Kastelli Pediados

Kreetan Maku-kuva / Kastelli

Villivihannekset ovat kevään ruokaa

 

Sateenkaaren alla 

Autoon piti saada bensaa, sitä olisi seuraavassa kylässä Kastellissa, joka on oman Pediados-tasangon ainoa kaupungin statuksen saanut keskus.  Muutama sata asukasta.  Mutta pieniä kyliä kuin satelliitteja on kaikkialla ympärillä ja niiden ehdoton keskus pienen kukkulan laella sijaitseva Kastelli on.  Laella on myös kaivauksia ja raunioita, ei mikään suuri nähtävyys, muutama avokaivanto.  Kastelli kuuluu samannimisten paikkakuntien sarjaan, joiden alkuperä on genovalais-venetsialaisissa linnoituksissa 1200-luvulta. Kukkulan laella on sijainnut linnake,  yksi kahdestakymmenestä saarelle pystytetystä.  Kylässä on mukava kävellä, vanhojen lähes kadonneiden elinkeinojen edustajia löytyy vielä kujilta, pieniä verstaita, leipuri, suutari.

Tasanko on viininviljelyaluetta.  Muutama kylä näistä kuuluu Pezán viinialueeseen, joka on yksi saaren kuuluisimmista. Tasangon keskellä on toisen maailmansodan aikana rakennettu sotilaslentokenttä.  Saksalaiset kuljettivat lähikylien asukkaat tänne taksvärkkiin, minunkin sukulaisnaiseni kertovat joutuneensa nuoruudessaan tänne kiviä kantamaan.  Nyt suunnitellaan Iraklionin lentokentän siirtämistä kapealta ja ahtaalta, tuulille alttiilta rannikkokaistalta tänne sisämaahan.  Tasangon asukkaat vastustavat.

Irída-tavenassa pitää poiketa tervehtimässä tuttuja! Kun yli kymmenen vuoden tauon jälkeen ilmestyn oviaukkoon, nousee Nikos seisomaan, luen huulten liikkeistä että hän huudahtaa keittiöön Marialleen toisen Marian saapuneen ja niin olemme kaulakkain halaten ja tervehtien!  Tuttavuutemme alkoi yli 20 vuotta sitten kun nämä kastellilaiset nuoret tulivat Hersosnissosiin töihin, Nikos oli keittiömestarina huippuhotelleissa ja Maria vastasi naapurustomme supermarketista. Päivittäinen ajomatka haukkasi vapaa-ajasta niin suuren osan, että omille lapsille ei kesäisin jäänyt aikaa, ikävä oli kova ja niin päätettiin rakentaa taverna Kastelliin.  Irída tarkoittaa paitsi silmäterää myös sateenkaaren värejä, ´sen merkityksen me valitsimme´, sanoo Maria.  Siitä on yhdeksäntoista vuotta.  Lapset ovat nyt isoja, tytär on graafinen suunnittelija, poika pilottina armeijassa, ei kuitenkaan lennä Libyaan. ´Ei vielä´, sanoo äiti.

Keittiön sielu on Nikos,  Maria hoitaa salin.  Nikos on tarkka, keittiö on moitteettoman puhdas, kaikki hienossa ojennuksessa. Myös tavarahankinnoissa Nikos on huolellinen, paikallista ja mieluiten vielä omaa, kuten öljy.  Villivihanneksia on tarjolla silloin kun niiden aika on, kesällä niitä ei tarjota kun niitä ei ole.  Kesällä on kaikki kesyä, puutarhoissa kasvanutta.  Rautainen ammattitaito yhdistyy täällä hyviin raaka-aineisiin, laatuun, puhtauteen, perinteiden kunnioitukseen ja vaatimattomuuteen. Tällaisista aineista syntyy elämyksiä.

Monet vuosikerrat suomalaisia matkailijoita ovat Nikon ja Marian luona oppineet syömään etanoita.  Ne kerätään itse kevään aikana, jotta varmasti ovat puhtaita.  Etanoita burburistús, etanoita hapanvehnän kanssa, etanoita vihannesten kanssa….!  Nikon tekemä stifádo on yksi saaren parhaimpia, dolmádesten (viininlehtikääryleet) lehdet kerätään omista viinitarhoista, niiden aika on ihan kohta, vuohi punaisessa kastikkeessa (katsíka kokkinistó) on yksi talon klassikkoja samoin kuin perinne valmistaa paastoruokia Megali Evdomadan aikaan, so. palmusunnuntaista alkavan viimeisen paastoviikon aikana. ´Kiirastorstaina ja pitkäperjantaina meillä on talo täynnä paastoruokailijoita´, nauraa Maria, ´pöytää saa jonottaa!` Mikä on se suurin ero ei-paastoruokiin?  Ei selkärankaista eläinkuntaa eikä öljyä.  Siis kevyttä kasvisruokaa, piirakoita, etanoita ja mereneläviä!

Kreetan Maku-kuva / Kastelli

Maria ja Nikos pyörittävät Irida-tavernaa Kastellissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

twelve + nineteen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:23 am
Puolipilvistä
Puolipilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 80%
Tuuli: 5 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:28 am
Aurinko laskee: 5:14 pm
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 5 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s