Kastamonítsa

 

Kreetan Maku-kuva akveduktista

Takana Lasithin huiput, kiviseinämä on vanha akvedukti

 

– muinaisen akveduktin päätepisteessä

Kastamonítsan yläpuolella kohoaa Afentisvuori yli tuhat metriä korkeammalle. Sitä vielä korkeammalle kohoaa Diktivuori, joka on osa suurta Lasíthin tasankoa ympäröivää vuoristorengasta. Kastamonitsa, Amarianó ja niiden naapurikylät sijaitsevat kaikki Lasíthin vuoriston reunoilla. Niiden yläpuolella ei enää ole asuttuja kyliä mutta kylläkin paljon ylärinteiden karjatalousalueille nousevia uudehkoja teitä, joissa pärjää korkeapohjaisilla nelipyörävedoilla, juuri sellaisilla, joilla saaren lammas-ja vuohifarmarit kulkevat. Näitä autoja näkee kylänraitilla, usein koira tai maitotonkkia avolavalla. Ylärinteillä vuorten taskuissa on pieniä tasaisia alueita, joissa on karjamajoja ja mantrít, eläinaitaukset. Pienin lauma, jolla perhe elää, on kaksisataa elikkoa, vakuuttavat kasvattajat. Lampaat ovat ummessa hieman yli puoli vuotta, maitoa tulee runsaasti 4-5 kuukautta, jolloin se pitää käsitellä nopeasti joko juustoksi tai jogurtiksi. Tuorejuusto mizithra voidaan kuivattaa suolan avulla anthótiroksi, joka on täkäläinen vastine parmesaanille. Sitä voi vuolla kauniiksi ohuiksi lastuiksi, se on aromikas ja säilyy hyvin. Mizithra voidaan myös hapattaa, jolloin se säilyy tuoreena kolmisen viikkoa ja pakastettuna kolme kuukautta. Tai sitten valmistetaan kypsytettäviä juustoja, kuten gravieraa, kefalotíriä tai kefalogravieraa.
Lampureiden olot ovat selvästi kohentuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, kylänraiteilla on uusia autoja, taloja on kunnostettu ja uusia rakennettu, samoin lasten kouluolot ovat kohentuneet. Lampaiden villa ei kuitenkaan kelpaa mihinkään. Koko maassa ei enää ole yhtään villanjalostamoa. Turkissa olisi, mutta sinne ei kannata kuljettaa. Täkäläinen villa on kuulemma karkeaa ja sopii parhaiten matoiksi. Ennen siitä tehtiin karkeita peitteitä ja ulkovaatteita, mutta langaksi sitä kehrättiin harvoin. Monissa vanhoissa myllykylissä on ollut myös villanpesualtaita ja huovutusmyllyjä.

Kastamonitsan, Keran ja Krasin kylien välistä nousee ikivanha vuoristopolku Lasithiin. Sille polulle yritti myös tasangon valloitusta yrittänyt egyptiläissyntyinen Hasan Pasha vuonna 1822. Alueen asukkaat nousivat vastarintaan ja löivät näillä rinteillä Hasanin joukot, jotka perääntyivät ja nousivat Lasithiin etelämpää Viannosin ja Ierapetran suunnalta. Myöhemmin 1866-67 kansannousun aikana täällä taisteltiin taas Omer Pashan joukkojen yrittäessä nousta tätä kautta Lasithiin, mikä tapahtuikin Gerakin kylän kohdalta.
Kastamonitsan vanhin rakennus on Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kappeli kylän hautuumaalla. Sen seinämaalaukset ovat 1300-luvulta, mutta kylää ei mainita venetsialaisissa väestönlaskennoissa. Varhaisin maininta on vasta vuodelta 1834, jolloin kylässä asui 35 kristittyä perhettä. Vuoden 1881 laskennassa oli 320 kristittyä asukasta. Kummassakaan ei mainiat turkkilaisten perheiden läsnäoloa.
Kylän läheisyydessä on Mesarmi, jossa kyläläisillä on tapana järjestää perinteiset juhlat pääsiäisen jälkeisenä tiistaina. Pyhän Kiriakin panijiriä vietetään 7.7. Pohjoispäässä kylää on Tíhos, paikka jossa vanha akvedukti on ylittänyt laakson jatkaen muinaiseen Lyttosiin. Sen läheisyydestä nousee polku ylös Lasíthiin, polku, jonka vanhimmat osat saattavat olla minolaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 + 13 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:08 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s