Kastanjastifadoa Vasilikin tapaan

1-Muokattu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kastanjaa kasvaa sekä villinä että istutettuna Länsi-Kreetan laaksoissa.  Jos syksyllä laskeudut Agia Iriniä kohden, näet komeita oransseja puita päätien varrella laaksoissa.   Jalokastanjan pähkinät ovat vihreän piikkipallon sisällä. Maahan pudotessaan piikkipallot usein hajoavat ja halkeavat ja kunkin sisältä vierähtää pari isoa ruskeaa sipulinmallista sydäntä. Rukkaset helpottavat poimintaa ja säästävät käsiä.

Tänä vuonna kastanjat kuivuivat puuhun, ne paahtuivat lokakuun kuivuudessa ja kuumuudessa ja putosivat alas ennen aikojaan. Myyntiin päässeet kastanjat olivat pieniä kittanoita ja niissä oli kuori tiukasti kiinni.   Niiden esivalmistelussa ruoaksi oli paljon tehtävää.  Liottaminen auttaa.

Olen useaan otteeseen ylistänyt Temenian Vasilikin ihanaa kastanjastifadoa.  Mmmm. Se saa veden kielelle.  Mutta hän onkin hionut reseptiään toistakymmen vuotta ja saanut siitä täydellisen. Se on aika lailla erilainen kuin perusresepti, jonka sain häneltä joskus vuonna 2000. Tämä on niin tukevaa tavaraa ettei lihaa tarvita, mutta sopii myös hyvän paistin viereen lisäkkeeksi.

Kastanja  pähkinämäisenä herkkuna sopii syksyisiin iltoihin, pieneen tai suureen juhlaan, illanistujaisiin tai vaikka uudenlaiseen joulupöytään. Kastanja sisältää paljon tärkkelystä joka makeutuu  kypsennettäessä. Siinä on vähän rasvaa, vain pari prosenttia. Se on herkkä nappaamaan sivumakuja jos sellaisia saatuu säilytyspaikassa vieressä olemaan.  Se sisältää A-,C-,E-, B1 ja B2-vitamiineja, paljon verenpainetta alentavaa kaliumia sekä luiden ja solujen rakennusaineita kuten kalsiumia ja fosforia sekä mm. folaattia.

Vähän rasvan takia kreetalaiset lisäävät tähän oliiviöljyä reilusti.  Kun itse olen nuukaillut sen kanssa olen huomannut sen määrällä ja maulla olevan selvän keskinäisen yhteyden. Ihan noin paljon kuin Vasiliki ehdottaa en sentään lorottele.

 

Näitä tarvitset

–          2 kg kastanjoita, raakana kuorittuja, jotta pysyvät ehjinä

–          500 g öljyä, tarttee paljon, sanoi Vasiliki, kun kastanjoissa itsessään ei ole öljyä..

–          kilo punasipulia, joista yksi silputaan hienoksi, muut jätetään suuriksi lohkoiksi tai renkaiksi

–          noin 6 dl raastettua tomaattia

–          2 rkl viinietikkaa

–          3-4 valkosipulin kynttä silppuna

–          2 paprikaa silputtuna

–          noin ½  l vettä ja sen jälkeen tarpeen mukaan pieninä erinä

–          1 dl valkoviiniä, ei enempää ettei  tummenna ruokaa

–          yhden luomuappelsiinin kuori

–          3 laakerinlehteä

–          1tl neilikkan kukkanuppuja,  ei jauhetta sillä muuttuu kitkeräksi

Tee kastanjoihin viilto tai kaksi, yläpäähän tai alapäähän.  Tämä ei vaikuta makuun vaan tekee kuoresta helpommin irroitettavan.  Laita ne sen jälkeen veteen vuorokaudeksi tai kahdeksi.  Kun kuoriminen on helppoa, ovat ne olleet riittävän kauan vedessä.

Leikkaa terävällä veitsellä kastanjan kanta irti ja kuori ulkovaate ensin. Sisävaate irtoaa helposti jos kastanjat ovat tuoreita tai riittävästi liotettuja.  Jos  se ei irtoa kuten meillä kävi, ei auta muu kuin ottaa oikea asenne ja rapsuttaa aluskuori hiljalleen pois. Tärkeintä on pitää kastanjat mahdollisimman ehjinä tähän ruokaan.

Pilko  kattilaan valkosipuli, silputtu sipuli, paprika, kaada päälle raastettu tomaatti, oliiviöljy ja viinitilkka. Hauduta  hellalla kunnes vihannesten solunesteet ovat haihtuneet ja pohjalla on helposti liikkuvaa sosetta. Lisää vettä puoli litraa sekä appelsinin kuori, kanelitanko ja neilikat, sipulilohkot sekä kuoritut kastanjat. Painele aineet melkein nestepinnan alle. Voit tarvita lisää nestettä.  Kuumenna niin että alkaa kiehua ja laske sitten lämpötilaa niin että ruoka hautuu hiljalleen kansi auki! Tämä siksi, että nestemäärän on vähennyttävä.  Laaja ja leveä kattila tai pannu on parempi kuin korkea ja kapea.

Kun  Vasiliki on lisännyt loputkin aineet emalipataasa, nostaa hän sen puuhellalle, jossa ruoka saa alkaa ensin kiehua ja sitten hautua noin runsaat puoli tuntia.  Sitten se menee puu-uuniin jatkamaan hautumista vielä parikin tuntia. Silloin ei tarvitse  olla silmä tarkkana.

 

Mukavia kastanjailtoja!

1-Kastanjat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × 1 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:22 am
Puolipilvistä
Puolipilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 80%
Tuuli: 5 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:28 am
Aurinko laskee: 5:14 pm
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 5 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s