Katoaako ilmainen raki tavernapöydistä?

 

Kreetan maku-kuva/raki

Kreetalla tuodaan lasi rakia pöytään aterian päätteeksi

Raki saattaa kadota kreikkalaispöydistä- verottajan uusi tulkinta

 

Jokin aika sitten sain kutsun katettuun pöytään. Nikos ja Lola olivat kutsuneet illanistujaisiin Farmilla asustavat vieraansa, neljä ateenalaista nuorta, neljän hengen venäläisperheen, kreetalaisen ystäväpariskunnan ja minut. Lola oli lähdössä Pelopnnesokselle kotikyläänsä, josta on kantautunut murheita keväästä alkaen. Ensin kuoli äiti, sitten veli. Nyt yksinäisen isän avustajaksi palkattu maahanmuuttajanainen on osoittautunut hunsvotiksi. Lääkärin mukaan isän kärsii nestevajauksesta eikä häntä ole avustettu vessaan eikä hygienista pidetty riittävää huolta. Täältä kaukaa on mahdoton nähdä asioiden oikeaa laitaa, joten Lola lähtee isänsä luo viikoksi varsinkin kun samalla on veljen kuoleman mnimosino, 40 päivän muistotilaisuus. – Kesä on ollut raskas, olen ollut enemmän Peloponnesoksella kuin Vamosissa enkä enää taakse päin katsoessani muista, minkä viikon olen missäkin viettänyt, hän huokaa. – Koulu ja opettajan velvollisuudet alkavat  viikon kuluttua.

Illan isäntä Nikos kertoili taverna-alan kuulumisia. Hän oli päivällä Kalivesin lihakaupassa törmännyt Mythos-tavernan omistajaan, joka oli kertonut veroviranomaisten käyneen kylässä hanialaisten kollegojen tavernassa. Verottaja oli pyytänyt nähdäkseen kuitit rakin ostosta. Olihan omistajalla ne tietenkin. Rakihan on täällä maatalouden sivutuote, jonka valmistamista varten rakipannun, kazanin, omistajat tekevät verottajalle ilmoituksen rakinpoltostaan ja maksavat valtiolle siitä veron ennakkoon tulevien käyttötuntien mukaan. Nyt ostokuitti ei kelvannutkaan verottajalle. – Olisi pitänyt olla sellainen  timologeio, jossa on myös eritelty alkoholivero eikä sellaisia pientuottajilla ole. Niitä voivat kirjoittaa vain isot valmistajat, sellaiset joilla on brändätty tuote. Näitä valmistajia on Kreetalla muutama, mutta niiden tuottamat rakit ovat niin huonoja, ettei niitä kukaan itseään ja tavernansa mainetta kunnioittava tavernanpitäjä hanki, totesi Nikos. Hanialainen tavernanpitäjä oli saanut 2500 euron kirvelevän sakon.

Pöydässä syntyi lainehtiva keskustelu rakin tulevaisuudesta. – Sehän on perinnejuomaa, tämä tulkinta nostaa sen samaan kategoriaan viskin ja konjakin kanssa, kuka sitä silloin ostaa! – Siihen loppuu päivittäinen rakin nauttiminen ja saamme ruoansulatusvaivoja! – Voi Merkel, Merkel, minkäs taas teit..- Ihanko totta, siis troikka vaatii tämän pykälän täytäntöönpanoa?

Tavernat ja kahvilat ovat ostaneet rakin pientuottajilta, käytännössä siis maanviljelijöiltä, joiden joukossa on todellisia osaajia. Tukkuhinta on hyvälle rakille noin 3 euroa kilo, sehän tarjotaan asiakkaille, ei sitä tavernoissa useinkaan myydä, kahviloissa kylläkin. Nyt kun pitääkin olla alkoholivero maksettuna nousee hinta kolminkertaiseksi. Ei alkoholiveron tuotto suureksi tule ainakaan alkuun, epäievät tavernaomistajat, koska nyt tavernat varmaankin lopettavat rakin tarjoilemisen digestivena, ruoan sulattajana aterian jälkeen. Nähtäväksi jää voiko tavernanomistaja  tarjota itse valmistamaansa. Mutta jatkossa tällä tulkinnalla voi olla muutosvaikutus. Jos nimittäin asiakkaat edelleen haluavat rakia tavernoissa, silloin on laadun parannuttuva. Jos nykyiset isot valmistajat kykenevät tähän, on se eteenpäin menoa. Silloin voi syntyä uusia hienoja rakilaatuja, samaan tapaan kuin Italiassa valmistetaan monenlaisia grappoja, esim. lajikkeiden mukaan. Tottahan toki rakinvalmistus maaseudulla jatkuisi, mutta sitä ei saisi myydä vähittäismyyjille, kotona sitä toki saisi tarjota. Lisäksi verotarkastajat ovat kovalla kädellä sakottaneet hunajarakin valmistamisesta. Sellaista maataloustuotetta laki ei tunne, sitä ei siis saa myöskään olla myynnissä eikä tietenkään muitakaan itse valmistettuja maustettuja rakeja. Niitä saa tehdä omaan käyttöön, mutta myydä ei saa.

Mistä muusta me sitten illallisella puhuimme? Edessä olevasta viininkorjuusta ja rakisesongista tietenkin. Ja tulevista vaaleista ja kriisistä. – Ei niistä vaaleissa ole odotettavissa paljoa mitään, me saimme jo seuraavan pelastuspaketin, vakkei se nyt meille pelastus ole, eihän siitä tänne paljoa jää vaan se menee lainojen maksuun pankeille. Huomasitko, että vaikka pankit menivät kiinni, ei kukaan noussut barrikaadeille? Me olemme nyt kuuliaisia Saksan alamaisia ja pidämme huolta, että saksalaiset yritykset saavat kerittyä meiltä kunnon villat…taitaa jo teidänkin lehdistö kirjoitella miten tämä hevoskuuri on hyödyttänyt saksalaisia? Osaatko aavistaa montako itsemurhaa tästä on seurannut? Otetaan esimerkiksi tavallinen bussikuski. On koko ikänsä säästänyt ja saanut lopulta lainan talonsa rakentamiseen, ei ole ikinä rahaa tuhlannut, ei ole ollut mitä tuhlata, kovalla vaivalla on lyhentänyt lainaa vuosikymmeniä ja vielä oli kymppitonni jäljellä. Menikin työ, meni terveys, ei saa minkäänlaista apua mistään, ei ole sosiaaliturvaa, mutta on nälkäisiä lapsia ja vaimo. Menetti asunnon pankille sen kymppitonnin takia. Miehen kunnia meni, meni omanarvontunto ja päätti päivänsä. Arvaa paljonko näitä on? Eivät he ole koskaan keinotelleet, eivät ole jättäneet verojansa maksamatta, ovat olleet kuuliaisia työtätekeviä kansalaisia, ja he ovatkin nyt syyllisiä ja maksavat jopa hengellään muiden tekemät lehmänkaupat. Mutta me aiomme olla suu supussa ja sopeutua tähänkin. Mitään ei voiteta sillä, että ruvetaan mesoamaan.

  • Mutta se raki? Toistaiseksi sitä saa tavernoissa entiseen tapaan. Vaalit ovat tulossa. Perinteisesti sitä ennen ei tehdä muutoksia eikä vähään aikaan sen jälkeen, kun pitää koko ministeriöiden väki vaihtaa jos johto vaihtuu. Tästä syksyllä selviämme säikähdyksellä. ensi matkailukausi voi tuoda muutoksen mutta sitä ennen voi jamastella ja sulatella ruokaa entiseen tapaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

twenty + 1 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
marraskuu 24, 2017, 11:15 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s