Kevätretken eväät

1-Jutta luolassa

 

 

Pinaattinen piiras retkievääksi

 

Muistan usein Suomessa metsästäneeni tuoretta pinaattia löytämättä sitä mistään. Nyt kun täällä Kreetalla sitä on mielin määrin toreilla, supermarketeissa ja jopa Lidlissä, tuntuu ajatus vetisen pakastepinaatin ostamisesta kaukaiselta. Tällä kertaa torireissulta tarttui siis mukaan kesäkurpitsoja, munakoisoja ja iso kassillinen pinaattia, ”spanaki”. Täällä sitä myydään komeissa kimpuissa varsineen kaikkineen ja ensimmäisillä toriseikkailuilla ihmettelinkin mitä kummallista salaattilajiketta myyntipöydät olivat tulvillaan. Olinkohan ikinä Suomessa nähnyt muita kuin siistejä, pestyjä pinaatinlehtiä tai sitten sitä pakastettua mössöä?

 

1-Pinaatit torilla

 

Torilta hankituista aineksista pyöräytin tuhdin matkaevään viikonlopun patikointiretkelle Almiridan kylän lähellä sijaitsevaan Plakaan. Vesi herahti kielelleni reseptiä lukiessani ja sen otsikko ”Greek picnic pie” innoitti valmistamaan sitä varta vasten ulkona syötäväksi ja ystävien kanssa jaettavaksi. Miehen mielestä kyseessä ei kuitenkaan ole mitenkään perinteinen kreikkalainen piiras. Jaa miksi ei? No; sitä ei tehdä filo-taikinaan ja yhtenä täytteenä on kreikkalaisille ”pitoille” vieras riisi. Minun mielestäni taas piirakka on yltiökreikkalainen munakoisoineen, kesäkurpitsoineen, jugurtteineen ja feta-juustoineen. Kokkailemaan siis! Jos teet kuten suosittelen eli leivot piirakkataikinan itse, varaa kokkailuun ainakin pari tuntia.

1-Raaka-aineet (1)

 

 

RESEPTI:

 

Piirakkataikina:

5 dl vehnäjauhoa

suolaa

1 tl kuivattua basilikaa

115 g voita

3-4 rkl vettä

 

Täyte:

oliiviöljyä paistamiseen

1 munakoiso

3 pientä kesäkurpitsaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

n. 200 g tuoretta pinaattia pestynä

4 kananmunaa

n. 100 g fetajuustoa

n. 40 g parmesaanijuustoa

4 rkl kreikkalaista jogurttia

6 rkl täysmaitoa tai ruokakermaa

225 g keitettyä pitkäjyväistä riisiä

suolaa ja mustapippuria

1. Aloita taikinan tekemisellä. Ota voi pehmenemään ja leikkaa se kuutioiksi. Mittaa kulhoon jauhot, hyppysellinen suolaa ja kuivattu basilika. Leivo sekaan voikuutiot ja työstä taikinaa käsin kunnes se muistuttaa korppujauhoa. Lisää nyt taikinaan pikkuhiljaa vettä ja vaivaa siitä kiinteä taikina. Kääri taikinaklöntti kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

2. Taikinan jäähtyessä, voit alkaa tehdä täytettä. Viipaloi kesäkurpitsat ja munakoisot reilun sentin paksuiksi viipaleiksi ja silppua sipuli ja valkosipulit. Paista ensin kesäkurpitsat oliiviöljyssä pannulla, yhdessä tai kahdessa erässä pannun koosta riippuen, 3-4 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kullankeltaisia. Nosta sitten viipaleet talouspaperilla peitetylle lautaselle.

3. Munakoisosta noin kahdeksaa viipaletta käytetään piirakan koristeluun ja loput täytteeseen. Itse paistoin ensin nuo koristeviipaleet näteiksi ja toisessa erässä täyteviipaleet. Munakoisoihin saapi lurauttaa reilusti öljyä! Ei kuitenkaan uppopaisteta niitä eli kohtuus kaikessa. En ole täällä tottunut itkettämään koisoja mutta ei siitä kai haittaakaan ole.

Paista munakoisoja hellästi noin 5 minuuttia per puoli ja laita ne valmiina talouspaperilla peitetylle lautaselle. Laitoin koristeviipaleet jäähtymään erillisille lautaselle ja loput kesäkurpitsaviipaleiden kavereiksi valuttamaan ylimääräiset öljyt.

 

4. Paista samoilla tulilla hienonnettua sipulia ja valkosipuleita 4-5 minuuttia ja lisää öljyä tarpeen mukaan. Tämän jälkeen jätetään täytteet hetkeksi rauhaan.

 

5.Tässä vaiheessa taikina on varmaan jo jäähtynyt ja se voidaan ottaa jääkaapista ja levittää voideltuun vuokaan käsillä painellen. Itse käytin ovaalia lasivuokaa, mutta mikä tahansa korkea ja halkaisijaltaan 25 cm piirakkavuoka käy. Tämä piirakka on tosiaan paksu eli älä käytä matalaa vuokaa jollet halua syödä ylimääräistä täytettä sellaisenaan. Peitä piirakkapohja vielä kertaalleen kelmulla ja laita se jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.

 

6. Toisen jäähdyttelytauon voi käyttää täytteen viimeistelyyn. Laita kuitenkin ensin uuni päälle lämpiämään 180 asteeseen pohjan esikypsytystä varten. Keitä sitten riisi. Voit lisätä keitinveteen maun mukaan suolaa tai liemikuution. Hienonna pinaatti käsin tai tehosekoittimessa. Vatkaa kananmunat rikki kulhossa, lisää hienonnettu pinaatti, paloiteltu feta-juusto, raastettu parmesaani, jogurtti, maito/ruokakerma ja sipuliseos. Sekoita.

 

1-Täytteet

 

7. Ota piirakkapohja jääkaapista, pistele sitä haarukalla kauttaaltaan ja laita uuniin n. 10 minuutiksi esipaistumaan. Anna pohjan sen jälkeen vähän jäähtyä kunnes ladot sille keitetyn riisin tasaiseksi kerrokseksi. Lisää kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleet riisikerroksen päälle (ja muista säästää ne n. 8 munakoisoviipaletta koristeeksi) ja pinaattiseos sitten viimeisenä. Tasoita pinta ja koristele se munakoisoviipaleilla.

8. Paista piirakkaa 180 asteessa 30-40 minuuttia. Piirakan voi nauttia lämpimänä tai kylmänä kuten me seuraavan päivän patikkaretkellä.

 

 

1-Valmis piirakka

 

 

Jätimme piirakan vetäytymään jääkaappiin yön yli ja pakkasimme sen mukaan eväsreppuun seuraavana päivänä. Suuntasimme leppoisalle patikointiretkelle n. 30 km Haniasta itään, lähelle Almiridan kylää. Hanian itäpuolen patikointireitit ovat harvoin merkittyjä, mutta niistä on tehty havainnollisia oppaita ja karttoja, joita voi ostaa kirjakaupoista ja ainakin joistain Kalivesin ja Almiridan hotelleista. Seurasimme nyt yhtä näistä reiteistä ja kävelimme Almiridasta Plakaan ihastellen oliivilehtoja, appelsiinipuita, rannan upeita kallioita, niihin lyöviä aaltoja ja aikojen saatossa järkäleisiin muodostuneita hienoja luolia.

1-Kohti rantaa 

Koska reittejä ei ole merkitty erillisillä nuolilla tai muilla opasteilla, on karttoihin merkitty teiden varsilla olevien vesipumppujen sijainnit ja numerot.  Tällä reitillä bongasimme pumput 260-276 emmekä eksyneet polulta.

 

1-Vesipumppu

 

Tämän päivän patikointi oli kevyt, reilun kahdeksan kilometrin reippailu ja päätimme pitää lounastauon tuulisten luolien sijaan Apteran vanhassa kaupungissa noin vartin automatkan päässä Plakasta. Siellä pääsimme vihdoin maistamaan pinaattista kesäkurpitsa-munakoisopiirasta romanttisesti muovirasiasta. Patikoinneilla ei tarvitse onneksi hienostella; miettiä esillepanoa tai kattauksia! Piirakka oli todella herkullista ja kuten arvata saattaa, täyttävää. Se on kuitenkin sopivaa retkiruokaa ja tästä taisi nyt tulla uusi suosikkieväämme tulevillekin patikointireissuille.

 

 

piirakka purkissa

1-Evästauko Apteran juurella

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
kesäkuu 27, 2017, 5:01 pm
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
34°C
Tuntuma: 40°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 55%
Tuuli: 6 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 6:10 am
Aurinko laskee: 8:43 pm
Ennuste kesäkuu 28, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste kesäkuu 29, 2017
Päivällä
Selkeää
Selkeää
36°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 4 m/s