Kikhernekeittoa

 

Kreetan Maku-kuva / ruoka

Rosmariini tuo aromin tähän ravitsevaan keittoon

Aamupäivällä leivoin naapurini Lolan kanssa  kakkua vierasvaraksi. Kakun paistuessa Lola tarjosi minulle puutarhastaan poimittuja  salkopapuja, joista kieltäydyin  kertoen, että minulla on jo kikherneet likoamassa. – Teetkö ne riisin kanssa?, kysyi Lola.  Ja silloin taas vyöryivät muistot ylitseni. Niin, niin. Ensin keitetään kikhernekeitto kunhan on saatu herneet ensin liotetuksi.  Seuraavana päivänä lisätään vähän lientä , kourallinen tai pari riisiä ja kuumennetaan  uudelleen.  Saadaan kikhernerisottoa.  Ja jos sitä jää jäljelle, sekoitetaan joukkoon  munaa ja vaikka korppujauhoja tai  vehnäjauhoja, tomaattipastaa,  silputaan minttua aromiksi ja paistetaan pyöryköitä.  Ja viereen suuri kesäsalaatti tomaatista ja kurkusta ja kapriksesta ja portulakasta ja sipulista ja anthótiro-juustosta…

Herneet kiehuivat aikansa ja juuri kun ne ajattelivat murentua ja haljeta kattilan pohjalle, pysäytin kypsymisen siirtämällä ne syrjään.  Pannu levylle ja pannulle yksi sipuli karkeina paloina ja pari valkosipulinkynttä  kuullottumaan hyvässä kreetalaisessa oliiviöljyssä. Sitten ne kattilaan parin lohkotun tomaatin kera,  muutama merisuolarae joukkoon ja kansi päälle.  Noin kymmenen minuutin päästä keitto alkaisi olla valmista.  Lähdin taittamaan pihan puskasta paria rosmariininoksaa.  Sinisenä kukkivat oksat houkuttelivat medenkerääjiä ja siinä niitä ihaillessani kuulin, miten ulko-oveni paukahti kiinni.  Etten sitten koskaan opi!  Täällä kun ovi paukahtaa kiinni, menee se samantien lukkoon.  Ovessa ei ole  kahvaa ulkopuolella, sitä ei siis voi avata kuin avaimella.  Joka on jäänyt sisälle.  Onneksi olin sammuttanut levyn, joten kovaa kiirettä sisälle ei ollut.  Ripustin rosmariinin tuoksuvat oksat oveen ja lähdin etsimään tikkaita kivutakseni parvekkeen kautta sisään.

Farmia hoitava Ilias oli vielä paikalla.  Hän oli  siistimässä uutta teatterialuetta ja  taittoi juuri käyttämänsä tikkaat kasaan ja lähti avukseni. Notkeana poikana hän oli parvekkeen kaiteen tuolla puolen ennkuin tikkaat edes olivat kunnolla pystyssä ja samantien ovella. – Söisitkö kikhernesoppaa, kysyin osoittaakseni kiitollisuutta.  – Päivä alkaa olla pulkassa, totesi Ilias, taidan mennä kotiin perheen kanssa  aterialle, hän sanoi ja veti lippalakin syvemmälle päähän.   Ilias kolisteli tikkaat mukaansa  ja hetken päästä keittoa maustaessani näin hänen kulkevan ikkunani alitse kourassaan kananmunia.  Oliivitarhassa puuhaillesaan hän tietää, missä kolossa kanojen pesät ovat  ja käy päivän päätteeksi  tyhjentämässä  piilot.  Kanat eivät pysy aitauksessaan.  Ne ovat löytäneet kanamaisen keinon pujahtaa  ulos.  Ne lehahtavat  oliivipuuhun muka levolle.  Levolta herättyään ne lentävät alas, mutta aidan toiselle puolelle.  Kun yhden saat takaisin tarhaan on pari muuta jo ulkona.

Kikhernekeitto kahdelle

–          noin 200 g kikherneitä, joita liotetaan ainakin yön yli ja keitetään kypsäksi.

–           yksi komea sipuli karkeina paloina

–          1-3 valkosipulin kynttä

–          1/2 dl oliiviöljyä

–          pari oikein kypsää tomaattia, niissä on väriä ja makua. Tomaatti lisätään tähän siksi, että se muuttaa muutoin aneemisen keiton houkuttelevan väriseksi. Tuo se makuakin.

–          yksi rosmariinin oksa. Se antaa ihanan aromin ja näyttää kauniilta.

–          merisuolaa

–          tarjolle: sitruunanpuolikas, josta voi puristaa muutaman tipan keittoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fifteen + eight =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:16 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s