noin 35 km, Hanian kaupunkiin n. 30 km, Rethymnoniin 40 km

Taksi lentokentältä noin 40-50 €.

Kylässä useampia pankkeja ja niiden automatteja. Kortilla voi nostaa rahaa, maksua menee noi 0.90/kerta)

Kylässä myös posti, pesula, kirjakauppoja, leipomoita, useampia pieniä kyläkauppoja, supermarket IN.KA kylän länsipäässä, autovuokraamoita, matkatoimistoja jne.  Bussiyhteys:  kylän keskustasta muutama vuori päivittäin Haniaan ja muutamaan Aporkoronon alueen kylään, kuten Almiridaan, Vamosiin, Kefalaan.   Päätien varresta pääsee bussiin useammin, kerran tunnissa sekä Rethymnonin että Hanian suuntaan. Aikataulut voit tarkistaa http://bus-service-crete-ktel.com/.

Rannat

  1. Satamalahden ranta aallonmurtajan suojassa. Kun muualla tyrskyää on täällä rauhallisempaa.  Julkinen vessa ja tavernoissa lisää. Jokunen suihku. Aurinkopetit saa ilmaiseksi kun ryhtyy kahvilan tai kanttiinin tai tavernan asiakkaaksi. Lähinnä Ksidejokea oleva pätkä on saanut Sinisen lipun.
  2. Kunnan ranta kylästä länteen noin kilometrin päässä ennen Kiliarisjokea on ilman palveluja. Roskat toki kerätään, mutta muutoin ranta tulee toimeen omillaan. Ei myöskään aurinkotuoleja ja varjoja kuin pienen kahvilan kohdalla. Tamariskipuita tuomassa varjoa.  Vesi täällä lämpimämpää kuin Kiani Aktissa, jonne kylmä jokivesi kääntyy.
  3. Kiani Akti, Sinisen lipun ranta, Kiliarisin tuolla puolen. Hyvin hoidettu iso ranta, hyvät parkkipaikat ja paljon paikkoja varjossa, taverna ja kahvila, rantapallokenttä, vessat, jopa invavessa, suihkuja, pukukoppeja, varjoja ja aurinkotuoleja, tamariskipuita, jopa kotieläimiä lasten ihasteltavaksi.
  4. Keran lahden kapea ranta  Kalivesista Almiridan suuntaan mäkien takana. Ei palveluita.  Osin kiveä, osin hiekkaa.

Tavernoita

–          lounasta saa parhaiten rantatavernoista, mm. Mistrali, Ikaros ja Il Forno.

–          keskusta-aukion tuntumassa olevassa suvlatzidikossa saa muutakin kuin suvakia. Grillattu kana on suuressa suosiossa samoin pari kolme aamuisin valmistettavaa lämmintä ruokaa, joita saa niin kauan kuin niitä riittää. Edullinen.

–          illan istumiseen esim. Mythos, jonka hinta-laatusuhde on erinomainen. Perheen oma lihakauppa selittää hintarakenteen. Aukeaa vasta kello 16.  Sijaitsee rannan ja kylän halki kulkevan raitin välissä aivan keskustassa

–          Akrogiali, perinteinen kreetalainen perhetaverna, keskustan pääraitilla

–          Kritiko, vähän muita tasokkaampi, valkoiset kangasliinat ja servetit, omistajina ammattikokit. Pääraitilla sekin.

–          Koumandros, perhetaverna vuodesta 1867

–          O  Yalós, rannan itäpäässä, silloin tällöin iltaisin elävää musiikkia

–          Internet-kahvila Apicorno on rantakadun varrella keskustassa, auki aamusta myöhäiseen. Kun tilaat juoman, saat istua sen kanssa niin kauan kuin lystäät jos tuot omat konee mukanasi. Muutoin  voit vuokrata talon koneita.

–          Kalamin kylässä Sudanlahdella on hyvä taverna Intzetdin. Sinne on matkaa noin 3 km.

–          Armenin kylässä 2,5 km päässä on useita hyviä tavernoita, osa auki talvella vain viikonloppusin.

–          Vamosiin on matkaa 8 km. Siellä on hyvä taverna Blumosifis, auki myös talvella.

–          Tzitsifesin kylään ja sen hyvään tavernaan on matkaa noin 8 km.

Autonvuokraamoita

Flisvos  http://www.flisvos.com/

Auto Rent  http://www.autoclub-rentals.gr/

Kalives Travel  http://www.kalivestravel.gr/

Hotelleja: Lions Suites, Kalives Beach, Kiani Akti, Thamiris ja Thamirakis, Villa Petros. Apollo ja Aurinkomatkat järjestävät  matkoja Kalivesin ja Almiridan alueelle.

Ulkoilu

Rantaelämän lisäksi Kalives soveltuu hienosti ulkoiluun. Kumpaakin jokilaaksoa pitkin kulkee sekä asfaltoituje teitä että lukemattomia hiekkateitä. Kylän kirjakaupoista on saatavissa pieni reittiopas. Samat tiet  käyvät myös pyöräilyyn. Jos kaipaa nousuja, niin niitäkin on tarjolla tarpeeksi.  Naapurikylissäkin riittää tutkittavaa ja kauemmissa vielä enemmän. Sekä Rethimnoniin että Haniaan on hyvät yhteydet. Kalivesissa on talvellakin paljon ulkomaalaisia,  osa asuu vakinaisesti, osa on pidemmällä lomalla. Talvi on Kreetalla vihreä, valoisa ja leuto, kuin viileä suomalainen kesä.

 

Kylän kartta


Näytä Kalives suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

one × 4 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:10 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s