Kallikratis

1-IMG_2557

–          hyvän valtakunta

Paimenten kylä tammien ja pähkinäpuiden keskellä 750 metriä meren yläpuolella. Pari epämääräistä kahvilaa. Ei niihin. Nyt olisi jo hyvän pysähdyksen paikka. Kylän jälkeen on risteys ja siinä kyltti ”Wild Herbs Kafeneon”, aivan uusi kyltti. Se johdatti tanskalaisen Janinan huomaan. Pieni putiikki on rakennettu valtavan kiven ympärille. Sisälle ei paljoa muuta mahdukaan. Kivi toimii myyntipöytänä, sen lisäksi sisällä on pikkuruinen keittiö sekä tisleiden ja yrttiöljyjen valmistuksessa tarvittavat laitteet.
Saan itsetehtyä sitruunalimonaadia janoon. Janina sanoo saavansa kahvilassa tarjota vain muutamia ruokalajeja, hänellä olisi nyt härkäpapuja artisokan kera, yrttimarinoituja ruskeita jättipapuja, vähän vuohta ja naapurin juustoa. Käykö?
Herkulliset mezeet on valmistettu tasangon tuotteista, kaikki luomua. Täältä ei saa neskahvia, mutta kylläkin oiketa kahvia, sekä yrttiteetä, itsekerätyistä yrteistä. Pöydät ovat suuria kivilevyjä, jokaisessa pöydässä iso kimppu tulipunaisia ruusuja. Kaunista. Janina paljastaa, että hänellä on oma yrttifirma ja nettikauppa. Itsekerätyistä villiyrteistä saadaan upeat tuotteet, upeammat kuin kasvatetuista. Janina vinkkaa, että aromaattisiä öljyjä, kuten kynteliä, timjamia, laakerinlehteä ja salviaa voi käyttää ruoanlaitossa! Ihan niinkuin aikanaan minolaiset tekivät! Tuotteita on myös myynnissä Haniassa.
Täällä nettikauppa? – Ostimme lautasantennin, saimme internetin, hiukan se on hidas, mutta saan yhteydet hoidettua. Mies on kreetalainen, löytyi Bornholmilta, olemme asuneet täällä jo 14 vuotta. Talvella tuli lunta pariinkin kertaan, juutuimme sisälle, mihinkään ei liikuttu ennenkuin se suli. Onneksi oli polttopuita, viiniä ja rakia. Ja yksi naapuri.
Näen kauempana kyltin Frangokastello. Ihanko totta? Onko täältä avattu tie alas? – Kaksi vuotta sitten, asfaltoitu hyvä tie, mutta kapea ja jyrkkä. Alaspäin on hyvä mennä, mutta ylös tullessa ei aina näe muuta kuin taivaan…
Ajoin alas, jalat tutisivat vielä kauan jälkeen päin…

Janinan blogiin…
yrttipuoti on täällä…
Hänen sivuillaan on paljon tietoa juuri Kreetalla kasvavista yrteistä ja niiden käytöstä itsensä hoitamiseen.

Seuraavan kerran saavuin Kallikratiin ( = hyvän valtakunta)  kuukautta myöhemmin. Janinan paikka on kiinni tiistaisin, lappu ovella. Olimme janoisia. Tien varressa oli kana menossa Hanian suuntaan. Ehkäpä mekin käännymme. Poikkesimme Janinan lähellä olevaan juuri avattuun tavernaan, T´armi tou Kallikrati, Kallikratin rinteet. Istumme suuren dris-tammen alla. -Meidän öljymme tulee Frangokastellosta, viini ja raki tuosta tarhasta, etanat keräämme itse, lampaat ja vuohet ovat omia… -Entäs se kukko, jonka koivet juuri söimme? -Se oli rattopoika, alaniaris, kulki kylillä kanalasta kanalaan… Senkö luo se kana oli menossa? Hetken aikaa juteltuamme meille selviää, että me oikeastaan olemme matkalla heille! Tarkoituksemme on illaksi ehtiä Rodakinoon, Korakasiin. -Me olemme sieltä, meillä on siellä taverna, Anna&Nikos. Se viimeinen siinä rannalla. -Oho, no se tässä on ollut mielessä, nimeä en muistanut, mutta muistan kirjoittaneeni että ellei muuta hyvää syytä ole ajaa Rodakinoon, niin tämän tavernan takia kannattaa tulla! -Annulla tekee teille hyvät kahvit kun tulette!
Pöytäseurueen vanhin on taverna-Annan veli, paimenena täällä ylhäällä. Hän osaa vanhat arkkiveisuut, lupaa laulaa niitä jos tulemme joskus kun Kallikratissa on juhla. Hän osaa ulkoa laulun Alidakisista ja Papa-Sifistä. Se, jonka lampaat ja mitaton, vuoristomajan, Alidakis vei. Jonka kimppuun Kallikratin miehet hyökkäsivät vuonna 1774 Embrosnerossa (http://www.kreetanmaku.fi/reitti-8-veden-lahteilla/ ). Ihan kuin se olisi edellispäivän juttu.
Turkkilaiset kulkivat kylän kautta ensimmäisen kerran 1770 ja polttivat sen. Alidakis luuli, etteivät sfakialaiset ole voimissaan ja valtasi omin lupinensa Sfakian, mutta saikin selkäänsä. Vuonna 1821 tuhat turkkilaista nousi täältä Asfenduun polttaen ja hävittäen ja vielä vuonna 1867 kylän asukkaat tapettiin.

Yläpuolella kiertää isoja lintuja. Vitsila, niitä on yksi pariskunta joka vuorella, sanoo Andréas Jannaris, täältä kotoisin. Pitääpä selvittää mikä se vitsila oikein on.

Samalla suunnalla on

–          Sfakia

–          Asfendu

–          Askifú

–          Katrén sola

–          Krapin tasanko

–          Kallikratis

–          VrissesNäytä Reitti 9 suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five × three =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:20 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s