Kanaa Kalivesin lihakauppiaan tapaan

Kreetan Maku-kuva Kalivesin kanasta

Kanaa Kalivesin lihakauppiaan tapaan

Pari päivää sitten isäntäperheeni kukko tuli juttelemaan minulle. Se oudoksutti, sillä pihan kaikki neljä kukkoa ovat  pysytelleet hyvän välimatkan päässä. Tämä pysähtyi jalkojeni eteen, katsoi ylöspäin ja pää kalleellaan kysyi ´koo-o?` Se oli selkäänsä saaneen oloinen.  Ennen niin terhakkaat pyrstösulat sojottivat alaspäin, sulkatakki roikkui sen niskassa ja macho-elkeet olivat kadonneeet.  Kukko ontui. Ontui ja jutteli. Arvasin sen joko kyselevän kohtalonsa perään tai sitten se pyysi apua.  Myöhemmin Niko-isännän olleessa pihalla sama toistui. Kukko meni vaihtamaan pari sanaa. –Mitä ontuvalle kukolle tehdään?, kysyin. –Katsotaan, jos ei toivu niin saa kylpeä viinissä, coq au vin, kokora krasáto. Toistaiseksi kukko on hengissä, mutta alakuloinen.

Kävellessäni sisään muistin mitä viime viikonloppuna tapaamani vanhat ystävät Norjasta ja Ruotsista kertoivat. Ruotsin TV:ssä pyörii ohjelmasarja, jossa tunnettu ja pidetty ruokafilosofi puhuu ruoasta. Vuorossa oli kana.  Ensin mentiin skoonelaiseen idylliin: kuva maatalosta peltojen keskellä. Kuva oikeista kanoista kanatarhassa, niinkuin ennen vanhaan.  Seuraava kuva: ruokafilosofi istuu kannon päässä ja taittaa kanalta niskat, nyppii sulat ja puhuu aidosta ruoasta. Yleisönosastot täyttyivät hurjistuneista kommenteista. Seuraava ohjelma: ruokafilosofi menee kameran kanssa teolliseen kanalaan ja seuraa miten broilereista otetaan likuhihnalla henki pois. Yleisönosastokirjoitusten  sävy muuttui. Ruoka ei kasva koeputkessa eikä tehtaassa. Liha saadaan eläimistä vain tappamalla eläin.

Jos Nikos ja Lola tarjoavat lauantaina viiininkorjuun jälkeen viinikukkoa, niin syönkö?  Kukon vetoava katse häiritsee mielenrauhaani.

Kylässä kun asun, niin saan tyytyä siihen mitä kylä tuottaa. Kaupoissa ei ole tarjolla muualta tuotuja vihanneksia tai lihaa. Pakastettu kala tosin on tuontitavaraa. Nyt on paprikoiden aika ja ensimmäiset roomansalaatit ja sikurit ovat jo ilmestyneet vihannespuodin valikoimiin.

Valmistin kanaa rantakylä Kalivesin lihakauppiaan suosituksen mukaan. – Laita siihen sitä mitä nyt on, paprikaa, sipulia, tomaattia vielä kun se on hyvää, käristä lihat ja nostat ne vihannesten  päälle ja kypsennät uunissa. Sitruunamehua kanoille muutamaan kertaan. Hyvää tulee.

Yhdestä Kalivesin kanasta tuli kahdeksan palaa, kana painoi kaksi kiloa!

KANAA KALIVESIN LIHAKAUPPIAAN TAPAAN  neljälle

–          kilo kanaa, 4-6 suurta palasta

–          oliiviöljyä paistamiseen

–          2 paprikaa paloina

–          1 sipuli ohuina lohkoina

–          noin 300 g tomaattia lohkoina

–          suolaa

–          yhden mehukkaan sitruunan mehu

Käristä kanapalat hyvin joka kyljeltä. Siivoa sillä aikaa vihannekset ja pilko ne uunivuoan pohjalle reiluina lohkoina. Kuumenna uuni 200 C-asteeseen. Lado hyvin ruskistuneet kanapalat vihannesten päälle, kaada mukaan myös pannulta paistoöljy. Kypsennä vartti ja sivele kanojen pinnat sitruunamehulla. Lisää mehua kolme kertaa vartin välein, 50-60 min. tavallisesti riittää hyvin käristettyjen kanapalojen  kypsymiseen. Suolan voit sekoittaa viimeiseen mehutilkkaan.

Allaolevassa kuvassa on hyvä työkalu, jolla estää rasvan roiskeita!

Kreetan Maku-kuva uunikanan valmistamisesta

Uunikana pitää tomaateista ja paprikasta

 

1-IMG_5208

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 6 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:04 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s