Kavousin ikivanha oliivipuu, 3200 vuotta

1-IMG_0319

 

 

Kavusin oliivipuu lienee Kreetan, Kreikan, Välimeren ja maailman vanhin.  Iäksi lasketaan yli 3200 vuotta. Se olisi kesytetty joskus minolaisajan lopulla, se olisi ollut metusalem jo Kristuksen aikaan, se olisi myös nähnyt ristiretket, Bysantin tuhon, merirosvot, venetsialaiset, tukkilaiset, sodat ja juntat ja vallanvaihdot. Melkoinen elämä! Ja aina vaan se jaksaa. Nyt 7-2014 siinä ei ollut kuin muutama raakile, mutta muutoin puu oli oikein hyväkuntoisen näköinen. Mikä ettei se jaksaisi vielä toiset 3200 vuotta…

Puu otti osaa vuoden 2004 olympialaisiin: täältä noudettiin oksia, joilla seppelöitiin naisten maratonin voittaja.  Tapahan on ollut käytössä jo muinaisten olympialaisten aikana.

Löydät sen näin: aja Kavusin (Kavousi)  kylän läpi ihan yläpäähän, tutki risteyksen kylttejä ja huomaa  puiden varjossa piilossa oleva kartta. Se kannattaa katsoa, varsinkin jo solet E4-reitillä kävellen liikkuva. Käänny oikealle viimeisen talon jälkeen. Seuraa kylttejä. Jos kylä on noin 190 metrin korkeudessa, on oliivipuu jo huomattavasti korkeammalla, noin 350 myp. Sinne vie hyväkuntoinen hiekkatie, aivan tavallisella henkilöautolla pääsee puun luo ja vielä se ohi Azoriasiin saakka. Sama tie jatkaa aina Thriptíin saakka, mutta  läntisempi haara Vrontan kautta on lyhyempi. Monilla Kavusin asukkailla on ´kesämökki´ylhäällä Thriptíssä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
elokuu 20, 2017, 8:56 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
23°C
Tuntuma: 23°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 3 m/s L
Puuskissa: 3 m/s
Aurinko nousee: 6:47 am
Aurinko laskee: 8:06 pm
Ennuste elokuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
33°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste elokuu 22, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
31°C
Tuuli: 3 m/s PPL
Puuskissa: 6 m/s