Kevättunnelmia

1-IMG_8747

 

 

 

 

 

 

 

 

Täällä on ollut oudonlainen talvi, ei kunnon talvea ollenkaan, ei sateita vaan kuumaa kuivaa tuulta etelästä. Muutaman päivän kuuma sirocco, lämpö hellelukemissa, pölyä ilmassa ja tuulen tuoma meteli, kun kaikki vähänkin irtonainen paukkuu. Sitten heikko yritys sataa, tyyntä pari päivää ja taas uusi sirocco.  Kun koneeni laskeutui Haniaan 7.4., oli odottamassa 25 asteen helle. Huhtikuussa se on epätavallista. Sitä jatkui loppuviikolle, jolloin tuli sade. Kauan kaivattu, mutta ei kunnollinen, vaan heikonlainen. Uusi sirocco ei alkanutkaan, vaan yllätys, yllätys, tilalle tuli kylmä pohjantuuli.  – Ja juuri nyt se tuli kun olimme kytkeneet jo lämmityksen pois, sanoivat eilen englantilaiset naapurini. Nyt siis tulee pohjoisesta, meri velloo korkeana ja kyläläiset ovat kaivaneet jalkaansa talvisaappaat, villapuserot ja toppatakit. Nauttivat villeästä. Ni, lauantaina hellittää ja alkaa taas lämmetä. Ovat luvanneet alimman lmpötilan olevan noin +20 astetta.

Kriisistä puhutaan, mutta se ei täällä rannikolla oikein näy. Tai näkyy: liikennevalvonta on tiukkaa. Poliiseja on ratsaamassa autoilijoita. Milloin kypäristä, milloin turvavöistä, milloin mistäkin. Kreikkalaiset tuttavani olivat saamassa sakkoa 340 € siitä, että kuljettajan turvavyö ei ollut kiinnitetty. Armon hän sai siksi, että pystyi osoittamaan juuri ennen ratsiapistettä nousseensa autosta katsomaan onko renkaissa tarpeeksi ilmaa, hän kun oli ollut kaatopaikalta hakemassa kompostia, ajoi hiljaa ja tarkkaili avonaisesta ikkunastaan pyörien selviämistä tien kuopista. Vaimo etupenkillä oli onneksi turvavöissä, siitäkin olisi rapsahtanut 320 € lisää.

Liikennepoliisit myös tarkastavat että auton vakuutukset ja verot on maksettu. Ilman papereita ajamisesta rapsahtaa sakko heti. Jos vakuutus ei ole kunnossa, on sakko noin 700 €.   Väärästä parkista saa 80 euroa. No, liikennekuri on siis koventunut ja muutenkin ilmapiirin muutos tuntuu. Kun puhun yrittäjien kanssa, sanovat he, että taitavat vanhat ajat olla menneitä, nyt tehdään asiat laillisesti eikä niin kuin ennen. Eräs hyvä tuttavani kertoi valaisevan esimerkin kolmenkymmenen vuoden takaa. Hän asui Ateenassa, oli vastavalmistunut sähkömies, mutta päätti perustaa pienen kulmakahvilan. Sitä hoiti joku palkattu työntekijä päivisin, iltaisin isäntäperhe sen minkä omilta töiltään ja vauvaltaan ehti.  He olivat päättäneet tehdä kaiken lain kirjaimen mukaan. Myynnissä oli ihan oikeita alkuperäisviinoja, ei mitään toisen, kolmannen ja neljännen hintaluokan kopioita (niinkuin meillä oli/on alkon omia pullotuksia, kuten leijonaviskiä, monopolikonjakkia, giniä nro 27, koskista, halvat liköörit jne…) , luvat kunnossa, alvit ja palkat maksettuina ja kaikki tip top. Paitsi että koko liikevaihto meni firman pyörittämiseen, itselle ei kukkaron pohjalle jäänyt kuin tippejä. Siinä sitten kitkuteltiin ja mietittiin välillä  millä eletäään, sillä omasta  ja vaimon palkastakin meni osa firman maksuihin.  Mutta ilon päivä koitti kun ateenalainen päivälehti julkaisi listan maan sadasta rikkaimmasta:  tunnollinen ja varaton kahvilanomistaja huomasi olevansa yksi heistä!!! Eikä listalla ollut edes Vardinojannista, laivanvarustajaa!

 

Täältä voit seurata Kreetan säätä….http://www.accuweather.com/en/gr/chania/182654/weather-forecast/182654

 

1-IMG_8741

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

four × 1 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:14 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s