Kiani Aktin ranta Kalivesissa

Kiana aktin ranta

Kaikkein parhain rantani on ollut Hersonisosissa Creta Mariksen takana, mutta se on lakannut olemasta. Kävin siellä muinoin kesäisin melkein päivittäin, sen hiekka ei koskaan jämähtänyt nahkaan eikä vaatteisiin, sillä se oli valkoista riisiryyniä Sitä oli paksulti ja sopivassa kulmassa, vesirajasta saattoi sukelta turkoosin mereen, se oli suojainen ainakin länsituulella, sinne kokoontuivat tutut, siellä meidänkin mukulat oppivat uimaan. Nyt sitä ei enää ole. Tai on se kartalla, mutta kaltevuuskulma on jyrkentynyt, hiekkaa on enää lyhyelti, tosin paksulti, sinne mahtuu entistä vähemmän ihmisiä. Kaikkein eniten on kuitenkin muuttunut pohja. Sieltä on hiekka lähtenyt ja sen alta on paljastunut suuria lohkareita, joihin lyö polvensa ja varpaansa kun tavoittelee pohjaa, siellä ei enää ole kiva uida, sinne ei voi sukeltaa. Aallot tulevat rantaan eri kulmassa ja ne syövät sen. Onkohan jokin maanjäristys muuttanut olosuhteita kauempana rannasta?

Olen jo sanonut sille rannalle hyvästit. Nyt etsin sille korvaavaa. Helpolla en löydä. Hienohiekkaisia on paljon ja muutenkin toiveet täyttäviä, mutta se valkoinen riisiryynihiekka, sitä on harvassa!

Kalivesissa on melkein toiseksi paras, toistaiseksi. Kiani Aktí (Κυανη Ακτη), sininen ranta. Se sijaitsee kylästä länteen Sudanlahden suulla. Akrotirin niemimaa on vastapäätä. Sudanlahdella on sekä kauppa-että matkustajasatama ja vielä sekä Naton että Kreikan laivaston satamat. Laivareitti kulkee kaukaa, mutta silloin tällöin huomaa satamiin menossa olevia tai redillä seisovia laivoja. Hanian kentälle laskeutuvat koneet näkyvät väliin kaukana Akrotirin yllä.

 

Ranta on pitkä, toista kilometriä. Se on joskus ollut paljon leveämpi kuin nykyään. Kun 70-luvulla juntan aikana rakennettiin Naton tukikohtaa ja lentokenttää, tarvittiin paljon hiekkaa. Se ajettiin täältä. Kylän silloisen pormestarin kerrotaan olleen juntan kanssa hyvää pataa ja niin hän myi omiin nimiinsä kylänsä hiekkarannat, nille kun ei ollut muuta käyttöä.

ranta 3

Hiekkaa on ledelleenkin leveälti, paksulti ja pitkälti, mutta se on hienoa ja kulkeutuu kotiin asti. Rannalla kasvaa tamariskeja, suolapuita (almiriki), jotka sietävät merivettä. Niiden varjossa, jos paikan saa, on mukava lekotella. Rannalla on pukukopit, suikut, vessat, jopa invavessa ja invakulkuväylä hiekan yli lähes veteen saakka. Aurinkotuolit eivät tänä vuonna maksa mitään, jos otat juoman kahvilasta. Tai syöt tavernassa. Rantapalloa voi pelata omassa kulmauksessaan. Autolle löytyy väljästi tilaa paitsi sunnuntaisin ja usein saa jopa varjoisen parkkipaikan tavernan takaa. Sen yhtenä ilona on nurmikko jalkojen alla = pääsee hiekasta eroon ennekuin laittaa kengät jalkaan. Toisena ilona ovat aidan takana laiduntavat hevoset. Tämä ranta-alue sai viime vuonna Sinisen lipun, mikä merkitsee hyvin hoidettua rantaa.

 

Kun ui merelle, voi katsella rannan takana kohoavaa Apteraa tai Valkoisia vuoria, joiden notkoissa vielä nytkin heinäkuussa on edelleen lunta. Sieltä sulavat vedet valuvat Kiliaris-jokena rannan poikki mereen. Kylien asukkaat kertovat, että vuorilla on syvänteissä ikilunta ja jäätä, joka ei koskaan sula kokonaan. Vuolaana virtaava makea vesi raidoittaa meren niin, että kun Apteran suunnasta korkealta katsoo, näkee alueen, jossa makea ja suolainen kohtaavat. Meressä uidessa myös tuntee kylmät virrat. Niitä on pääasiassa juuri joen länsipuolella, joka juuri on nimeltään Kiani Akti. Itäpään rannalla lähempänä kylää vesi on lämpimämpää. Sinne voi kahlata joen poikki, jossa voi ottaa kylmiä kylpyjä jokivedessä. Se on helteellä varsin suosittu pikainen viilennyskeino. Joen yli johtaa kaarisilta, jota lähikylien pojat väliin käyttävät ponnahduslautana hyppiessään sillankaiteelta alas jokeen.

 

Itäpään, siis joen kylänpuoleisesta rannasta huolehtii kunta, mikä tarkoittaa että ei oikein kukaan. Pukukopit ovat, mutta ovet eivät toimi, vessa on ollut tukossa jo monta vuotta, roskikset kyllä tyhjennetään. Rantatuoleja ja varjoja on yhdellä kahvilayrittäjällä. Parkkipaikkoja on tien varressa, hiekkaa yhtä paljon kuin edelliselläkin rannalla, vesi lämpimämpää.

ranta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 + seventeen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:04 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s